En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Strömsholmen

Strömsholmen är en av öarna som hör till Atlanthavsvägen och där kan man stanna några dagar och dyka eller åka på fisketur om man gillar det. Vi var där en vecka och ägnade oss enbart åt dykning och lite promenerande i området.

Vattnet var kallt för årstiden och sikten mycket bra. Under första dykdagen hittade vi denna sjurygg på ett vrak. En hanne som vaktar ägg flyttar sej inte men vi kunde inte se någon äggsamling. Stationär var den i alla fall.

Hannen, som också kallas stenbit, har en stor sugskiva på buken som den kan fästa sej på olika underlag med när den vaktar äggen. Den satt inte fast utan verkade mest vakta platsen.

Från dykcentrets brygga ser det ut så här. I det vita huset bor ägaren med sin familj. Den lilla röda stugan var vår under veckan.

Det lilla fönstret på gaveln är sovloftet. Där medger inte takhöjden mer än knappt sittande ställning så i denna stuga kryper man till kojs på kvällarna.

Stora fina öronmaneter fanns det gott om.

Här kam man också stöta på knaggrocka. Vi mötte flera olika individer under veckans gang.

Här "smyger" Fredrik mot en rocka med 60 mm makro. Man måste komma betydligt närmare för att blixtarna ska räcka till, men det gäller också att ta det försiktigt.

När han kom närmare vände rockan och där låg jag med en vidvinkelzoom. Den hade lätt kunnat sväva iväg genom vattnet och lämnat oss men den höll sej kvar och lät sej fotograferas.

Fredrik fick också sina portträttbilder.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-08-21 17:27 | Läst 4997 ggr. | Permalink

