En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skåne del I

För mej så är det här Skåne. Storkar på taket till en stor gårdsbyggnad. Dessa storkar bor på Flyinge Kungsgård, som är en av landets tre riksanläggningar för hästsport. Här har man hjälpt storkarna med en stadig plattform att bygga på. 

Jag var på en kort tur till Skåne förra helgen och kom fram sent på eftermiddagen till Flyinge. De var stängt och ganska öde men några ryttare trotsade den isande vinden. De må se soligt och vackert ut med det blåste 18-20 m/s i byarna och jag hade vinterjacka, mössa och vantar.

Storkar är stora fåglar med ett vingspann på 180-215 cm. Vinden gjorde det svårt för den här storken att klia sej och den fick hela tiden parera med vingarna. 

När den istället bestämde sej för att flyga var det bara att fälla ut de stora vingarna och fångas av en vindby. Det fina med att titta på storkar här är att även om de bor på taken på rätt höga byggnader, finns det många par att titta på och man kommer nära husen. De är ju dessutom vana vid att det rör sej folk och hästar runt byggnaderna så man stör dem inte. 

Här ger den sej iväg för att leta efter något smaskens till fredagsmyset.

Det här är en annan individ som är på väg in mot sitt bo. Vad som inte framgår av bilden är hur vinden får fågeln att fara lite hit och dit inför landningen på hustaket.

Här ser man hur det blåser på fjäderdräkten och den landar galant trots att det såg vingligt ut när den kom nära boet. 

De påbörjar direkt hälsningsseremonin genom att resa upp näbben och klappra med den.

Här klapprar de högljutt med varandra och vinden tjuter runt de stora stallbyggnaderna. Det vore kul att åka hit när det är halvstora ungar i boet eller när de börjar övningsflyga. 

Bakgrunden blir ju lite andefattig men solen strålade från en klarblå himmel och då får man ta det. Hemma snöade det så jag fick väl ändå vara nöjd. 

En annan fågel som också "hör till" för mej under en tur till Skåne är förstås röd glada. Det seglade runt två stycken vid Flyinge och jag fick några bilder på en. 

Gladorna ser man hela tiden, ofta från bilen på ställen där man inte kan stanna. Jag fick flera chanser men alltid mot blå himmel. Hela helgen präglades av isande vindar och sol. Det finns även brun glada, som ska vara en av världens vanligaste rovfåglar. Men i Sverige ser man den sällan och jag har aldrig sett någon. 

Gladan får avrunda detta inlägg. Jag fick en guidad fågeltur under helgen av en känd bloggare här på FS. Ni förstår säkert vem. Mer om det i ett annat inlägg.

Så här såg det ut när jag åkte ner. Det var snöstorm från Uppsala till ca 2 mil före Jönköping. Där fick jag stanna och ta bort frusen snö från sensorerna framtill på bilen för den larmade att jag höll på att köra på något. Nummerskylten och halva framljusen vart också täckta. Det hade jag inte ens sett då jag stannade för att ta bort snöklumpar från vindrutetorkarna (3 gånger). Det var bättre väder i Skåne. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-01 15:03 | Läst 848 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Stork har jag bara sett på avstånd och inte fotograferat vad jag minns. Kan finnas på någon diabild om inte digitaliserats ännu.
Fina bilder på både stork och glada, blåsigt är det ju ofta i Skåne ;-) där får man hålla i hatten.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:00
Tack Bengt,
på det här stället behöver man inte vara fågelfotograf för att få bilder på storkarna. Det är gott om dem och de flyger lågt över husen. Så här blåsigt och kallt har hag inte haft någon tidigare resa i Skåne, lite otur denna gång.
Hälsningar Lena
Fina storkbilder!
Ja visst väntar vi på värme nu, även lite norr om Skåne...
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:03
Tack Lena,
ja, jag vill så gärna ha en eller två plusgrader på nätterna istället för en eller två minus. Jag bär små plantor in och ut från växthuset varje dag och det skulle vara så mycket enklare om de bara kunde stå där ute. VI har en värmefläkt men den står i ett litet tält för att hålla tomaterna i så bra miljö som möjligt. Lite varmare skulle göra allt så mycket enklare.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Vilken skillnad i vädersituationen på din lilla resa. Du fik full valuta för pengarna med de vackra storkfoton.
Jag kom precis hem från en liten väldigt kort tur till stan. Med handskar och vinterjacka och full sol men iskall vind. Det gynnade inte fotokreativiteten.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:05
Tack Erik,
även om det var blåsigt och kallt i Skåne så var det ju bedrövligt hemma med blötsnö och hård vind. Man är inte så kreativ när det blåser kallt, det kan jag hålla med om.
Hälsningar Lena
Det var riktigt fina bilder på storkarna, du har rätt i att det är ju lite typiskt Skåne med ett sådant bo på taket. Jag har bara passerat Flyinge, men jag ser här att man ska nog ta och svänga in. Ja du skulle nog ha kommit denna helgen istället, jag hade en underbar morgon på Sandön idag. De la faktiskt ut bryggan tidigare i år så jag kunde gå över till Sandön och ut på sandbankarna det var lågvatten och vindstilla och soldis, helt faktiskt dock inte så många vadare än, men det gjorde inget i det ljuset det var. Ingen polarvind :)
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:07
Tack Peter,
Flyinge är ju ett intressant ställe inte bara för storkarna. Jag skulle ha åkt senare och jag var medveten om det utifrån vad SMHI rapporterade, men det fungerade inte med jobb och andra aktiviteter. Skulle jag komma iväg till Skåne var det denna helg eller inte alls (förrän möjligen mitt i sommaren).
Hälsningar Lena
Storkbilderna och texten var riktigt bra båda två.
Kan förstå att en sådan stor fågel kan "få" problem när den skall landa i sådana stormbyar.
Vilket fint reportage från Skåne.
Gillar bilderna på storken med sitt bo.
Röd glada är riktigt vacker.
Brun glada fick jag på bild nere i Skåne i örngömslet i höstas (många "i" i den meningen)

