En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Möte med två vråkar

När man varit på ett ställe som Knuthöjdsmosse är det lite svårt att bara promenera ut här hemmavid och fota lite. Vad finns det här nu som kan locka fram den fotoglädje som jag kände där. Saken är den att går man inte ut, får man definitivt INTE se någonting. Så det blev en kort promenad före jobbet och när jag passerade ladan vid Kungsängen kom det plötsligt en ormvråk flygande och den kom rakt på. Bilden är obeskuren därför är det en strimma av Uppsala i hörnet.

Vråken kom ganska lågt och den hade nog inte sett mej då jag passerade bakom ladan. Den fortsatte mot mej och kom närmare.

Här får den plötsligt syn på att det står en person rakt framför den med en stor grej riktad mot den. 

Den fortsätter ändå men viker av åt sidan för att flyga bakom ladan. Den mörka suddet till höger på denna bild är en gärdsgårdsstör. Det fanns flera och vråken flög förstås bakom dessa, men med full koll på mej.

 

En bild mellan störarna och jag inser att så fort den kommer fram bakom ladan kommer solljuset att vara ett problem.

 

En sista bild sedan flyger den vidare över Kungsängens betesmarker och jag kan åka till jobbet nöjd med en fin morgonstund. En vråk så nära inpå är ju inte fy skam.

Eftersom det bara blev några hundra meters promenad på morgonen åkte jag till Fysingen direkt efter jobbet. Där fanns det förstås mängder med liv men jag fastnade för en flock starar. Jag ville gärna att de skulle flyga och stod där en stund för att se om de inte skulle ge sej iväg. De rörde sej lite oroligt.

Det var ju fullt med gäss bredvid och plötsligt ryker två stycken ihop. Jag tappar koncentrationen på stararna och slänger iväg några bilder. Naturligtvis lyfter stararna just då men jag får inte en enda skarp bild på dem. Det blir allmänt ganska rörigt och tofsviporna flyger också + rödbenor...Det betyder förstås att det är något ganska stort i luften.

En vråk kommer seglandes på himlen. Här skulle det ju också kunna komma en fiskgjuse eller t o m en havsörn, men det är en ormvråk. Dagens andra vråk men den är mycket högre än den första.

Den kommer närmare och visar upp sej fint innan den gör en lov bortåt för att svänga runt igen. Jag följer med och håller fokus låst på vråken. Det blir visserligen bara bilder på en rovfågel mot blå himmel, men det kan ju hända något annat. Det gör det också...och inte alls något jag hade förväntat mej. 

Plötsligt får den sällskap av stararna. Den ser verkligen förvånad ut och stannar upp i sina markspaningar för att titta på de här små fladdren. 

Jag har bara fokus på vråken när jag ta bilderna och noterar att det fladdrar runt en massa andra småfåglar. Jag tog för givet att de bara skulle bli suddiga kluttar runt rovfågeln och blev mycket överraskad när jag tittade på bilderna hemma. 

Man undrar ju lite vad vråken tänker på nu? Ser den "stekta sparvar" eller är det små kompisar som man kan flyga med. Ett hot är det i alla fall inte och de retas inte heller som så många andra fåglar som är mindre än den själv.

Den tittar verkligen på de små stararna och flyger med dem.

Som sagt så uppfattade jag inte detta på samma sätt när jag tog bilderna, för jag var mest fokuserad på vråken och det enda jag såg var ju att den avbrutit sitt vanliga spanade och rörde sej lite annorlunda i luften. 

De skiljdes åt och vråken fortsatte snett åt mitt håll så jag tog några bilder till (jag trodde ju att de andra skulle vara fulla av suddiga småfåglar).

Den svängde upp mot ljuset väldigt fint och flög sedan över mitt huvud och försvann mot solen. Jag fortsatta min promenad en stund till och det får komma i något annat inlägg. 

