En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Pyramiden - en rysk spökstad med svenska anor

Pyramiden var en rysk/sovjetisk gruvby på Svalbard, belägen vid Billefjorden några mil inåt landet öster om Ny-Ålesund. Pyramiden hade som mest 1 200 invånare men övergavs hastigt 1989 pga ekonomiska orsaker och har sedan dess varit en spökstad. I gruvan bröt man stenkol och enligt guiden gick man aldrig med vinst, men det var mycket praktiskt att bryta stenkol här och skeppa till nordligt belägna ryska städer.

Orten är så gott som obebodd, men det bor ett fåtal personer på Hotellet, som vaktar och underhåller byggnaderna samt tar emot turister. Sajsa från St Petersburg mötte oss på bryggan för att guida oss genom Pyramiden. Om jag minns rätt har han bott i Pyramiden ca 10 månader om året sedan 2012 och han trivs.

Orten grundades av Sverige 1910 och var svensk fram till 1927 då den såldes till Sovjetunionen. Därför står namnet både på svenska och ryska när man kommer in i staden. Namnet kommer av att berget som orten är byggd vid liknar en pyramid som synns i bakgrunden på denna bild.

Vi promenerade längst en väg som gick i utkanten av staden. Guiden betonade att det var viktigt att hålla ihop gruppen för han var den enda som var beväpnad. Det gick väl sådär...Han berättade att det varit isbjörnar inne i staden tidigare år, bl a en som hade sönder ett fönster och klättrade in till Hotellets bar. Han intygade att det var obehagligt för de sov alla inne i hotellet och han var själv på plan 2.

Pyramidens flygplats används fortfarande för t ex helikoptertransporter.

BBC filmar för sitt reportage. De blev kvar i Pyramiden och övernattade väl antagligen på hotellet. Man kan boka rum där och det går även att boka ett enklare typ vandrarhemsboende om man vill övernatta i spökstaden.

Solen strålade när vi vandrade längst vägen. Det bruna huset är det senaste som byggdes. Det är inte trä utan ser bara så ut. Det finns dock en del gamla träbyggnader kvar bl a från tiden då Pyramiden var svenskt.

Högt uppe på berget bakom det vita huset finns en gul stuga (ses på nästa bild)...

...dit upp går de som bor i Pyramiden för att få tillgång till Internet, det fungerar ibland. Sasja uppdaterar inte sin FB status så ofta :-) Mobiltäckning kan man få uppe på någon bergstopp om man har tur.  

Vi upptäcker efter en stund att några renar nyfiket spanar på oss genom en öppning under en husgrund.

Herr och fru Svalbardripa spankulerar över snön och gör att flera av gruppens medlemmar halkar lite efter.   

Jag antar att det är vatten, värme och avloppsledningar under plankorna. De ligger ovan jord pga permafrosten, det gör de även i Longyearbyen..

Trähusen längs huvudgatan är vackert dekorerade.

Här finns den nordligast belägna Leninstatyn. Den står utanför den kombinerade sport- och aktivitetshallen där vi fick gå in och titta.  

På bottenplanet fans bl a biografsalong och bilden kommer från entrén utanför biografen.

Biblioteket låg en trappa upp.

Här kunde man sitta och njuta av utsikten. Det var mörkt i många av rummen och jag hade ingen blixt med mej. Tänkte inte på att vi skulle besöka övergivna byggnader.

På trappan kunde man blicka ut över staden. Det bruna gräset som växer på esplanaden är sått. Det skeppades in enorma mängder matjord för att anlägga dessa gräsmattor. De skulle inte bara se fint ut utan också bli foder till de mjölkkor som man höll i en ladugård. Renarna gillar inte den sortens gräs men betar örterna som växer mellan grässtråna.

Det här huset var mässen. Dit gick alla och åt gratis. Det fanns inga kök i bostäderna. Jag hade gärna velat titta in i detta hus men fick inte möjlighet till det.

Tretåiga måsar hade tagit över ett hus helt. I varenda fönster bodde tre par såg det ut som. Den lilla lådan i varje fönster är inte en luftkonditioneringsanläggning utan ett kylskåp, dvs stora delar av året ett frysskåp. Lite mat eller möjligen dryckesvaror förvarades sålunda i hemmen. Lägg märke till att måsarna har TV antenner.

Efter ca 90 minuter som gick alldeles för fort lämnade vi Pyramiden.

Vädret var fortfarande strålande och vi såg fram emot båtresan tillbaka till Longyearbyen.

Ren njutning...

Vi gjorde en liten tur in vid ett vackert ställe som hette Trygghamna, för att det oftast var lä för vinden där. Föga anade vi att vi skulle komma att söka skydd där med Malmö några dagar senare då vädret såg helt anorlunda ut. 

