En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu får man fiska själv igen...

Strålande sol och flera plusgrader, all snö är i princip borta. Hittade en häger vid Råstasjön som insett vad det är som gäller, fiska själv...Som ni kan se var det rätt blåsigt.

På hägerns vis går den sakta i vattnet med blicken riktad rakt ner i det grumliga vattnet. Man undrar ju vad de kan se där egentligen...

Sedan går det blixtsnabbt och även om jag hade fingret på avtryckaren och hägern i fokus missar jag förstås precis när den dyker ner med huvudet.

Den rör runt under ytan ett par sekunder sedan kommer den upp...

...med en pytteliten fisk. På sin höjd ett litet "snack" för en hungrig häger.

Den slänger lite med fisken i näbben...

...sedan försvinner den ner i halsen på fågeln

Nu är det nog inte fullt så tufft att alla hägrar måste fiska själva, för en här har hittat något som misstänkt ser ut som en hel strömming. Det ligger fortfarande is på stora delar av sjön och hägrarna håller till runt platsen där de brukar matas. Fisk lämnas nog av här med jämna mellanrum.

Många hägrar stod längs vasskanten och verkade njuta av solskenet. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-23 16:50 | Läst 1783 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilken härlig känsla du fick till i bilden där den slänger ner huvudet! Visst, den letar mat, men det kändes nästan som när barn kastar sig i vid det första doppet på sommaren! :)
Svar från Lena Holm 2021-01-23 19:49
TAck Miina,
det går oerhört fort när de fiskar och trots att man är beredd blir första bilden oftast något liknande denna. Den har huvudet helt nersänkt och fångar antagligen den lilla fisken. Kanske gillade den också detta lite extra eftersom det varit is ett tag och nu kunde den plötsligt skaffa mat själv (även om Solna kommun är rätt frikostiga med fisken).
Hälsningar Lena
En mycket fin serie på den fiskande hägern.
Bilden där ett gäng hägrar står på iskanten ser nästan ut som den del av tar sig en sväng om.
Jag har sett och läst en del om Råstasjön, men aldrig varit där. Det är sällan Stockholm ligger på besökslistan vintertid. Får nog försöka ändra på det i framtiden.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-01-23 19:55
Tack Jörgen,
Råstasjön är en unik oas precis bakom Friends arena och Mall of Scandinavia. Det finns mängder med fåglar och många blir vana vid folk för det är mycket rörelse på promenadslingan runt sjön. Hägrarna vintertid ger unika fotomöjligheter men de kommer inte hit förrän det blir is och "riktig vinter". Jag hade knappt sett hägrar här denna vinter förrän förra helgen då de visade upp sej fantastisk fint för några fotografer som kastade ut strömming till dem. De matas också regelbundet av Solna kommun. Om du missade min blogg från förra helgen så kan du kolla länken nedan.
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/hagrar-anamma.htm
Verkligen fint fångat när hägern tar fisken, några fina bilder där den har fisken i näbben. Tycker mina här nere är otroligt slöa, de står mest och liknar en gammal staty.
Svar från Lena Holm 2021-01-23 20:00
Tack Peter,
jag stod bara några minuter innan jag fick dessa bilder. Kände på mej att det skulle hända, man kan liksom se på dem när de fiskar seriöst. Då gäller det att ha dem i sökaren hela tiden och orka hålla i kameran tills det skvätter till.
Hälsningar Lena
Nog är det ju otroligt vilken skärpa dagens fotografer kan hålla sig med, att se den lilla firren i näbben är ju bara så coolt!
Fin serie.
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-01-23 20:04
Tack Håkan,
jag blev faktiskt lite imponerad själv idag men avståndet var ganska kort (för en häger) och solen strålade så slutartider och ISO blev något helt annat än jag har vant mej vid nu en längre tid. Äntligen kunde man ha tider som kunde frysa något så explosivt som en häger som fiskar.
Hälsningar Lena
Bild 6, en sån vill jag också ha :) Fräckt med lilla tusenbrodern i näbben, vassa fenor men det verkar funka ändå..
Ja sista bilden är kul, ibland hittar man ett gäng Hägrar i någon vindskyddad sluttning där dom står och solbadar.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-24 19:21
Tack Gunte,
Råstasjön är nog det bästa stället att fota häger just nu, även de som fiskar själva. Det är så mycket folk i detta område så man kan komma förvånansvärt nära dessa annars så skygga fåglar.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder. Roligt att få fisken i näbben kort. Bara sett nån häger och den stog uppyryckt i vassen å såg nästan både sur och rädd ut
Svar från Lena Holm 2021-01-24 19:23
Tack Nini,
det här är nog det bästa stället att fotografera häger i landet just nu. Även häger som fiskar själv, även om det inte är det vanligaste sättet att komma över fisk just här. Jag har aldrig kommit så nära hägrar som just här.
Hälsningar Lena
Riktigt vassa hägerbilder igen, skoj! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-24 19:25
Tack Björn,
hägern som fiskade var en bonus denna dag för det delades ut fisk vid en annan plats. Den behövde inte fiska för att överleva men jag såg direkt vad den höll på med och stannade en stund. Fick några bilder.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på den häftiga fågeln. Hägrar är både vackra och fascinerande. Bilderna med fisken i näbben är extra bra men "gruppbilderna" på isen och i vassen är också läckra och lite komiska :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-01-24 19:27
Tack Mats,
häger som fiskar är alltid kul men jag håller med om att när de står uppställda och bara tycks vänta på bättre tider inte är fy skam heller. Hägrarna är coola och ibland påminner de rätt mycket om oss själva. De håller hyfsade avstånd vid vassen, åtminstone för att vara fåglar.
Hälsningar Lena
Superbilder och kul med bild nr 3 med huvudet under vattnet :)
Det där med att missa trots att man tror sig känna sig redo, ja det har hänt några gånger här hehe
Bilden när den har den lilla abborren blev riktigt bra :)
Svar från Lena Holm 2021-01-24 19:30
Tack Joakim,
just fiskande häger kan man ju vara superberedd på...men ibland tar det en evig tid innan de försöker fånga något....armarna blir trötta och man orkar inte hålla kameran superberedd. Splatt! Min kamera tar sju bilder per sekund och ibland hinner man vara med när den sväljer fisken :-)
Hälsningar Lena
Härliga bilder från Råstasjön! Jag var också dit en sväng i helgen.
Det går nog ingen nöd på dem :)

MvH
Johnny
Mycket bra bilder och kul serie med fiskfångsten. Sista bilden är lite humoristisk, som om hägrarna försöker gömma sig för något längre bort i bilden.
Hälsningar, Bjarne