En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

R I K T I G A Texas Longhorn

Vi har varit på en bilresa i Texas och hamnade i en liten ort som hette Eagle Lake. Längs en väg i utkanten av Eagle Lake passerade vi en hage med dessa Texas longhorn.

De stod väldigt nära staketet vilket gjorde det svårt att fota dem med telezoomen som satt på kameran vid tillfället. Vi hade fulparkerat på gräset vid vägkanten och det var en smal väg med skymd sikt.

Jag måste ju ändå byta till 24-105 för att få några bilder på de häftigaste Texas longhorn jag någonsin sett. Jag har ju trots allt varit i Texas minst 30 gånger och haft en hel del möten med dessa djur.

Det här är de största horn jag sett och det är kanske inte så konstigt att jag hittade dem i Texas där det mesta är större än någon annan stans. Bilden är tagen med 24 mm på en FF kamera och absolut inte manipulerad! This is Texas!

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-12-30 06:36 | Läst 1461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fräcka horn, men man undrar ju vad det är bra för. Man håller ju ett bra coronaavstånd, men det är troligen något annat. Detta ser väl ut som herrar, kanske är det för att imponera, om nu inte damerna har lika långa? Hade ju varit mer praktiskt med en solhatt kan jag tycka
Svar från Lena Holm 2021-12-30 17:37
Tack Peter,
hornen är nog till för att imponera och möjligen försvar från begynnelsen men jag skulle tro att avel lett till att de blivit så här stora. Dessa djur är sannolikt värdefulla och har visats på utställningar. Om jag minns rätt har även korna horn men inte så stora.
Hälsningar Lena
Wow, vilka häftiga horn.
Jag tycker nästan synd om dom, det kan inte vara så lätt att bära på dessa.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-12-30 17:41
Tack Ing-Marie,
många fyrfota djur har en stor sena i nacken som kallas nackbandet, det håller huvudet på plats utan att djuret måsta använda muskelkraft. Den måste däremot använda muskler då den sänker huvudet men det torde ju vara ganska lätt för dessa. Däremot måste de ha en hel del utrymme när de rör sej och tät skog vore nog inte så lämpligt.
Hälsningar Lena
Måste åtminstone vara bra att klia sig på ryggen med.... Tycker att "våra" naturvårdande Highland Cattles är rätt imponerande, men det här slår ju dem rejält!
Svar från Lena Holm 2021-12-30 17:43
Tack Per,
jag har sett highland cattle med väldigt stora horn men dessa var mycket större. Antagligen har man bedrivit avel för extra stora horn och då blev det så här. Det här är definitivt på gränsen för vad som är praktiskt.
Hälsningar Lena
Det kan man kalla riktiga horn. Måste varit festligt att se i verkligheten.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-12-30 17:45
Tack Ulla,
vi såg dem efter vägen och bara måste ju stanna och ta några bilder. Absolut kul att få som bonus när man åker runt på landsbygden i USA.
Hälsningar Lena
Hej Lena, jag känner till Longhorn sedan länge utan att ha sett dem i verklighet, men inte visste jag att hornen var sååå långa! Men det underlättar ju för Cowboys att fånga dem med lasso! Dock måste det vara farligt att jobba med dem, när de är många. Hur går det att köra bil i Texas? Hur är det med försäkringar om något skulle hända? Man har ju hört att amerikanerna kan stämma varandra till mångmiljonbelopp. Fina bilder! Gott Nytt! Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-12-30 17:52
Tack Wolfgang,
dessa djur hanteras nog inte så mycket men jag kan se flera problem med att hornen är så stora, t ex om man vill ta dem till en utställning. Texas är gjort för att köra bil i och man kan lätt räkna med att köra 10 mil i timmen långa sträckor. Vägnätet är bra och trafiken inte alls så aggressiv som i t ex Stockholm. Vi har bokat bilen hemma med ett bolag som inte försöker sälja en massa olika försäkringar när man hämtar ut bilen. Då kan man lugnt välja nivå på försäkringen och självrisken. Man slipper också en jobbig försäljare som får provision på allt hen säljer när man hämtar ut bilen. Vi har gjort detta många gånger och det har alltid fungerat bra. Ett par mindre blessyrer har det också blivit men vi har aldirg blivit kontaktade om något av detta efteråt.
Hälsningar Lena
Imponerande horn men fattar inte vilket syfte dom har, det känns som naturen varit lite ur balans i detta.
Men dom gör sig ju bra på bild och är nog bra som försvar kan man tänka.
Kanonbilder blev det iallafall. Har precis plöjt igenom en 5 timmars true crime från Texas om Greg Kelley som blev oskyldigt inlåst några år, klart sevärd..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-12-30 18:00
Tack Gunte,
det är nog inte naturen som gjort hornen fullt så här långa, det är medveten avel och jag kan hålla med om att de är lite för stora för att vara praktiska. Vi tittar inte särskilt mycket på TV men det kan hända att min syster och svåger sett den serien.
Hälsningar Lena
gunte 2021-12-30 18:25
Ett förtydligande, SVT Play..så man kan se det man vill ;)
Vilka horn det var de största jag sett det måste vara lätt att sticka varandra och skada Vi hade en finsk ras som hade stora horn men inte i denna klassen sedan började vi avhorna så de blev kulliga sen var de lättare att hantera. Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-12-30 18:06
Tack Gert,
det är definitivt svårt att hantera dessa djur men jag tror inte man gör det så ofta. De går ute året om och sköter sej nog själva. Jag förstår precis varför ni avhornade för det är mycket lättare när man har djur inomhus och när man rör sej bland dem.
Hälsningar Lena
Evolutionens nycker, jojo. Det här är nog inte ”survival of the fittest” eller?
:-)
Svar från Lena Holm 2022-01-03 00:30
Tack Gunnar,
evolutionen är nyckfull ibland men här misstänker jag att människor har lagt sej i och avlat på de långa hornen. Jag skulle inte bli förvånad om dessa djur visas på utställningar. De blir antagligen inte hamburgare...
Hälsningar Lena
Det var nog de längsta horn jag sett och frågan är om de är de längsta i världen och den sista bilden är enorm
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-01-03 00:32
Tack Stig,
jag vet inte vad rekordet är för dessa horn men det här är absolut de största jag sett.
Hälsningar Lena
Ja, verkligen riktiga horn! Läckra och fräcka!
Gott Nytt År!
Varma hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-01-03 00:33
Tack Halina,
Gott Nytt År till dej också. VI får se vad 2022 har att bjuda på.
Hälsningar Lena