Jag har gått många promenader, speciellt under pandemin, och inte tagit en enda bild. Men ibland dyker det ju faktiskt upp något och tar man sej inte ut blir det ju definitivt inga nya bilder. Åtminstone inte naturbilder.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-12 17:41 | Läst 844 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du presenterar den ena serien efter den andra av fantastiska bilder. Bilderna där vråken och stararna är på samma bilder är mycket bra.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-13 22:02
Tack Sten,
just mötet mellan vråken och stararna är ju det som fascinerar mej mest denna dag. Jag gillar vråkens uttryck.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Man savner snart ord, når man/jeg ser dine fotos - det ene foto er bedre end det næste o.s.v. Det stærke her, er efter min mening, at de beretter nogle unikke fugle-oplevelser.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-13 22:04
Tack Erik,
för dina uppmuntrande ord. Jag blir också väldigt glad när jag har fångat ett möte mellan fåglar som jag ej sett tidigare.
Hälsningar Lena
Det var ju två spektakulära tillfällen. Det är inte ofta man får vråken så nära, brukar antingen vara på långt håll eller man kan få någon bild innan den lyfter om man har tur och sedan några bilder bakifrån. Det kanske är en av de vråkar jag såg vid Kungsängsladan?

Snyggt med vråken och stararna, det har man inte heller sett, man ser bara vråkar ensamma eller i cirklar med andra vråkar.
Svar från Lena Holm 2021-08-13 22:08
Tack Peter,
det kan mycket väl vara en av de vråkar som håller till vid ladan. Det är antagligen en hel familj. Vråken som mötte stararna är dock tagen på en helt annan plats, närmare Arlanda, dvs söder om Knivsta. Jag har inte sett vråk flyga med andra fåglar på detta sätt förut.
Hälsningar Lena
Jag vet inte om det är någon betingad reflex, men jag läste rubriken som "Möte med två räkor" :)
Men det var lite mer action än så i de här bilderna, läckra!

/Thomas
Svar från Lena Holm 2021-08-13 21:59
Tack Thomas,
nu skulle ju den här bloggen kunna innehålla ett möte med två räkor utan att det var särskilt konstigt. Jag förvarnar också för att det kan komma något i stil med "möte med två råkor". Vi har nämligen en population med dessa fåglar i Uppsala.
Hälsningar Lena
Det var en givande promenad, just promenader är bra under pandemin...säg det...men när kroppen säger ifrån så får man nöja sig med att titta på bilder från dina äventyr. ;)
Fina bilder , som vanligt från dig och din kamera.
På några bilder där vråken flyger bland stararna får manintrycket att den stilar lite och vill visa de små hur man beter sig i luften.
Svar från Lena Holm 2021-08-13 21:56
Tack Margareta,
jag tycker man kan se och tolka vråken lite som man vill. Vi vet ändå inte sanningen. Visst kanske den stilar lite eller så tittar den bara på de små gobitarna då de flyger förbi.
Hälsningar Lena
Fantastisk serie bilder på stararna ormvråken.
Känner igen det där när man varit iväg på något magiskt ställe och kommer hem till vardagen. Det är trögt att komma igång att fota det gamla invanda, men det är som du säger går man inte ut blir det inte heller några bilder.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-08-13 21:53
Tack Jörgen,
det fina med naturen är ju att den finns alltid där ute och om man bara ger sej ut kan ju vad som helst hända. Oftast inte så mycket...men ibland kan även små detaljer kännas som stora händelser, om man vet vad man ska titta efter.
Hälsningar Lena
Många fina fågelbilder. Mycket dramatik i bilderna av vråken och stararna. Bilden på gässen blev jättebra. De ser ut att gosas men de var visst ovänner. Gillar färgerna i bilden.
Svar från Lena Holm 2021-08-22 14:59
Tack Torbjörn,
gässen var definitivt inte goda vänner på just den bilden. Det är väl just vråken med stararna som jag gillar bäst bland dessa för jag aldrig har sett dem tillsammans förut.
Hälsningar Lena