En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tänk....

....om det här hade varit dagens bild....då hade jag varit på Grand Cayman och vattentemperaturen hade varit 28 grader....

Vi hade garanterat haft minst två dyk bokade för dagen.

Cayman är känt för det blåa vattnet och dykningen är lätt.

Mycket avslappnat rör vi oss sakta mellan de vackra korallerna. Inget ansträngande sim, ingen ström, bara njutning...

Vi är sällan under 20 meter och färgerna är spektakulära. Om det hade varit idag hade jag nog slöat på en dykbåt i väntan på andra dyket just i denna stund (12:40).

På andra dyket hade jag nog bytt till 60 mm makro. Det är djur....fast de ser ut som julgranar.

Varsågoda, en hel bukett havsborstmaskar.

Eller varför inte en languster. En sådan kanske vi skulle ha på middagsbordet till kvällen..... Men vi är inte på Cayman och jag vet att det blir ugnsstekt falukorv och potatismos.

Med 60 mm makro kan man fota fiskar också.

Jag dyker i en "shorty" dvs en våtdräkt med korta armar och ben, det fungerar utmärkt fast vi är nere en timme.

Jag hittar en liten söt fisk. Det blev många bilder innan jag fick en skarp.

En liten röd eremitkräfta i en gul svamp. Man kan hitta små djur överallt.

Precis när vi ska gå upp får jag syn på den här. Som en rymdfarkost svävar den fram i vattnet. Jag hinner få en bild. Den hade också kunnat få bli dagens bild.....om jag hade varit på Cayman. Nu blev det bara ett gäng undervattensbilder i bloggen (för det har varit dåligt med det på sistone) och en stor längtan efter varm sand och blått vatten.

