En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tallbit

Tallbit är en vacker fågel, stor som en sidensvans ungefär. De är inte så vanliga hos oss men vissa år passerar de i större mängd och 2019 verkar vara ett sådant år. Fågeln har sin hemvist i norra Sverige, norra Finland, Ryssland och bortåt Sibirien. Tidigare invasioner har ägt rum bland annat 2012–2013 och 2000–2001. 

Jag hittade dessa i Sunnersta skidbacke på fredag morgon precis när det blivit lite tveksamt dagsljus, dvs knappt något ljus alls. De kalasade på rönnbär i godan ro.

Här är det fru tallbit som hugger in på de mogna bären. Hannarna är rödrosa i fjäderdräkten medan honorna har diskretare grågula/orangefärgade fjädrar. 

I morgon börjar en ny vecka...

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-10-27 20:02 | Läst 1740 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Va fint att du fick tallbiten, fina bilder det passar fint i rött och vitt. Den har inte setts till i Skåne ännu, men jag väntar
Svar från Lena Holm 2019-10-27 21:00
Tack Peter,
jag har bara förstått att de passerar just i Mälardalen, men de kanske finns även i dina trakter. Jag hade bara en kort stund innan jobbet och hade turen att få syn på dem direkt när jag kom till platsen.
Hälsningar Lena
pdahlen 2019-10-27 21:03
De finns i Halland och Småland, så det är inte så långt kvar :)
Snygga bilder! Jag hade själv ett fint möte med dem idag.
De är verkligen vackra tallbiten men har ett konstigt namn tycker jag.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-10-27 21:02
Tack Johnny,
ljuset var bedrövligt när jag såg dessa men jag hade inte tid att invänta någon förändring. Ser fram emot dina bilder om du fick se dem under lite bättre ljusförhållanden.
Hälsningar Lena
Vad roligt Lena! Tänkte väl att du skulle hitta några.. :-) Det blev ju riktigt fina bilder dessutom! Troligen de bästa jag sett hittills på dessa vackra fåglar! Har bara sett de bilder som finns på artportalen, och det ser ju ut som dom fortfarande finns kvar i Uppsalatrakten, men har också spridit sig ännu längre söderut i Sverige.. Hittills har jag inte sett någon just här, men det finns fortfarande bra med Rönnbär så jag håller utkik.. :-) Och som jag tidigare nämnt, jag har inte sett dom sedan 70-talet.. troligen början på 70-talet, då är det mer än 45 år sen.. då var det en kraftfull invasion från storskogarna i öst.. Riktigt kul att se dessa bilder! Tack!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-10-30 07:49
Tack Jan,
det verkar som att de fortfarande är några runt Ultuna och Sunnersta, åtminstone så sent som igår. Det var första gången jag fick se dem och de var verkligen fina.
Hälsningar Lena
Hej Lena, trots bedrövligt ljus fick du fina bilder.
Tallbit har jag aldrig sett.
Svar från Lena Holm 2019-10-30 07:50
Tack Bengt,
de går att se nu runt Uppsala om man vill och har möjlighet att ta sej ut och leta.
Hälsningar Lena
Det var många år sedan jag såg någon tallbit, vill minnas att det var kall vinter och rönnarna vid tomten hade mycket bär då de kom. Såg även korsnäbb det året.
Finns en hel del rönnbär i år också så man kan ju hoppas på besök.
Fint med den rena bakgrunden i dina bilder.
Svar från Lena Holm 2019-10-30 07:51
TAck Margareta,
det blir rent bakom när det bara finns mulen himmel. Jag hade gärna sett dem mot lite grön bakgrund men man kan ju inte få allt. Kul att se dem i vilket fall.
Hälsningar Lena
Tallbiten är en fågel jag inte sett men den är rapporterad i Halland men inte vad jag vet har den varit i Skåne men den kanske kommer Mycket fina bilder bra fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2019-10-30 07:53
Tack Gert,
det verkar som att det fortfarande finns några runt Uppsala. För mej var det första gången jag fick se dessa vackra röda fåglar.
Hälsningar Lena
De rödaktiga fåglarna passar bra ihop med de röda bären. Första bilden är extra kul, där fågeln mumsar på bären med huvudet uppochner! Snyggt fångat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-10-30 07:54
Tack Bjarne,
ja de gör sej bra med bären men jag hade gärna haft lite grönt i bakgrunden. Nu kan man ju inte få allt och det var trots allt första gången jag såg dessa fåglar.
Hälsningar Lena
Så underbart! Jag har inte hunnit mig ut men blir så glad av få ta del av bilder på dem.
Hälsningar
Maria
Svar från Lena Holm 2019-10-31 12:57
Tack Maria,
det kanske fortfarande finns några i området. Kolla i Artportalen. De här var lätta att hitta men jag hade nog en del tur.
Hälsningar Lena