En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Östra Silvbergs gruva

Jag körde till Säter dagen innan utställningen och fortsatte till Östra Silvbergs gruva för en stund i naturen när solen var på väg att gå ner. Gruvhålet har blågrönt vatten och jag har dykt i detta hål flera gånger för ca 15 år sedan. Jag har dock inga undervattensbilder från detta ställe, mest för att det inte finns något liv i vattnet. 

Gruvhålet har nu blivit ett så populärt badställe (och feströjarställe) att man satt upp en bom så det inte går att köra ända fram. Jag tror inte att man dyker där längre för det är för långt att bära utrustningen. Östra Silvberg hade sin storhetstid som gruva redan på 1400-talet och mycket silver har utvunnits här. 

Mycket skrot har också dumpats här för folk verkar tro att det är ett "bottenlöst" hål. Åtskilliga bilar har puttats över kanten. 

Jag visste inte att gruvdriften var så gammal och jag hade inte heller sett den gamla kyrkogården förut. Nu fanns det en prydlig skylt så jag vandrade iväg mot ödekyrkogården. 

Det var en stillsam plats mellan stora tallar där det växte blåbärsris och ljung. Denna sten restes som ni ser 1942. Det fanns också någon form av stengrund kvar, kanske från kapellet som omnämns på stenen. 

Den här graven var från 1600-talet. De rödbruna slagghögarna i bakgrunden ger ett annorlunda intryck.

I det lågt stående solljuset kan t o m en sten få vackra färger. När jag strosade runt utanför kyrkogården, på väg tillbaka till bilen, hittade jag en fin carljohansvamp, sedan en till, och en till....

Jag plockade på mej så många svampar jag kunde bära och gick sedan till bilen för att leta reda på en påse att plocka i. Det fanns ju mer av dessa godsaker. Tyvärr hade jag ingen kniv så jag kunde inte putsa bort skräpet från skaften eller kolla om de var maskätna. Jag plockade bara exemplar som kändes fasta och såg fina ut. 

När jag stod vid bilen och precis hade hittat ett par grönsakspåsar i väskan passerade något stort och rosa på vägen. Vad i hela friden är detta? Den långa "limon" svängde av på den väldigt gropiga och smala vägen upp mot gruvan.

