En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

San Diego, del II

När vi väl hade klivit av USS Midway strosade vi vidare längs stråket vid vattnet. Det var ganska lugnt och fridfullt eftersom det inte är turistsäsong.

Vi hittade denna hyllning till Bob Hope.

Den här mannen överrumplade nog sin fru en aning när deras son skulle ta en bild. De höll nästan på att rasa omkull. Jag hann i alla fall få en bild. Det är hangarfartyget man kan se i bakgrunden.

En morgon körde vi ut mot Point Loma Lighthouse, men då det är en nationalpark med strikta öppettider (9:00- 17:00), kom vi förstås för tidigt. Vi stannade istället vid Fort Rosecrans National Cemetery. 

Utsikten mot down town SanDiego var lite dimmig.

Det finns en hel del militära anläggningar i och runt SanDiego och denna stävade ut mot havet när vi stod vid kyrkogården.

Amerikanska militära kyrkogårdar är lite speciella.... 

....och jag kan inte låta bli att fascineras av precisionen, samtidigt som mängden gravstenar blir nästan överväldigande. Vi inser dock när vi läser på stenarna att alla dessa människor har inte dött i krig. Det är även familjemedlemmar till krigsveterander som ligger här och många som varit miltärer men dött av helt naturliga orsaker.

Det finns också fåglar bland stenarna...

...en rosenfink kanske...

Upprepningar är intressanta motiv och vi har ingen brådska...

Det är ett team med trädgårdsarbetare som jobbar på kyrkogården och jag kunde inte låta bli att föreviga deras bil. Man kan ju undra över hur lyckat det är att lägga nycklarna på vänster framdäck om man kör en bil av det här slaget?

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-10-16 17:02 | Läst 1803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kyrkogården ser precis ut som den jag besökte i Omaha Beach i Normandie. Man överraskar av den precision som stenar uppvisar. När jag jobbade i USA så besökte jag en heldag Antietam, ett välkänt men otäckt slagfält från amerikanska inbördeskriget. Där finns två stora kyrkogårdar, nordstatare på den ena och sydstatare på den andra. För mig som är okunnig men intresserad så kan jag hålla med om att det verkligen ser ut som en variant av Rosenfink. Bilden som du fick på de kyssande paren är klockren:)
Svar från Lena Holm 2015-10-16 22:47
Tack Ingemar,
vi har också varit vid Omaha beach och det var egentligen fel av mej att skriva ett inlägg som antyder att bara den amerikanska militären kan skapa den här typen av kyrkogårdar. Hur som helst ger dessa oändliga rader av stenar ett djup intryck. Man kan inte stå där och titta ut över alla vita stenar utan att bli djupt berörd.
Hälsningar Lena
Hej,
Staden med det perfekta klimatet. Man borde flyttat dit.
Det var roligt att se den igen.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2015-10-16 22:49
Tack Bob,
trots att vi bara hade ett par dagar upplevde vi ändå en viss avslappnad stämning i SanDiego och man fick en känsla av att det inte var en så stor stad som man först trott. Jag kan gärna ta några fler dagar där...
Hälsningar Lena
Härligt väder som kontrast till allt krigsrelaterat! Hils, LO
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:01
Tack LO,
vi hade fantastiskt sköna dagar i San Diego.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Jag har själv varit i San Diego många gånger(bodde i Santa Barbara, 4 timmar norrut i 3 år) Och staden är fantastisk. Gaslamp distriktet är jättehärlig, centrum är fint och jag känner att staden är lagom stor. Kan rekommendera San Diego Zoo, och Solana Beach, Carlsbad.
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:03
Tack Christian,
vi upplevde också staden som precis lagom stor och det var riktigt mysigt att vara där den tid vi hade. Jag skulle mycket väl kunna åka tillbaka. Nu var det ju mest som en uppstart inför en längre resa med båt och ett trevligt sätt att komma över jetlag.
Hälsningar Lena
http://121clicks.com/wp-content/uploads/2013/11/alfred_eisenstaedt_03.jpg

Det kyssande jätteparet måste vara inspirerat av Alfred Eisenstaedts ikoniska bild från V day 1945.
Kul med det kyssande paret framför.