Skillnad på väder också kan man ju säga :-)

Ser fram emot del 2.
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:10
Tack Joakim,
storkarna är stora men de har också stora ytor som fångas av vinden och då blev det rätt vingligt. Jag gillar de fina bona med storkar som man kan fota just här. Skulle vilja återvända när ungarna är framme. Minns att du visade brun glada, den har jag aldrig sett men man kanske måste sitta i gömsle för att lyckas med det.
Hälsningar Lena
Det där taket känner jag igen från tidigare bloggar. Det ser ut att ha varit ett trevligt återseende.
Väldigt fina bilder på storkarna och framför allt på den röda gladan.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:11
Tack Johnny,
jag har visat bilder från dessa tak förut så visst kan de vara bekant. Här får man många fina chanser på flygande stork. Gladorna finns överallt men man ska ju kunna fota dem också.
Hälsningar Lena
Trevlig bildberättelse! För mig är vita storkar Estland, men tyvärr får man väl hålla sig borta från det landet än ett tag pga pandemin.
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-05-01 20:12
Tack Håkan,
jag kan tänka mej att det finns en del storkar i Estland men det räcker som sagt med Skåne.
Hälsningar Lena
Strålande bilder, både på storken och gladan! Vilken tur att det inte var samma väder i Skåne, det hade varit trist. Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-05-01 23:37
Tack Björn,
jag hade följt väderutsikterna noga hela veckan och tvekade om jag skulle åka. Jag visste att det skulle bli klart men kallt och blåsigt i Skåne, men jag hade ingen annan helg inom rimlig tid då de fungerade med en så lång resa. Jag fick klä på mej och det var det värt.
Hälsningar Lena
Läckra storkbilder som blev extra färggranna med den blåa himmelen och solen. Sista vinterbilden vill man dock gömma undan nu ;)
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-05-02 15:21
Tack Gunte,
de stora svarta och vita fåglarna med sina röda näbbar gör sej fint mot blått men några moln hade varit OK också.
Hälsningar Lena
Välkommen till Skåneland där vi nu har fått tillbaka storken tack vare storkprojektet.
Det är något alldeles speciellt se denna vackra graciösa fågel när den tar sig fram över
vårt vackra landskap.
Tyvärr har vi fortfarande kallt och blåsigt. Men mycket vackert glädja oss åt.
Gladan seglar ofta över husen där jag nu bor vilket ger spänning i tillvaron.
Jag önskar dig allt gott och tack för bilderna som gav glädje.
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-05-02 15:23
Tack Gun-Inger,
det är verkligen kul att det gått så bra för storkarna och man ser dem lite här och där när man kör runt i Skåne. Det här är dock mitt favoritställe. Vi har också rätt kallt i Mälardalen med minusgrader på nätterna så jag får bära min mina pelargonsticklingar varje kväll och sedan bära ut dem på morgonen. Frostfritt skulle vara så skönt.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2021-05-02 22:30
Det måste väl bli så snart nu när det är maj månad.
Jag brukar säga till den där vädermannen att jag gillar dit inte men
vad hjälper det ha ha.
Vilka fina bilder på storkarna, jag har aldrig sett en vild stork. Nått år ska jag ta mig net till Skåne, jag har funderat på att åka och titta på storksläppet, men jag tror inte att jag kan få ledigt den för min kollega har semester. Är det svårt att hitta vilda storkar? Mvh Mari
Svar från Lena Holm 2021-05-02 19:51
Tack Mari,
jag har sett enstaka storkar då jag kört runt i Skåne, men vill man vara säker på att få se dem skulle jag åka till Flyinge Kungsgård när de är på bona. Det finns alltid flera bon med fåglar och jag skulle gärna åka dit senare på sommaren då ungarna börjar synas och provflyga. Det är ju en hästsportanläggning så det är ett fint ställe att gå runt på, man kan fika (när corona är över i alla fall) och det är lätt att parkera.
Hälsningar Lena
Mari Lidström 2021-05-02 19:54
Tack för tipset! Då kan jag både fotografera storkar och hästar:)
Fantastiska bilder vilken skärpa!
:)
/Dieter