En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Så här kan det också se ut i sjön

Sjön Storaxen är inte bara en blå pöl med mycket fisk, det finns även andra miljöer att upptäcka. Vid kanten växer mängder med näckrosor och en del annat. Man får både speglingar på vattenytans undersidan och kan samtidigt ana träden och himlen ovanför ytan. En del tycker att detta är förvirrande men jag gillar den effekten. 

Ibland hittar man näckrosor som har blomman under vatten. Det blir lite av stillebenkänsla i den här miljön tycker jag. Helst skulle jag vilja kunna hålla andan när jag rör mej här för mina bubblor ger fullt med små prickar (bubblor) på ytan. Här har jag valt att vinkla kameran så att så lite som möjligt av himlen ovanför kommer med. 

Bilden är beskuren och visar bara detaljer av näckrosor vid ytan. Min utandningsluft bildar de klara blåsorna under bladen. 

Så här såg helheten ut. Det är inte exakt samma bild med den är tagen bara sekunder efter. Det är grundare än 1 m och man tränger sej inte in så lätt i denna miljö. Många dykare skulle nog inte klassa detta som dykning och det skulle förstås gå att fotografera här med bara snorkel. Men då får man lätt lite för bråttom, andnöd stimulerar inte kreativiteten direkt. 

Ibland önskar jag förstås en liten (eller stor) fisk här och där men det är sällan man hittar dem inne bland näckrosstjälkarna. Bilderna är tagna med en Tokina 10-17 mm fisheye och man kan se viss krökning på stjälkarna, men det stör mej inte. 

Det var allt från Storaxen för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-07-31 17:26 | Läst 1162 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vacker grön/gul värld :)
Svar från Lena Holm 2019-08-01 18:58
Tack Joakim,
jag kan bara hålla med.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det er altid interessant at se og læse dine blogindlæg om undervandsmiljøer. Det her er ikke nogen undtagelse. Smukt smukt.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-08-01 18:58
Tack Erik,
för din positiva kommentar.
Hälsningar Lena
Det här är synnerligen vackra UV-bilder! Det blir väldigt vackert när man ser miljön även ovanför vattenytan! En liten Abborre kom det med i första bilden i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:00
Tack Jan,
det finns en och annan liten fisk bland näckrosorna men de drar oftast när man blixtrat där en stund. Jag gillar när man ser även vad som finns ovan ytan.
Hälsningar Lena
Snyggt med de fina näckrosstälkarna och att man ser ytan
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:01
Tack Peter,
jag gillar när man även ser lite av vad som finns ovan ytan.
Hälsningar Lena
Isses! Vilka bilder. Det här klår alla tropiska snorkelbilder jag har sett. Det är lite grann som Art Noveau.
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:02
Tack Gunnar,
så långt från tropiska hav som man kan komma och visst är det läckert att det är en liten insjö i Dalarna som kan de så häftiga undervattensmotiv.
Hälsningar Lena
Tredje bilden hajade jag till extra för.Här försvinner tid och rum och hjärncellerna får virvla fritt.
Helt magisk,5+++++......
Fnular på vad som avgör vilka vatten ni dyker i??
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:05
Tack Gunte,
kul att du gillar just den bilden. Det är lite varierande vad som avgör var vi dyker men man vill ju gärna ha bra sikt och denna sjö brukar kunna bjuda på det, även mitt sommaren. Av samma anledning dyker vi nästan aldrig på östkusten (där vi bor) utan drar till västkusten som tar minst 6 timmar med bil. Där finns också mer liv i havet. Norska kusten är ännu bättre men ännu längre att köra.
Hälsningar Lena
Läckra bilder! Riktigt fint med ytan och himlen i bild under ifrån.
Du får köra rebreather nästa gång ;-)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:07
Tack Johnny,
min sambo dök RB i fem år men jag kände mej aldrig sugen, för det är rätt mycket pyssel med en maskin. Mitt öppna kit skruvar jag enkelt ihop och jag vet hur det fungerar.
Hälsningar Lena
Som vanligt en häftig undervattensvärld, snyggt fångat. Uppskattar motivvalet också, svensk undervattensvardag liksom, allt måste inte alltid vara fjärran korallrev med Hitta Nemofiskar ;)
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:08
Tack Göran,
svensk undervattensvardag var ju träffande uttryck i det här fallet. En insjö kan bjuda på en hel del och man måste definitivt inte resa till tropikerna.
Hälsningar Lena
Så fina bilder från en insjö och vattnet ser väldigt klart ut så man kan se en blå himmel och vita moln ovan vattenytan.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:10
Tack Stig,
det var mycket bra sikt i sjön vid detta besök och om man dessutom ligger så grunt som vi gjorde så ser man rätt mycket genom ytan.
Hälsningar Lena
Vilken fascinerande djungel det finns där under ytan.
Har ju nyligen lärt mig snorkla nen aldrig testat i svenska vatten.
Visst hade det varit läckert om storgäddan dykt upp men även utan honom så är det fantastiska bilder.
Sista bilden gillade jag allra mest.
Svar från Lena Holm 2019-08-01 19:12
Tack Margareta,
den hör sjön passar utmärkt för snorkling och man får se mycket fisk, dock mest snett uppifrån. Som fotograf vill man helst ligga på samma nivå eller snett under. VI såg en och annan gädda som jag visade i ett tidigare inlägg.
Hälsningar Lena