F
Svar från Lena Holm 2015-10-16 20:35
Wow,
stort tack! Det finns ju absolut likheter. Jag läste aldrig var det stod på plaketten framför statyn för i mina ögon var den bara en stor och väldigt typiskt amerikansk skapelse. Jag blev nog mest nöjd med att paret framför gjorde en så fin uppvisning.
Hälsningar Lena
Härliga bilder
Upprepningarna är fascinerande och ger spännande bilder
Jag hade aldrig lagt lagt nycklarna där :-)
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:04
Tack Bengt,
vi blev också helt tagna av de upprepade mönstren.
Hälsningar Lena
Upprepade mönster på kyrkogårdar finns det gott om både i US och i Europa. Kyrkogårdarna nere i västra Frankrike från 2:a världskriget är verkligen av samma typ som de du visar i bilderna. Det är mäktigt att se men känns lite tungt när man tänker på alla som ligger där, speciellt på de kyrkogårdar som är kopplade till krig.
Någon behöver verkligen tänka till med avseende på när och på vilka bilar man skall gömma nyckel på däcket...
Ha det bra!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:05
Tack Mikael,
vi har varit i Normandie och sett kyrkogårdar där som påminner om denna. Visst känns det tungt att se även om det på samma gång är vackert och inbjuder till fotografering.
Hälsningar Lena
Fina bilder, om än med en del 'tragik' i en del motiv.. Amerikanarna är bra på att hylla sina stupade får man ändå säga! Bob Hope minns jag rätt så mycket, så gammal är jag.. :-)
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:07
Tack Jan,
man är bra på att hylla krigsinsatser i USA och just bronsstatyer med stor detaljrikedom känns också mycket amerikanskt.
Hälsningar Lena
Dom där kyrkogårdarna är väldigt speciella och du fick till det .
Nycklar på däcket, här litar man på varann tydligen.
Lite som i Norrland förr, när man inte låste dörren.
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:09
Tack Marianne,
det var ett gäng som jobbade på kyrkogården. De såg ut som mexikaner och kände nog varandra. Vi såg heller inte till några andra besökare denna morgon så det tyckte nog att nyklarna kunde ligga där.
Hälsningar Lena
SAN Diego är min amerikanska favoritstad. Fantastisk Seaworld ( el om det hette ngt annat) med hoppande späckhuggare på 8(eller modet var 4) ton, underbar old town , fantastisk kust norr om stan, nära till Mexico och Tijuana och....Härliga bilder/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:44
Tack Björn,
vi gillade det vi hann med att se av San Diego och upplevde det som en ganska lagom stor stad att vara i.
Hälsningar Lena
Fina dokumenterande resebilder. Rekommenderar också Sea World. Lätt att trivas där.

Det här med bilnycklar på något av hjulen när man stannar, istället för att ta med sig dem är uppenbarligen något väldigt amerikanskt. Har en amerikansk kompis som gör likadant. Till dels ändå lite smart - man slipper vänta på den som har nycklarna...
Hälsningar//GöranR
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:45
Tack Göran,
vi gillade San Diego och det kändes som en lagom stor stad att vara i. Vi skippade de stora djurparkerna och improviserade lite istället.
Hälsningar Lena
San Diego kommer jag aldrig till så jag hoppas få ser fler bilder därifrån.
Är mycket nöjd och tacksam för dessa jag tittat på nu och läst din text.
Allting är stå stort där borta ..
Spännande blogg med vältagna givande bilder.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:47
Tack Gun-Inger,
San Diego var en trevlig stad, dvs det vi hann se. Den kändes inte så hiskeligt stor som många andra amerikanska städer. Det kommer nog några bilder till innan vi drar ut med båten i Stilla Havet.
Hälsningar Lena
Mäktigt och orgligt med alla dessa människoliv som spillts bara för att någon bestämt att det ska vara krig. Fast jag såg sedan att det även var andra dödsorsaker här, men såg i Finland på vissa ställen kyrkogårdar med krigsoffer. Gillar inte krigsfilmer men ser en ibland och tappar ofta handlingen eftersom jag tänker på alla dessa unga män som gick en för tidig död till mötes, men hyllas som hjältar. Men nog om det, vi kommer inte kunna utrota de krigshungriga.
Din bild på det kyssande paret ör underbar. Först för att man verkligen ser hur stor statyn är och så upprepningen. Klockren som Ingemar sa.
Nycklarna på framdäcket är väl en klassiker, men lite mindre lyckat här. Kul!
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:50
Tack Margareta,
vi har förskonats från krig ganska länge och vi får hoppas att det får vara så även i framtiden. Jag ville helst ha någon vid statyn för att visa hur stor den var och tänkte precis be Fredrik när dessa två stegade iväg och lämnade kameran till sin son. Det kunde ju inte bli bättre tyckte jag.
Hälsningar Lena
Vilka vackra kyrkogård i fina rader och välklippt Fina statyer och snyggt med dimmiga bilder över staden Nycklarna på däcket är lite häftigt Fina bilder Ha en skön helg : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-10-17 16:52
Tack Gert,
kyrkogården var oerhört välskött och bevattningen gick för fullt på vissa delar. Vi såg också flera som trimmade gräs och skötte om rabatter etc. Det var rogivande där och stöldrisken var uppenbarligen inte stor om man kunde lämna nycklarna så där.
Hälsningar Lena