En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sol och sälar

Enligt flera års tradition firade vi midsommar i Hamburgsund och gjorde dagliga utfärder till Väderöarna för att dyka. Det blåste en del på fredag och gungade även lördag, men solen sken på oss när vi väl kom ut till havs. 

På lunchen mellan dyken låg vi i en naturhamn där det är tillåtet att vara även när sälskydd råder. När vi sakta nosade oss in mot den specifika ön låg det sälar på var och varannan klippa.

Jag har mängder med bilder på sälar men kunde förstås inte motstå dem...

Sälungar av varierande storlek ligger och myser i solen med och utan mammor.

Alla bilder är tagna med 400 mm och de är dessutom beskurna, dvs vi höll ett rejält avstånd till sälarna för att inte störa dem.

Trots att det fanns mängder med säl i området är det mycket ovanligt att man ser dem under ett dyk. Vi dök visserligen inte precis på denna plats, men även om vi hade gjort det hade chansen varit liten. 

En tjej som snorklade på lunchen hade turen att ett par sälar simmade förbi under henne. De är visserligen nyfikna men håller också ett rejält avstånd och då är sikten sällan så bra att man hinner se dem.

De kommer dock ganska nära våra båtar för att spana på oss. Den här är bara några meter från klipporna där jag satt och tittade på tobisgrisslor.

De små svartvita tobisgrisslorna kom också rätt nära....

....tills en säl skrämde upp dem....

....och de för en gångs skull flög nästan åt rätt håll, dvs snett mot fotografen.

Svart och vitt är dock inte helt lätt i skarp sol.

Men det var ju midsommar och vi hade en mysig lång lunchvila mellan två härliga dyk. Mer om dessa en annan dag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-06-26 08:22 | Läst 3403 ggr. | Permalink

"Fina bilder. Tobisgrisslorna var ju fina, den som startade och som flög alldeles över ytan. Har nog aldrig sett den, iaf inte lagt märke till den, fastän jag är en hel del på västkusten"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder. Tobisgrisslorna var ju fina, den som startade och som flög alldeles över ytan. Har nog aldrig sett den, iaf inte lagt märke till den, fastän jag är en hel del på västkusten
Svar från Lena Holm 2018-06-27 13:54
Tack Peter,
jag upptäckte Tobisgrisslorna för några år sedan. Man måste ut en bit på havet för att stöta på dem.
Hälsningar Lena
Trevligt med Tobisgrisslorna! Det fanns alltid ett par som häckade i en lodrät skreva på Tärnskär förr, alltid med två ägg, sen kom Minken och sedan dess är dom borta! Ser inte ens Tobisgrisslor ute vid andra yttre öar i området längre.. Även Tordmular som häckade på närliggande öar i horisontella skrevor försvann då.. Alltid fint med sälar också!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-06-27 13:57
Tack Jan,
visst är det charmiga fåglar. Jag tror jag läst om det där med minken och hur den ställde till det för flera fågelarter bl a I din blog. Tordmule har jag inte sett I Sverige.
Hälsningar Lena
Näst sista bilden med tobisgrisslan är jättefin med reflexerna i vattnet! Förvånad att det är så mkt säl, det är ju verkligen gott om dem/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-06-27 13:57
TAck BJörn,
jag har nog inte sett så mycket säl något år tidigare. De låg på varenda klippa I just detta område av södra Väderöarna.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Speciellt på den sista tobisgrisslan med nästa dubbla speglingar. Den är otroligt vacker.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2018-06-27 13:58
Tack Jorgen,
jag hade lite tur att de flög åt mitt håll denna gång.
Hälsningar Lena
Vilka härliga bilder! Och vilket toppen väder. Trevligt att ligga på stoppet med den solen om det nu var lugnt med vågorna för övrigt.

Snyggt fångat på grisslorna.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-06-27 14:00
Tack Johnny,
det var en del dyningar men de var egentligen bara besvärande när man kommit upp på ytan och skulle klättra ombord. På söndagen var det nästan helt stilla, riktigt fint.
Hälsningar Lena
Vad kul med alla sälar! Bra bilder, men det ensamma huvudet i vattnet tar priset för mig! Näst sista på tobisgrisslan är också en mycket bra bild.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-06-27 14:02
Tack Bjarne,
det är oftast så vi ser sälarna, dvs ett huvud som kommer upp och kollar på oss. Ibland dyker de och kommer sedan upp ännu närmare. De är definitivt nyfikna men också väldigt försiktiga. Under ytan rör de sej som projektiler om man får syn på en.
Hälsningar Lena