"Fina bilder, det gröna ljuset är väl för att blixten inte täcker ut ditt vidvinkel? Fick inte placerat strömsholmen, det blev typ Norrköping, Eskilstuna etc, verkar inte rätt"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder, det gröna ljuset är väl för att blixten inte täcker ut ditt vidvinkel? Fick inte placerat strömsholmen, det blev typ Norrköping, Eskilstuna etc, verkar inte rätt
Svar från Lena Holm 2018-08-21 17:58
Tack Peter,
Strömsholmen ska egentligen stavas med ett o med streck dvs det ligger i Norge, som en del av Atlanthavsvägen. Det är en bit norrut från Ålesund. VIsst blir det grönt av den anledningen och blixtarna räcker inte så långt i Skandinaviska vatten.
Hälsningar Lena
Mysigt med lite dykbilder! Borde vara mera sånt här, med tanke på sommarens badtemperaturer..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:39
Tack Jan,
men det krävs ju lite prylar också. Fast äventyrskamerorna ger rätt bra bilder om man ligger nära ytan och utnyttjar det befintliga ljuset.
Hälsningar Lena
Gemytlig stuga ni bodde i. Fantastiska undervattensbilder!
Den bilden med 2st maneter. Bakgrunden med det mörka som möter det ljusa och dykaren.
Säger bara wow!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:41
Tack Johnny,
vi bodde i den stugan vid vårt första besök och bad om att få den igen. Den är hur mysig som helst och man har ett komplett köp samt badrum med golvvärme.
Hälsningar Lena
Bild 7, den gröna med öronmaneten - perfekt komposition, spännande, verkligen sevärd! Tummen upp!👍
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:42
Tack Ragnar,
t o m ett så vanligt djur som en öronmanet kan bli bra bilder. Maneter är fascinerande djur och de rör sej lagom långsamt :-)
Hälsningar Lena
Fascinerande och vackert är det i jordens större värld, vattenvärlden. Jag undrar: vad hör du under vattnet? Finns där något levande som låter?
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:48
Tack Stefan,
intressant att du frågar om ljud för det finns en del ny forskning på det området och hur buller från båtar och annat vi framför på ytan stör kommunikationen mellan t ex fiskar. Det vi hör mest är våra egna andetag och bubblorna, men det lär man sej snart att filtrera bort. En båt som passerar hörs väldigt högt och man vill nästa huka sej trots att det kanske är 15-20 m vatten ovanför. I tropiska vatten hör man papegojfiskarna när de knaprar på koraller. Delfiner som snackar med varandra hörs också väldigt väl utan att man nödvändigtvis får se dem. I skandinaviska vatten är det inte så många djur som låter. Skällande sjölejon har vi hört i Alaska och BC.
Hälsningar Lena
Vackra bilder från din undervattensvärld.
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:48
Tack Stefan,
NOrge är vackert både på land och i vattnet.
Hälsningar Lena
Intressant värld under ytan med fina bilder som vanligt från dig!
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:49
Tack Dan,
Norges undervattensvärld är svårslagen.
Hälsningar Lena
Det är under-bart att se dina bilder. ;-)
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:49
Tack Hannu,
det kommer några till.
Hälsningar Lena
Det slår mig alltid när jag ser dina dykbilder vad vackert det är. Och intressant är det också, knaggrockorna tex. Är dom giftiga, det är väl många rockor i sydliga vatten? Vackert!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:52
Tack Björn,
jag har inte hittat några uppgifter på att knaggrockorna är giftiga eller att deras taggar kan vara farliga. De är rödlistade och det är snarast en ynnest att få se dem. Jag skulle aldrig komma på tanken att försöka fånga eller hålla fast en rocka eller någon annan fisk så i mina ögon är den ofarlig.
Hälsningar Lena
Verkligen härliga undervattensbilder från dig Lena!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:52
Tack Eva,
NOrge har mycket fint att bjuda på.
Hälsningar Lena
Mycket intressant och fascinerande bilder!
Svar från Lena Holm 2018-08-23 20:01
Tack Christer,
det kommer några till om du har tid och lust att titta.
Hälsningar Lena
Stugan ser ut att stå på vingliga ben :) Men det är nog bara som det syns.
Undervattensbilder är alltid så härliga att titta på. Man får ofta ett "fågelperspektiv" på saker, jag föreställer mig att dykning är lite som att flyga på något sätt.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2018-08-23 20:01
Tack Thomas,
du sätter precis fingret på en av de magiska aspekterna med dykning. Man svävar fram, som i långsam flygning, och man kan ändra position i alla riktningar. När man hittat perfekt avvägning i vattnet (läs mycket träning) gör man det dessutom med väldigt små rörelser. Bara andningen kan räcka för att ändra höjdläge i vattnet om det bara rör sej om några decimeter t ex vid makrofoto.
Hälsningar Lena
Hel Lena.
Det er altid både spændende og interessant at se dine undervandsbilleder og læse dine tekster.
Det ser lidt usikkert ud med den røde hytte, men det er nok bare mig - en overforsigtig dansker.
Tak for synet og mange venlige hilsener fra Erik/DK.
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:57
Tack Erik,
jag har sett på bilderna att det ser lite skrangligt ut under stugan men så har det sett ut i många år och stugan står ju kvar :-) Norge är fantastiskt både över och under ytan.
Hälsningar Lena
Strandnära boende kan man väl verkligen säga här.
Alltid spännande att se dina bilder från undervattensvärlden !

Ps. Såg du att jag mailat dig ?
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:56
Tack Ing-Marie,
det här är en toppenfin stuga och vi har bott där en gång förut. Jag såg ditt mail men det drunknade fort i en massa jobbmail som trillade in under söndagen.
Hälsningar Lena
Älskar när du visar livet under ytan!

Daniel
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:54
Tack Daniel,
det kommer några fler bilder, om du hinner med att kolla innan din resa.
Hälsningar Lena
Fint att få se för en landkrabba, finfina bilder både under och över ytan. Gillar nog den sist mest för det är kul att se all utrustning har. Men rockan var fin den också.
Ser riktigt idylliskt ut där ni bor.
Svar från Lena Holm 2018-08-23 19:54
Tack Margareta,
det blir lite andra bilder nu när Fredrik också dyker med en kamera och då kan jag ju visa hur det ser ut när man fotograferar. Det är en del extra prylar förutom en lampa som han brukade ha förut.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder från den andra världen under ytan :)
Kul att ni fick bilder på rockan så nära.
Mvh
Fredrik