En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Our monochromatic friend...

...också känd som Pica pica.

Under våren och sommaren 2011 hade vi en mycket talför ung skata som huserade i vår trädgård. Vi misstänkte att han (troligen en han i alla fall) inte lyckats hitta någon flickvän under vintern och helt enkelt var ensam. Skator bildar par för livet men denna var solo. Han älskade ostbågar och gömde brödbitar under takpannorna hos grannen. Fortfarande när vi har en skata i trädgården hoppas jag att det är vår svartvita vän som tittar in, trots att han nu antagligen är stadgad. Kanske är det just den skatan som lärt sej att sitta på automaten med hampfrön och sedan sträcka sej runt hela automaten för att plocka frön ur den lilla öppningen. Jag väntar tålmodigt på helgerna för att fånga det på bild.

Ha en bra kväll

Lena

Inlagt 2013-02-06 20:48 | Läst 2601 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Snygg skata! //Mats
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:10
Tack Mats,
de är praktfulla i den svartvita kostymen som ser ut att vara putsad här och där.
Hälsningar Lena
Stod och tittade på skator häromdagen och tänkte: Om dom var ovanliga så skulle alla vara helt begeistrade av deras skönhet med de blänkande blå vingarna. Hade väldigt kul åt skatorna när Chessie var liten, hon stod innanför sitt staket och dom höll på att reta ihjäl henne där dom spatserade på utsidan.
Förstår att du vill att den skall komma tillbaka, dom är ju verkligen underhållande.
Hoppas du kan fånga den som äter, men skator är inga lättfångade djur.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:19
Retas kan de verkligen, det har jag sett flera gånger och de är sannerligen inte lätta att fånga på bild. Jag kan ganska lätt locka ner dem i trädgården men så fort jag bara höjer kameran (bakom glas) så far de och flaxar åt alla håll. Men ibland kan man ju ha lite tur...vi får se. Du har helt rätt i att de skulle ha en helt annan status om de var lite ovanliga fåglar.
Hälsningar Lena
Skator är säkert luriga och fräcka så det kan nog vara så att att du får den på bild när den sitter på automaten och frossar. ha det fint/ Danne
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:16
Ja, men de är skygga och försiktiga också och tar till flykten så fort man rör sej innanför fönstret. Får se vad som händer till helgen.
Hälsningar Lena
Fin bild på skatan, det är smarta fåglar!
Jag såg filmen Pica Pica för ett antal år sedan, oerhört underhållande!
Vi har några här som brukar retas med grannens katt, de skränar glatt och håller sej just utom räckhåll för katten som i sin tur ser oerhört förnärmad ut.
Något som upprepas rätt ofta dessutom...
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:23
Tack Anne-Sophie,
när jag googlade på skata för att förvissa mej om att de hetter Pica pica var första nedslaget en snutt på youtube av en skata som drog en katt i svansen. Snacka om att retas. Kråkfåglarna är mycket smarta och de hamnar på "andra plats" efter papegojor. Jag har en bok som heter "Birdbrains" och handlar om just kråkfåglar, sköna bilder också.
Hälsningar Lena
Skator är smarta fåglar och visst kan man se det på din fina bild. Alert och vaken, den har koll på sin omgivning. Vi följde tre skatungar en sommar från det att de lämnade boet två tomter bort. Tre olika personligheter. Ledaren, följaren och den fege. De slog sig ofta ned på vår gräsmatta och det var lätt att se vem som var vem.

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:28
De har full koll hela tiden och är svåra att fånga på bild, även om jag är bakom glas när jag iakttar dem. Jag spanade på en familj i somras. Två vuxna och två ungar. Jag såg dem ofta när jag körde in och ut ur vårt bostadsområde. Jag tog med kameran en gång men det slutade med att jag satt med mitt stora 300 mm ut genom bilrutan och riktat rakt i en trädgård och ett annat hus. Insåg att det nog såg suspekt ut så jag slutade med det.
Hälsningar Lena
De är verkligen vackra, jättefint fångat!
Ha en fin kväll!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-02-07 19:29
Tack Ewa,
ja de är vackra i sina "svartvita kostymer".
Hälsningar Lena
Att skator är fina fåglar har du visat här med denna snygga pose på den, lycka till med fortsatta dokumenteringar av den! Trevlig helg//Perran
Svar från Lena Holm 2013-02-08 19:14
Tack Peter,
får väl se vad den hittar på i helgens vinterväder.
Hälsningar Lena