En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nytt från stubben

Dessa bilder tog jag förra helgen, precis innan värmen hade kommit. Sedan kom det en "vårblogg" mellan. Rödhaken dök upp för drygt en vecka sedan men är nu en flitig gäst när det serveras frön på marknivå, som t ex på stubben.  

Hacke är en stamgäst, men är ganska blyg och kommer ogärna om jag sitter och lurpassar med kameran. Vi har minst fyra individer, dvs två par. Jag kan också höra mindre hackspett från tomten, men den har bara visat sej en gång och då hade jag förstås ingen kamera till hands. 

Nötväckorna är många, men det är sällan jag fångar en med tungan ute så den får vara med ändå.

Sedan några dagar har bofinkar börjat besöka oss. Jag hade ett par blurriga bilder från påskhelgen, på den som jag bedömde var den första. Nu är det lättare att fota dem. 

Flera individer kommer och besöker stubben, både hannar och honor. De kan tyvärr inte riktigt samsas på matplatsen, mer är korta stunder.

Helt nytt för dagen är dock denna fågel. Det är inte ett nytt tomtkryss, för vi hade dem i trädgården när vi var nyinflyttade. Det är dock mer än 15 år sedan jag hade en bergfink i matningen. Just den här bilden fick jag när solen behagade glimta fram en kort stund.

Bergfinkarna dök upp redan tidigt på förmiddagen, då det regnade och var väldigt mörkt på stubben. ISO 8000 och 1/1000 s med bländare 7,1.

De kunde inte samsas om maten med bofinkhannar, vilket kanske inte är så konstigt. 

Det här kunde möjligen fungera och det fanns frön spridda på båda ställena.

Lustigt nog kunde de här två skatorna äta tillsammans, det måste vara de allmänna vårkänslorna som gör att de inte bråkar om fröna.

Jag bara häpnade när två skator kunde sitta så länge tillsammans på vår stubbe. Herr och fru skata får man anta...

En ekorre kom och tog för sej. Vi ser dem inte så ofta längre sedan flera stora granar fällts i närheten av vår trädgård. Mer ljus på tomten men färre ekorrar.

Den skuttade snart vidare upp i ett träd, för det hände något ute på gatan som den blev störd av. Vi bor ju i ett villaområde och allsköns mänsklig aktivitet är väldigt nära "min stubbe". 

Ringduvorna har också kommit men de kom inte ner till stubben idag, i alla fall inte när jag satt och bevakade den. Jag kan dock höra dem i skogen när jag är ute och fyller på frön på stubben och våra andra matningsplatser.

Det här var faktiskt den första bilden jag tog denna dag, då jag snabbt insåg hur mörkt det var i skogen bakom vårt hus. Jag greppade kameran som låg framme och korrigerade snabbt tiden för att få en vettig exponering, det blev 1/125 s och det funkar ju inte för en pigg rödhake :-)

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-11 22:00 | Läst 683 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är hemskt det här! Jag är inte speciellt tänd på fåglar - ändå faller jag för dina bilder... :-)
Svar från Lena Holm 2024-04-12 21:02
Tack Peter,
man kan ju knappast få en finare kommentar :-) Jag minns att du har skrivit det tidigare och jag kan ju inte annat än tacka. Det är vad bakgården på en villatomt i Knivsta har att bjuda på.
Hälsningar Lena
Vilka fina fågelbilder! Och att du har lyckats så med actionbilderna. Nästan lite sensationellt, tycker jag! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2024-04-12 21:05
Tack Tommy,
med den kamera och det objektiv jag har så är det inte särskilt svårt att fånga actionbilder på flygande fåglar. Det gäller bara att ha lite tålamod och vänta ut dem samt ha kameran inställt på seriebildtagning, kort slutartid och (oftast) högt ISO. Jag tror att du känner igen dej :-)
Hälsningar Lena
Den sista bilden är bäst i mina ögon! Lite surrealistisk och mycket dynamisk.
Svar från Lena Holm 2024-04-12 21:08
Tack Sven,
den sista bilden kom ju till av en händelse, men jag gillade den och därför kom den med. Kanske speglar den min impuls att fota dessa fåglar när de plötsligt satt mitt framför mej.
Hälsningar Lena
Hej,
Du måste driva en attraktiv gästgivargård med så många besökare.
Grattis och tack.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2024-04-13 19:59
Tack Bob,
skalade solrosfrön och jordnötter är vad som står på menyn, det finns rätt många som gillar det :-) Vissa gäster skulle ju föredra korv, men det bjuder vi bara på i undantagsfall.
Hälsningar Lena
En sådan fin serie, din matning ger verkligen utdelning. Tror inte jag fick någon flygbild i min matning i Danmark, hade inte riktigt tålamod att vänta ut dem och så flög de inte så ofta runt maten utan landade någon annanstans och hoppade dit, allt för att reta fotografen. Kul med bergfink har nog aldrig sett dem styckvis utan det brukar vara tusentals eller hundratusentals och svårt att få dem som individer då
Svar från Lena Holm 2024-04-13 19:57
Tack Peter,
flygbilderna kräver ett visst tålamod och man måste vänta ut fåglarna. Man ska nog bestämma sej redan innan vad det är man vill fånga på bild. Bergfinkarna var en fin överraskning denna dag för det var länge sedan vi såg dem.
Hälsningar Lena
Mycket fint med action kring maten.
Haft två bergfinkar här bland massor bofink.
Har i några dagar röjt å krattat mm på tomten
/N
Sven Blomquist 2024-04-12 08:22
Du har väl inte eldat det hopkrattade (vilket Gud (EU) förbjude😊🤣
Svar från Lena Holm 2024-04-13 19:54
Tack Nini,
bofinkarna brukar alltid komma på våren med bergfinkarna var en trevlig överraskning i år. Vi har också röjt en del men nu får det vara tills vi ser vad som kommer upp i den halvvilda rabatten mot skogen.
Hälsningar Lena
Det var vackert! och kul att jämföra med egna matningen. Ungefär samma klientel. Skatorna kan ju vara syskon t.ex. i vart fall i samma familj, de lever ju så. Det blev mycket bra bilder på skatorna.
Svar från Lena Holm 2024-04-12 22:19
Tack Stefan,
ja, skatorna kan vara syskon, det hade jag inte ens tänkt på. Det känns som att dessa två är hemtama och det kan ju vara så att det är fjolårsungar, eller ett par som håller på med att restaurera ett bo i närheten.
Hälsningar Lena
Läckra bilder och fin berättelse! Härligt att se ekorre. Jag brukade ha flera stycken på besök vid fågelbordet, men i år kom ingen... och det var betydligt mindre fåglar.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-04-12 22:16
Tack Halina,
det kan kanske vara en konsekvens av att ni nu har en pigg, ung jägare som vaktar fågelbordet :-)
Hälsningar Lena
Jösses så många bra bilder på allehanda fåglar och djur du får på stubben! Hopplöst att välja favorit, nötväckan, kurre kanske?
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-04-13 19:52
Tack Bjarne,
det är kul att man kan få sådan variation i en liten villaträdgård med grannar nära inpå, men med en del av tomten som gränsar mot en mindre skog. Det behövs inte så mycket för att de "vilda djuren" ska visa sej.
Hälsningar Lena