En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Små grodorna...men inte som ni tror

När jag fyllde år fick jag tre grodor av min sambo i födelsedagspresent. Idag var det dax att hämta hem grodorna till det gamla akvariet som nu rustats och inretts för att hysa mina små favoritdjur.

Jag har tidigare haft grodor som husdjur i 15 år bl a när jag var student, men nu är det många år sedan jag hade små gröna vänner i köket.

Det här är Bombina orientalis, eller orientaliska klockgrodor (eng. fire-bellied toad). De är lättskötta och vill ha en bostad med både land och vatten. Jag löser badfrågan genom att ha vatten på ett stort krukfat. Lätt att byta och göra rent. Den här är just på väg att testa sin nya bassäng.

 

Jag gör en miljö för dem med grus i botten täckt med mossa som jag hämtar i skogen, ett par pinnar och en krukväxt som tål mycket vatten. Ibland tog jag in ormbunke med mossan och skippade krukväxten, jag kommer nog att prova på lite olika varianter även denna gång.

Här sitter den grönaste av grodorna och funderar kanske på om den ska provsimma i bassängen men sin lilla mörka kompis. Det är svårt att bestämma könet på dem men förhoppningsvis kommer någon av dem att börja ge lockrop ifrån sej. Det är det bara hannen som gör... 

Lite blyg i början...måste ju utforska hela sitt nya hem.

Badet är definitivt uppskattat. Alla tre har varit i och provsimmat. De har också en sten att sitta på. Samma gamla sten som mina första grodor hade. De som jag fick av mina kurskamrater när jag fyllde 25.

Ha en härlig helg alla

Lena 

Inlagt 2013-04-27 16:15 | Läst 7263 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du skulle förstås haft ett mycket större bad så du kunde hoppa i själv och dyka med dem :) Kul att ha grodor hemma, tror inte jag hört om det förut. Det är snart dags att åka till Fyledalen och hälsa på klockgrodorna där. /Frode
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:42
Ja det vore härligt, men nu är det inte riktigt en möjlighet. Du kanske har sett Jonnas härliga bilder på paddor omgivna av romkorn. Kan man hitta rätt pöl i naturen kan det bli kanonbilder. Jag skulle så gärna åka till Fyledalen men det är ju en bit från Uppsala.
Hälsningar Lena
Låter de här grodorna lika högt som de små man träffar på i Afrika. Där var det en otrolig konsert på kvällarna. Svårt att förstå att de där små som inte var större än min nagel hade så mycket ljud för sig.
Vackra grodor du har, gulligt med det lilla gulröda längst ut på "tassen".
Ovanliga husdjur, det närmaste jag varit det som husdjur var när barnen var små och samlade in grodrom och det blev små grodor av det sedan.
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:45
Hej Margareta,
de kan minsann låta även dessa, men inte så högt som många vilda arter. Det är dock ett genomträngande ljud när hannen lockar på honor. De små "tassarna" är bedårande, kul att du såg den detaljen. De är roliga som husdjur och har betydligt mer "personlighet" än man först tror. Jag hade en groda i 12 år och jag visste precis när han ville ha ny mossa eller var missnöjd med något i akvariet.
Hälsningar Lena
Ovanliga husdjur.
Härliga bilder har du fått på dom.
Det ska bli kul att följa dom
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:46
Hej Marianna,
lite ovanliga kanske men mycket roligare än många tror. Jag hoppas dessa kommer att trivas och jag ska rapportera om deras framsteg.
Hälsningar Lena
Söta krabater, trivs de i akvarier?
Mitt senaste akvarium var ett 500 liters i vilket jag hade Afrikanska ciklider som växte och fick massor med ungar, särskilt munruvare är lite kul att studera.
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:48
Hej Stefan,
ja de trivs utmärkt i en milljö med både vatten och land. Detta gamla akvarium är inte helt tätt så det funkar inte att ha vatten idet. Idealiskt för grodor snarare.
Min sambo är sugen på ett större akvarium med just ciklider, vi får se hur det utvecklas.
Hälsningar Lena
Mycket sköna bilder på dessa coola grodor! Inte mycket att simma omkring med kanske men fina på bild! Ha det gott//Danne
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:49
TAck Dan,
de är verkligen coola och de simmar i sin lilla damm. Vi får se hur de kommer att trivas och det blir nog mer bilder på dessa.
Hälsningar Lena
De där grodorna tycks ha fått en fint nytt hem och de kommer säkert att bli både gott omhändertagna och dokumenterade....
Läckra bilder, undrar hur många grodor du har om ett tag framöver??
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:53
Tack Anne-Sophie,
jag vet inte vad det är för kön på grodorna. Ingen har gett några ljud ifrån sej ännu. Hannarna lockar annars på honorna och då vet man vad man har. Honorna är tysta. För att de ska lägga rom måste de dock ha vinterdvala i kylskåpet. Jag gjorde aldrig det med mina gamla grodor för jag var lite orolig att de skulle stryka med. Dessutom skulle jag få väldigt svårt att göra mej av med de nya smågrodorna. De kunde ju hamna hos någon som inte tog hand om dem ordentligt....
Hälsningar Lena
Ljuvliga bilder! Vi funderade på grodor också, men det blev ju en Bönsyrsa. Jag har ett antal akvarium på vinden, så nu blev jag allt lite sugen! =)
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:56
Tack Heléne,
dessa grodor är lättskötta och kan leva i många år. Jag hade en som blev 12 år. De är betydligt mer personliga än man först kan tro men kan kan nog inte låta dem husera lika fritt som eran bönsyrsa.
Hälsningar Lena
Men så kul ! Grattis till dina nya familjemedlemmar !
Nu har du alltid något att rikta kameran mot när fotolusten kommer.
Sköna bilder på de söta djuren.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2013-04-28 16:57
Tack Ing-Marie,
det kommer nog flera rapporter från vad dessa tre har för sej. Just nu är det mest en som är aktiv och två som gömmer sej i mossan.
Hälsningar Lena
Åh, jättesöta och fint fotat! Jag gjorde försök att plåta några i en damm i helgen, och det var svårt med vattenblänket. Men jag ska testa igen.
Ha det gott!
ewa

P.S. grattis i efgerskott! :-)
Svar från Lena Holm 2013-04-30 20:39
TAck Ewa,
har du hittat en groddamm! Var? Jag ska åka ända till Västerår i morgon för att plåta grodor i damm.
Hälsningar Lena
Ewa Kirjavainen 2013-05-02 14:16
Hos vänner i Tyresö, men jag var där igår men de flesta av dem var borta redan. :-(