Dagens bild 28. Det gick bra...antar jag, för det ligger ingen död fågel vid växthuset. Det är antagligen en grönsiska. De vann fågelräkningen hos oss tätt följd av koltrast. Plus 1 grad mulet och blött.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-01-28 13:22 | Läst 3997 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Men Åh! Vad härliga bilder från Karibien. Gillar bilden på havsbortstmaskarna och bläckfisken. Vi var och seglade i Västindien (Virgin Islands) i början på 80-talet och jag fotade med min analoga Nikonos utan blixt när vi snorklade. Det blev inte så klara färger under vattnet med den. Och jag minns den angenäma vattentemperaturen! Nä, nu vill jag ut och resa igen!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:33
Tack Eva,
kul, då känner du till tjusningen. Största problemet var nog att du inte hade blixt. Det gör stor skillnad även om vattnet är klart.
Hälsningar Lena
Languster eller falukorv, lite som begrepp i varsin ända. Trevligt reportage med mycket intressanta bilder och lockande text att drömma till.
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:35
Tack Stefan,
tja, båda maträtterna är ju goda i sin rätta miljö. Korven blev riktigt lyckad faktiskt och hemgjort potatismos på svensk potatis är ju väldigt gott.
Hälsningar Lena
Brukar ju gilla dina lite grumliga gäddvattensbilder :-) Men detta tar nog priset, vilken färgsprakande sagovärld, den ena bilden vackrare än den andra.
Fantastiskt !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:37
Tack Ing-Marie,
ja visst är det vackert men det blir faktiskt lite slentrian efter några dagar och man vill gärna flytta sej till ett annat område eller möjligen dykare djupare eller längre ut i det blå för att möta lite större fiskar.
Hälsningar Lena
Det såg ju skönt ut på första bilden, samt många fina undervattensbilder. Du fick dessa färger även utan blixt, pga det fina ljuset?
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:39
Tack Peter,
nej det är två blixtar med hela tiden. Trots att solen skiner och sikten är bra blir det inte särskilt bra utan blixt. Redan några meter ner "försvinner" det röda ljuset och sedan det gula. Många av bilderna är tagna mellan 12-20 m och där måste man ha blixt för att få fram färger. Vrakfoto med vidvinkeln kan dock gå utan blixt.
Hälsningar Lena
pdahlen 2018-01-29 17:51
Ok, det du skrev om att du inte var under 20m och om fina färger, det var inte om fotoljuset utan att färgerna försvinner i verkligheten under 20m.
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:56
Hej Peter,
färgerna försvinner oftast betydligt grundare än 20 även om det är klart som här. Rött som sagt ganska snabbt när man går ner. Det kan avhjälpas till en del med filter men riktigt klara färger får man bara med blixt. Några vidvinkelbilder är djupare än 20 m och då är det ganska mörkt, även vid Grand Cayman.
Hälsningar Lena
Härligt att drömma lite.. ser ut som 'låg-ISO'.. Ugnstekt Falukorv är inte alls dumt.. riktigt gott faktiskt, och enkelt! Jasså du har Grönsiskor där, själv såg jag ett tiotal Gråsiskor nere vid 'Tantobadet' som så ofta denna konstiga vinter.. i lätt regn!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:41
Tack Jan,
ja det här är verkligen "låg ISO miljö" och dessutom blixtar på alla undervattensbilder. Grönsiskorna fortsätter att komma till oss och kvittrar förtjust hela tiden. Korven blev riktigt god, potatismoset också.
Hälsningar Lena
Härliga bilder som vanligt. Men jag blev lite nyfiken, du skriver "Det blev många bilder innan jag fick en skarp." Hur kollar man skärpan där under ytan?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:46
Tack Thomas,
jag borde ha skrivit att det blev många bilder innan jag gav mej och hoppades att jag hade fått någon som var skarp. Visst kan man snegla på kamerans display och efterförstora för att få ett hum om det är skarpt, men det gör man oftast inte. Med den här fisken går det dock. Den sitter stilla korta stunder och flyttar sej sedan, men den stannar oftast kvar på just denna korallen. Man kan alltså hålla på tills man är någorlunda nöjd,... om inte ens parkamrat har simmat iväg eller luften är på väg att ta slut..
Hälsningar Lena
Jag tror mig förstå att man måste ha en bra blixt för att lyckas ta såna fina och klara bilder, vad har du för utrustning?
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:51
Tack Ragnar,
jag har två undervattensblixtar från Ikelite, en DS 125 och en DS 160. Jag kör ofta TTL när jag fotar makro men manuellt med vidvinkel. Jag har också ett Sola 600 fokusljus. Här kanske det hade gått att få bra fokus ändå för det var så pass bra sikt och ljust. Men man chansar inte. Fokusljuset ger den där extra krispiga skärpan. I övrigt är det en Canon 7d, Canon 60 mm makro eller Tokina 10-17 mm fisheyezoom. Numera har jag uppgraderat till en 7d mk II.
Hälsningar Lena
light 2018-01-29 19:42
Tack för info!
Och tänk...om jag hade följt med... =) Kunde putsa objektiven eller nåt....Verkligen härliga färgsprakande bilder att drömma sig bort till....förstår att du längtar!
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:52
Tack Lena,
så här års är det lätt att drömma sej bort till tropiska vatten och sandstränder. Vi har inte ens en tropisk resa planerad förrän möjligen i slutet av 2019, om vi får till det.
Hälsningar Lena
Aah vilka bilder! Vilken grym sikt det var!
Man längtar inte mindre till sommaren direkt av att se sådana här bilder.
Vackert!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:54
Tack Johnny,
ja det var riktigt bra sikt och de djupare dyken vid gjorde (ca 30 m) var otroligt häftiga. Flertalet av vidvinkelbilderna är från dessa dyk.
Hälsningar Lena
Som vanligt härliga undervattensbilder, där ser verkligen skönt ut! LO
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:57
Tack LO,
det här är mycket avslappnad dykning och även vistelsen på Cayman i övrigt är mest att lata sej.
Hälsningar Lena
Ja tänk om det vore i dag, skulle gärna vara där. Sitter här och fryser lite smått men tanken på den miljön värmer.
Fint att se dina bilder från där under.
Fast i dagens bild så har ändå en droppe på fönstret bildat ett hjärta.
Svar från Lena Holm 2018-01-29 17:59
Tack Margareta,
kul att du märkte hjärtat. Jag blev lite piggare av att gå igenom dessa bilder från 2015. Vi var även i Louisiana, USA en sväng under samma resa och även där var det behagliga temperaturer.
Hälsningar Lena