Stormfåglar och guidens berättelser följde oss på vägen tillbaka till Longyearbyen. Vi passerade "svenskhuset" där 17 personer dött i svåra plågor för 135 år sedan. Ingen visste vad de dog av men gåtan löstes 2008 då man genom att gräva fram och provta kropparna kom fram till att de dött av blyförghiftning. Bly användes på den tiden i konservburkar.

Innan vi kom fram till Longyearbyen tog också Brazzbanditen upp sina instrument igen och rev av några bejublade nummer.  

Full ös. I morgon skulle vi packa för att gå ombord på vår veckolånga tur med Malmö. Det kändes helt OK att bo på båt om det skulle vara så här stilla och vackert. Nu blev det inte riktigt så....men det började bra.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-06-13 20:42 | Läst 4159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Jo det kan blåsa här uppe vid Spetsbergens västsida. Numera också i norr när isen inte lugnar ner havet. En viss lutning får man räkna med då och då.
Lycka till om du åker upp dit. Ta ett plåster.
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:34
Tack Bob och Ninni,
vi fick en del blåst innan vår resa på Svalbard var över men det gick bra med vanliga åksjukepiller.
Hälsningar Lena
Kul att få se, det mesta ser sig likt ut, men det ser ut som om de städat upp i bilblioteket, så där prydligt var det inte då jag var där. Hade också velat gå in i fler hus men det fick vi inte. Fast vi hade gott om tid att spankulera runt. Juli då vi var där så vi fick inte heller se den häftiga mundering som er guide hade.
Vädrets makter på Svalbard är inte alltid så nådiga, fått uppleva det ockå.
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:36
Tack Margareta,
vad vi inte hade en aning om vid detta besök var att vädrets makter skulle ta oss hit igen och då fick vi vandra runt betydligt friare. Vi tog oss in i ett till hus då men det kommer senare.
Hälsningar Lena
Detta var ett MYCKET intressant reportage.

Svalbard är ett drömresemål för mig och jag är lite lätt avis.

Mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:41
Tack Tommy,
då tycker jag du ska lägga in Svalbard i den framtida semesterplaneringen.
Hälsningar Lena
Ser jättefint ut, med det härliga vädret och vyerna.. Men du antyder 'efter lugn kommer storm' förstår jag!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:43
Tack Jan,
vi fick flera dagar med spegelblankt vatten men också styv kuling som ändrade planerna en del.
Hälsningar Lena
Lite spöklik stämning i den nästan övergivna staden och inte ett ställe jag skulle vilja bo på, några timmar där är nog lagom., men väldigt spännande bilder och miljöer!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:46
Tack Björn,
det är ett mycket intressant och spännande ställe att vandra runt i och jag skulle nog kunna tänka mej några dagar där. Om man bär sitt eget (hyrt) vapen kanske man kan få lite större frihet. Vi fick dock ett besök till vilket inte alls var planerat.
Hälsningar Lena
Mycket intressant o fint! Mvh, LO
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:47
Tack LO,
du hade nog gillat det här stället. Det fanns stor potential för den som ser motiv på det sätt du gör. Jag missade garanterat de bästa godbitarna.
Hälsningar Lena
Intressant och spännande historia med fina bilder.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:48
Tack Göran,
det var ett spännande ställe att få besöka och guiden var mycket bra.
Hälsningar Lena
Tack för detta! Mycket intressant! Jag planerar en 4-dagars båtresa längs Svalbards västkust för nästa år. Det är Hurtigruten som erbjuder en sådan.
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:50
Tack Wolfgang,
du kommer garanterat att gilla allt du ser bara det inte blåser för mycket. Vid Pyramiden är det dock ganska skyddat så det får ni nog se om det ingår i programmet. Där finns dessutom en hamn där stora båtar kan lägga till. Jag kommer att visa fler bilder från Svalbard så du är välkommen att titta in.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Vilken raritet du hittade, Lenin!
På ryska betyder Lenin nånting som tillhör Lena, man skulle kunna översätta Lenin som Lenas på svenska. Så det är inte konstig att du och han träffades. :)
Med vänliga hälsningar, Svetlana.
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:55
Tack Svetlana,
det där var trevlig information att få veta och något som definitivt ska finna med i den fotobok som vi förhoppningsvis får ihop. Jag har inte rest så mycket i länder med Leninstatyer förut och funderar över om jag någonsin sett en på så här nära håll förut.
Ha en fin sommar Svetlana.
Hälsningar Lena
Intressant och bra reportage och framförallt, kanonfina bilder, både dokumentärt och vackert!
Svar från Lena Holm 2016-06-15 17:56
Tack Mikael,
jag bommar nog en del av den gamla arkitekturen för jag håller inte på med sådant, men fint väder och djur ger ju en del andra tacksamma effekter.
Hälsningar Lena