Bilen kom från Borlänge och hade med sej ett glatt gäng som var ute på någon slags rundtur med förfriskningar. Jag avstod från att fota gästerna men förevigade chauffören med matchande slips vid den godisfärgade bilen. Han fick förstås backa hela vägen ut för att kunna fortsätta resan. Svamparna fanns till höger om bilen (om någon annan skulle ha vägarna förbi inom en vecka eller så). 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-24 17:55 | Läst 1645 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det verkar vara KarlJohan-år i år. Jag har plockat sju-åtta kilo (rensat) de senaste dagarna i närområdet.
Lite appart med en rosa limo i den miljön. Kul bild med matchande slips.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-08-24 18:24
Tack Gunnar,
det blev strax under 1 kilo rensat för mej men det fanns nog betydligt mer om jag hade gått runt längre än jag gjorde (och haft något vettigt att plocka i). Det fordonet var väl det sista jag hade väntat mej på denna plats en fredagskväll.
Hälsningar Lena
Det var fint vid gruvhålet som gav några fina bilder. Kul med lite svamp, jag var också ute i förra veckan och fick några karljohanssvamp samt lite brunsopp, det var inte mycket men fyra smörgåsar med råge var inte alls dumt
Svar från Lena Holm 2021-08-25 18:48
Tack Peter,
det blev strax under ett kilo när det var rensat och vattnet kokat bort. Jag tror att det fanns betydligt mer. Jag har även hört från andra som plockat stora mängder både karljohan och kantarell. Just kantareller finns det knappt några alls på mina ställen.
Hälsningar Lena
Å roligt att se. Var ju där i juni och vi har stått på nästan samma platser och fotat typ lika. Även sten och minnesplats.
Ljuset gjorde sig fint och rolig överraskning både bil och svamp
Svar från Lena Holm 2021-08-25 18:50
Tack Nini,
jag har ett svagt minne av det, men jag måste kolla om jag verklige läst det inlägget. Det är så mycket bilder som flimrar förbi och jag vet att andra också varit vid denna pöl. Goda matsvampar blir jag alltid glad av.
Hälsningar Lena
Vilket fint reportage från Öa Silfberg! Roligt att du tagit med så mycket annat intressant, inte bara gruvhålen. Den gamla 1600-talsgraven var extra intressant, den har jag nog missat vid min a besök. Gjorde en kort avstickare ditupp på vägen hem men det blev mkt oinspirerade bilder i blekt ljus. Det här var fint. Nästa gång du är i Korsheden föreslår jag ett besök i Va Silfberg, det som numera kallas Stollbergsgruvorna......Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-08-25 18:53
Tack Björn,
det var ju skyltat till de andra sevärdheterna på ett prydligt sätt som inte fanns när jag var där sist (vilket var många år sedan). Solen sken fint och jag hade ju inte så mycket för mej och kunde strosa runt i sakta mak, sedan hittade jag svamparna och då fick jag ändra fokus lite :-) Jag ska försöka komma förbi Stollbergsgruvorna när jag får nästa tillfälle för en fototur. Tack för tipset.
Hälsningar Lena
Suveränt reportage med spännande bilder, alltid kul med lite historia från den hårda tiden.
Den rosa blev ju en kul bonus dessutom..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-08-25 18:58
Tack Gunte,
ja det var nog ett ganska tufft liv de levde på den tiden. Gruvan var betydligt äldre än jag trodde och jag kan tänka mej att metoderna var primitiva.
Hälsningar Lena
Mycket intressant reportage och fina bilder.
Kul att du fick det rosa "på köpet" och fina svampar. Vet inte om det ska bli svampår, men det är faktiskt väldigt många svampar i skogen. Själv har jag redan plockat kilovis :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-25 19:01
Tack Halina,
vi har knappt någon svamp alls på mina ställen för det har inte regnat tillräckligt (än). Det var därför en stor bonus att jag hittade dessa karljohan. Jag vill helst ha gula kantareller, men vet inte riktigt hur det ska gå till.
Hälsningar Lena
Dit var jag för några år sedan. Då var det väldigt mycket folk, så det var skönt att dra sig undan till gravarna för att fota. Vi är inte så förtjusta i svamp förutom kantareller. Är lite sugen på att testa Karljohansvamp men det har inte blivit av ännu.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-25 19:04
Tack Sten,
jag har förstått att stället blivit ännu mer poppis under pandemin, både som badplats och festställe, därav bommen. Det var nog varit en del ståhej och nedskräpning. När jag var där för många år sedan fanns det inga skyltar så jag visste inte att kyrkogården fanns. Karljohansvamp är mycket gott, helst stekt i smör tills den blivit nästan lite knaprig. Passar utmärkt till fisk och pastarätter tycker jag.
Hälsningar Lena
Häftigt ställe och fina bilder du tagit. Limon var ju ett udda inslag minst sagt :)
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-25 19:06
Tack Johnny,
det är ett häftigt ställe och kyrkogården visste jag inte ens om för skyltningen var ny för mej. Där kändes historiens vingslag. Limon var ju kul för den kändes helt fel i den miljön.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det ligner et perfekt foto-område med masser af motiv muligheder, som du selvfølgelig ser med det samme.
Det var dog en grim farve på en lang-limosine - de skal enten være sorte eller hvide :-)
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-08-25 19:08
Tack Erik,
jag kan hålla med om att färgen inte var så passande på den bilen, därför kallade jag den för "godisfärgad". Det ser helt enkelt "billigt" ut tycker jag. Annars är det en fin plats som man nog kan hitta många fler fina motiv på men ljuset försvann ju när solen gick ner.
Hälsningar Lena
Där har det blivit några besök i samband med utställningen. Men vad trist att det skall behövas bommar nu.
Vid den gamla kyrkogården var vi och fotade med modeller ett år men den där stenen har jag aldrig lagt märke till vad jag kan minnas.
Vad häftigt med bilen, det var nog det sista man kunde vänta sig där :-)
ing-marie