En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sädesärlorna

På väg till Säter stannade jag vid Gölja våtmark som ligger längs väg 70 strax utanför Sala. Fågeltornet stod i en sjö av vatten och två skådare som var där beklagade sej för det hade varit så många vadare dagen innan och nu hittade de bara en ynka gluttsnäppa. Jag hade redan då fått syn på en sädesärla som visade upp sej på en brädbit i det överväxta vattnet och brydde mej inte det minsta om snäppan. Den värmde upp med lite stretching...

...sedan var det dax för middag. Den kunde nästan landa på den grötiga växtligheten och plockade snyggt insekter på ytan, med och utan "sallad" såg det ut som.

Smasken för en ärla.

Sedan flög den tillbaka till träbiten och mumsade i sej fångsten där. Den gjorde förstås flera turer och jag stod i solen och njöt. Det gick undan men jag kände på mej att några skarpa bilder borde det ju ha blivit och fågeln var ganska nära. När jag kände mej nöjd gick jag till bilen och körde fram några hundra meter för att vända.  

På väg tillbaka får jag syn på en ung sädesärla som sitter ännu närmare vägen och jag måste ju stanna, mot körriktningen denna gång. Det var dock en mötesficka här så det fick duga. Jag satt kvar i bilen och körde ner rutan. Den såg ut att titta på mej då jag gjorde det. 

Den här lilla fågeln bjöd på en ännu finare uppvisning i konsten att plocka insekter på den gröna vattenytan. Solen strålade och det blev ofta en skugga av fågeln. Ibland störande men ibland ganska rolig tycker jag.

Den sjönk ner en bit precis när den plockade upp godsaken.

Den ville också ha något fastare under fötterna när den skulle äta upp maten och satte sej på en pinne alldeles vid vägkanten. Det var vatten ända fram till vägen på bägge sidor om bilen. Antagligen de senaste skyfallen som gjort våtmarken betydligt större än den normalt ska vara.

Det blåste lite så den fick korrigera flygningen ibland.

Här kan man se den lilla mumsbiten som den har spanat in.

Vips hade den plockat upp maten...

...och så tillbaka till pinnen för att svälja bytet i lugn och ro.

Efter en sista insekt lämnade jag sädesärlorna i den gröna pölen och styrde vidare mot Säter.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-08-26 08:23 | Läst 1388 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Åter igen en riktigt fin serie på en "vanlig" fågel som de flesta skulle åka förbi. Du såg den och fick en serie utöver det vanliga, Bra gjort.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-08-26 21:26
Tack Sten,
det här är ju en efterlängtad fågel på vår/försommar men sedan blir den vanlig och dessutom rikligt förekommande. Här visade den upp sej på ett sätt som jag inte kunde motstå och då spelar det ingen roll hur vanlig den råkar vara.
Hälsningar Lena
Vilken härlig serie! Och nog blev det skarpt.
/mats
Svar från Lena Holm 2021-08-26 21:27
Tack Mats,
den var nära och sätter man bara fokuspunkten så blir det skarpt. Mycket ljus dessutom.
Hälsningar Lena
Fantastisk serie på en fågel med ADHD, kan ju inte vara stilla nån längre tid..kanonskärpa och en trevlig omgivning dessutom..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-08-26 21:28
Tack Gunte,
den är sällan stilla men kommer ofta väldigt nära och när man tittat på den en stund förstår man lite hur den rör sej.
Hälsningar Lena
Håller med Sten en serie utöver det vanliga! Mycket härliga bilder :-)
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-08-26 21:28
Tack Halina,
sädesärlorna bjöd på uppvisning och jag råkade vara på rätt plats just då.
Hälsningar Lena
En riktigt kul serie på sädesärlan! Gillar detaljstudien på hur den fångar sin föda. Läckert med bilderna där den sjunker ner lite. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-08-26 21:30
Tack Johnny,
jag gillade också då den nästan stod i det gröna vattnet men det tog ett tag innan jag lyckades få det på bild precis som jag ville. Jag fick dock många chanser för de var väl hungriga.
Hälsningar Lena
Oj, så fina bilder på sädesärlorna! In action dessutom, strålande. Kul när bilderna liksom både är vackra och intressanta! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-08-27 21:09
Tack Björn,
det var en gyllene stund då jag fick fota dessa ärlor utan att något annat störde (ingen annan verkade ju bry sej). Jag håller med om att de är såväl vackra som intressanta att titta på.
Hälsningar Lena
Du har med dina fina bilder gjort sädesärlan till en stjärna. Den lugna bakgrunden framhäver den lilla fågel ännu mer. Vackert.
Ulla
Svar från Lena Holm 2021-08-27 21:05
Tack Ulla,
för dina fina ord. Sädesärlan är en liten stjärna det gäller bara att stanna upp och titta på den.
Hälsningar Lena