En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Stenskvättor

Stenskvätta ser jag inte särskilt ofta men på södra Öland som vi besökte i början på juni fanns det ganska gott om dem. Den här fina honan landade plötsligt på stenmuren nära där jag satt i lä för vinden en morgon då det blåste förskräckligt redan vid åtta-tiden.  Bara att höja kameran och ta en bild. 

Sedan förvånade hon mej ännu mer med att hoppa närmare.

I ögonvrån såg jag att det landade en sädesärla på den andra sidan av gången, där det också var mur. Just på denna plats har jag tidigare fotat sädesärla väldigt nära så det här var inget konstigt, men jag insåg nu varför stenskvättan kom så nära. Den hade förstås ett bo i muren och ville tillbaka dit. Jag hade inte mer än tänkt tanken förrän stenskvättan försvann in mellan några stenar. 

Kort därefter landade herr stenskvätta men han var inte lika kaxig som honan. Den här muren leder fram till ett gömsle så det var inte något avskilt ställe som jag hittat. Nu fick jag dock hitta någon annan stans att undkomma vinden, så stenskvättorna kunde få fortsätta flyga ostört till sitt bo.  

Som sagt, det fanns gott om stenskvättor och den här hannen flög upp framför mej senare samma dag. Den flög i motvind och stod i princip stilla flera sekunder. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-05 16:44 | Läst 443 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad trevligt! Bra bilder på dessa fåglar dessutom.. Jag kan se Stenskvätta vissa höstar här uppe på 'berget' under flyttider som nu, men inte så ofta.. Sädesärla såg jag nere på stranden (så klart) nere vid Tantobadet samma dag som de 'nära' Rådjuren fotades, tänkte då 'undrar om det är den sista ärlan' för året..? Fotade den ändå och tänkte också, 'jaha då kanske vi ses igen 10:e april nästa år.. dom brukar oftast vara punktliga! Tantobadet var där jag såg den första ärlan i år, i mitten på april blev det för mig, den kom trippande i 'brynet' där och passerade c:a 1 m. ifrån utan att verka nervös.. Så jag satsar nog på stranden vid Tantobadet även nästa år i april..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-09-06 21:25
Tack Jan,
jag ser sällan stenskvätta annat än på gångvägen ut till tornet vid Hjälstaviken. Där brukar de sitta på stolparna eller stenarna i hagen, ibland finns också buskskvätta där. Sädesärlorna är charmiga och poserar ofta väldigt nära.
Hälsningar Lena
Det är vackert, kvalitetsbilder också tillika. Särskilt den flygande, den bilden är en fullträff. Minst en vecka sedan jag såg en sädesärla, nog ett par veckor sedan stenskvättorna var försvunna. Snart har alla gett sig iväg.
Svar från Lena Holm 2023-09-06 21:23
Tack Stefan,
den flygande stenskvättan stod nästan helt stilla i luften och flaxade för fullt men det blåste för hårt för den lilla fågeln. Det gjorde dock att det blev en serie med många skarpa bilden.
Hälsningar Lena
Så vackert, har en del stenskvättor i reservatet vid Mölle men det är en fågel man inte ser så ofta. Fint att du fick dessa närbilder, mina stenskvättor blir oftast på en 30m håll
Svar från Lena Holm 2023-09-06 21:22
Tack Peter,
jag har aldrig mött stenskvätta så här nära förut. De på stenmuren var absolut rekord men även den som flög upp var nära. Det var utanför vandrarhemmet i Ottenby.
Hälsningar Lena
Fina bilder på stenskvättan. Den som sitter på muren gillas lite extra. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-09-06 21:20
Tack Johnny,
det var så gott om dem vid Ottenby att det var rätt lätt att fånga dem på bild. Just på den muren har jag fotat andra småfåglar förut.
Hälsningar Lena
Så fina bilder på stenskvättan.
Den på muren blev jättefin, det gröna tillförde mycket i bilden.
Den sista med mat i munnen var snyggt fångat.
Jag har mest sett stenskvättor vid Hjälstaviken, på väg till tornet.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-09-06 21:19
Tack Ing-Marie,
jag känner igen att man kan se den på väg ut till tornet vid Hjälsta. Det är nog enda stället jag fotat stenskvättor förut. Vid Ottenby visste jag av erfarenhet att de var vanliga men jag har aldrig fått dem så här nära förut.
Hälsningar Lena
Mycket läckra bilder! Allihopa. Sädesärlan fick du kanon fint med härlig kontrast från omgivningen och Stenskvätta i luften är superfint!
Hälsningar Halina