En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Pigga hajar

När man åker på dyksemester till British Columbia förväntar man sej inte att få möta haj. Det finns visserligen en unik och mycket ovanlig hajart i trakterna kring Barkely Sound, som vi sett vid ett tillfälle 2012. Nu hade vid dock flyttat på oss och dök utanför en liten ort som heter Egmont, vid BC sunshine coast. På första dyket påstod min sambo att han sett en haj men jag trodde han skojade. Men det gjorde han inte....för visst fanns det hajar, små nyfikna pigghajar.

Vi mötte dessa pigghajar nästan på varje dyk. De kom till oss. Det var som att de patrullerade området och kom fram för att kolla vad vi var för konstiga djur. De möter inte några stora mängder dykare och var mycket nyfikna. Ibland var det t o m två hajar och här kan man se den andra i bakgrunden.  

Här kommer en pigg liten haj simmande rakt mot kameran och man kan se kompisen vid stjärtfenan. Dessa hajar finns även i skandinaviska vatten men de är starkt hotade och det är mycket ovanligt att få se en. Vi har fiskat slut på dem. Det här var första mötet för vår del. 

Det enklaste när man fotar dessa är att bara ligga stilla och låta dem komma fram. De kommer av ren nyfikenhet. Bilderna är tagna med en Tokina 10-17 fisheyezoom på en Canon 7d mk II. Hajarna är graciösa och oerhört vackra tycker jag.

Pigghajen blir drygt 1 m lång och kan väga 15 kg. Vi mötte flera som var mindre men de drog sej inte för att komma så nära att de inte ens fick plats i bildrutan. Här kan man tydligt se taggen som finns framför varje ryggfena. Den är giftig och används vid bade anfall och försvar.

En haj kom så nära att den nästan satte nosen i kamerans port och med en fisheye blir den då lite "stornosig". Den såg antagligen sin spegelbild i den välvda porten vilket brukar kunna locka fram en del djur väldigt nära. Dock blir den lite dåligt belyst för blixtarna är inte ställda för att de ska komma fullt så nära.

Hajmötena gick ofta ganska snabbt. De kom simmande mot oss och svepte förbi för att sedan återkomma i ett par eller möjligen tre loopar som blev snävare för varje runda. Sedan vände de ofta ner mot djupare vatten. Flera av dessa bilder har jag bara tryckt av utan att ens titta genom sökaren. När hajen väl kom gick det fort och jag ville inte rycka upp kameran framför ansiktet, vilket antagligen hade skrämt den. Det var bättre att chansa lite och några bilder blev ju skarpa.

Den här hajen kom mot mej när jag låg vid en vägg ganska djupt (ca 30 m). Den valde att simma under mej och försvinna bort i mörkert. När man tar bilder mot djupet är inte vattnet grönt, bara svart.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-08-25 08:13 | Läst 7266 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Vilken grann haj du har plåtat. Hud som silverplåt.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2017-08-25 20:18
Tack Bob,
som många andra hajar är även dessa skimrande grå eller gråbruna med en närmast magisk lyster i skenet av blixtarnas ljus. Hajar är vackra djur, ingen tvekan.
Hälsningar Lena
Så vacker världen är, så underbara upplevelser du visar oss.
Svar från Lena Holm 2017-08-25 20:21
Tack Stefan,
det är precis så det känns på vissa dyk då man blir helt överraskad av något som man får se. Vi hade inte en aning om att dessa små hajar höll till i detta område och upplevelsen blev en stor bonus för oss på denna resa.
hälsningar Lena
Vackra hajar du fick med höftskott. De är verkligen välformade för sitt liv i det våta elementet. Kul att få ta del av dina upplevelser.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-08-25 20:25
Tack Stig,
hajar är helt enkelt fulländade i sin konstruktion. Även om jag inte kan det minsta om dyra sportbilar kanske man skulle kunna dra en parallell mellan de allra dyraste strömlinjeformade bilarna och dessa vackra djur (som ofta är predatorer på toppnivå där de bor).
Hälsningar Lena
Kul och trevligt möte. Haj är väl det man inte i första hand förknippar med gulligt djur, men de är var riktigt söta. Trevligt att få se även för en landkrabba.
Svar från Lena Holm 2017-08-25 20:30
Tack Margareta,
jag kan absolut hålla med om att hajar inte generellt upplevs som söta men dessa små "piggisar" var ju faktiskt det. Kanske har det med ögonen att göra för många hajarter har ögon som vi upplever som obehagliga. Hos pigghajarna ser ögat annorlunda ut och jag fick t o m en kommentar i en pool om att de ser ut att ha "glimten i ögat" vilket få hajar torde kunna leva upp till.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på de vackra hejarna Det måste vara intressant att se så fina djur Ha en trevlig dag // Gert
Svar från Lena Holm 2017-08-26 16:02
Tack Gert,
det var en överraskning för oss att möta dessa små pigga hajar och vi njöt av deras närvaro på varenda dyk.
Hälsningar Lena
Härliga bilder. Måste vara kanske både läskigt och intressant att komma så nära. Man ser det graciösa men ändå kraftfulla hos dem, även fast de är små.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2017-08-26 16:11
Tack Göran,
hos dessa små hajar fanns inte en gnutta läskighet. Om vi hade mött ett stim med ca 100 st (de samlas så periodvis), och alla hade uppvisat någon form av upphetsat beteende, kanske vi hade upplevt dem som hotfulla men på dessa dyk var de enbart undersökande. Vi kan bara vara lyckligt lottade att få se dem då de patrullerar av sina domäner :-)
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på denna lilla haj! Har själv sett en vid 'sportfiske' vid Fladen grund utanför Varberg för nästan 40 år sen.. En annan person fick denna lilla haj, själv fick jag ett par Torskar om jag minns rätt.. vi utgick från Varberg med en större gammal fiskebåt minns jag också..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-08-26 16:17
Tack Jan,
om man får en pigghaj på linan numera måste man släppa den tillbaka i havet. Men jag vet att jag sett pigghaj i fiskdisken men nu är det nog inte möjligt längre. De uppträder i stim utanför vår kust och jag kan förstå att de fastnar i garn ämnad för annan fisk, men det är definitivt en fisk som ska släppas ut igen om det går.
Hälsningar Lena
Brukar väl inte tycka att hajar är söta, men det var denna :-)
Bra bilder blev det !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-08-26 16:18
Tack Ing-Marie.
hajar är inte direkt söta för oftast har de en blick som inte riktigt går hem hos oss på landbacken. Men hos dessa kan jag medge att de är lite annorlunda. De tittade på oss med en annan blick och vi fick en känsla av att de kollade av oss. Ögats struktur gör också att det är lättare att se dessa hajar som mer personliga än andra. Rätt eller fel, jag kan inte låta blir att fundera lite...
Hälsningar Lena
Mycket fina undervattensbilder på den lilla hajen :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-09-06 07:23
Tack Fredrik,
de poserade villigt för oss på flera dyk.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Vilka fantastiska undervattensbilder du tar. Måste vara spännande där under ytan. :)
Hälsn. Lena
Svar från Lena Holm 2017-09-06 07:23
Tack Lena,
ja det är en spännande miljö och det finns massor att se.
Hälsningar Lena