En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mikroblad

Peter visade ju lite av deras spirande tomater och här kommer en glimt av våra blad. En skillnad är att vi äter redan av våra. Min sambo har nämligen påbörjat en liten odling av mikroblad. I mina ögon egentligen "förväxta groddar" men frodiga och väldigt goda. Fort går det också.  Så här såg rädisskotten ut sjätte februari. Då hade de stått ca 1 vecka, inledningsvis i mörker, täckta med papper.

Ärtskotten tog lite mer tid på sej i början. De växter i en plastlåda med hål i botten så kan man vattna underifrån. Nu har vi också två lådor gjorda av liggande sönderklippta mjölkförpackningar, då får man vattna ovanifrån. 

Vi har en ljusramp tänd för att driva upp chili som vi ska ha i växthuset. Vi har inte satt några tomatfrön än (Peter i Skåne är långt före oss) och då finns det gott om plats  för några lådor med mikroblad. 

En vecka senare (13/6) ser det ut så här i en låda. Ärtskotten har blivit en dm höga och man kan skörda genom att klippa av ca halva. Då fortsätter de växa och man kan ta en andra skörd. Rädisskotten klipper man bara av.

Det här var tillbehör till middagen på lördagen. Mikrobladen passar bra i sallader och just rädisskotten ger en fin kryddig smak. 

Ärtskotten är också vackra som garnering och här la jag några på älgbiffen som vi hade till huvudrätt (med kantarellsås och hasselbackare). 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-02-16 19:57 | Läst 1887 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena! Underbar grönska, för att inte tala om huvudrätten med garneringen. Jag kan även göra mig en inre bild av tillbehören som också sticker ut :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:18
Tack Mats,
det här var helt klart ett lyckats test och nu har vi ett par nya lådor med lila blad. Det blev en traditionell middag och mycket gott.
Hälsningar Lena
Kul att få se hur den växer. Det går undan.
Smarrig sista bild. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:20
Tack Johnny,
jag tycker det är häftigt att de växer så fort. Vi har ett par nya lådor på gång nu. Biffen blev fin, 54 grader, helt perfekt.
Hälsningar Lena
Intressant, kan ju vara något nu under vintern för att snabbt få fram något. Hittade detta i en sökning https://www.sarabackmo.se/odla-egna-mikroblad/
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:23
Tack Peter,
ja den där bloggen sammanfattar bra. VI har våra i mörkret några dagar då de gror (täckta med papper), för då går det fortare när de väl kommer upp. Men man kan välja hur man vill göra, likaså med lådorna. Vi har nya blad på gång nu, lila.
Hälsningar Lena
Kul tips eftersom vi har små chillisar på gång under en ljusramp. Lite mikrogrönt får nog hänga med där också. Bilderna ger mersmak.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:24
Tack Gunnar,
ja det här var en kul grej när det ändå är en ramp som lyser och man har plats. Bladen blir smakrika och vackra.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Sedan blev det trädgårdsmästertävling här på bloggen :-) :-) Underbart - gillas. När några fantastiska bilder kommer ut ur det. Båda från Peter och dig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:26
Tack Erik,
säsongen drar ju igång snart och det gäller att vara på hugget. Peter och hans fru är ju det så jag kände att jag ville visa vad man kan odla i Mellansverige.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2021-02-17 19:41
Hej igen. Peters fru er jo dansk. så jeg bliver nok nødt til at holde med dem i kampen :-):-)
Mvh. Erik.
Härligt, jag får vårkänslor och det börjar klia i odlarfingrarna.
/ulla
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:27
Tack Ulla,
jag bara skördar och äter. Min sambo odlar dessa och det får han gärna fortsätta med.
Hälsningar Lena
Det ser som vanligt otroligt fräscht och gott ut! Och sista bilden får det ju att vattnas extra mkt i munnen på mig, det var längesen jag åt enriktig köttbit! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:29
Tack Björn,
det var ett trevligt projekt som min sambo drog igång och det blir blad som är både goda och vackra. Vi äter inte kött på det här sättet så ofta, men ibland blir man sugen och det fanns en bit älgbiff kvar i frysen.
Hälsningar Lena
Det vattnas i munnen vid åsynen av din älgbiffanrättning för övrigt så är jag nog lite avundsjuk på dina odlingar men jag har aldrig försökt att odla något men har givit min vän Margaret tillstånd att odla vad hon vill men det har inte fallit i rätt jord ännu kan man säga.
ha det gott och smaklig spis
Stig
Svar från Lena Holm 2021-02-17 19:31
Tack Stig,
det är min sambo som startat detta odlingsprojekt. Jag skördar och äter :-), samt är den som fixar huvudrätten som garneringen ska ligga på.
Hälsningar Lena