En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Trädgårdsmakro med överraskning

Mitt i sommaren måste man ju ha ett litet pass med trädgårdsmakro, eller kanske två eller tre...Jag gick i alla fall ut på lunchen med 100mm makro på kameran och styrde stegen mot Kunskapskträdgården på Ultuna campus.

Här finns det fina välskötta planteringar, områden med ängsblommor, rosor, rhododendronträdgård (utblommad nu), fruktträd, en damm och allt vad våra insekter kan drömma om. Bina är förstås på jakt från bikuporna som står en bit utanför trädgården.

Någon sorts humla.

Blomflugor är tacksamma för de står stilla i luften innan de väljer blomma.

Slickar den eller ?...

Här är det någon liten insekt som har jobbat hårt som pollinerare med hela kroppen.

Stannade till vid dammen och hittade dessa två flicksländor som det tydligen finns både flickor och pojkar av. 

Här ska det bli fler sländor. Det gick förstås inte att fotografera dessa från sidan så det får bli en skarp och en suddig

Här ett annat par sländor som också håller på med någon slags älskog.

Det fanns förstås en del fjärilar med de ville inte alls vara med på bild och jag gav mej efter en halvtimme ute i solen. 

Avslutar istället med en fjäril som plötsligt dök upp i vår trädgård precis när vi skulle åka hemifrån förra lördagen. Eftersom jag inte sett den förut sprang jag efter kameran. När jag kom ut hade den satt sej på taket. På med telet och upp på en trappstege. Jag fick denna bild innan fjärilen fladdrade iväg och så kunde vi åka. Av en slump fick jag veta av en person jag träffade i ett fågeltorn senare i veckan att detta var en sälgskimmerfjäril. Tyvärr kan man inte se att den skimrar i blått när vingarna är så pass hopfällda. Inte särskilt vanlig, men en hade hittat hem till oss i alla fall.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-07-08 20:51 | Läst 1595 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Härliga makrobilder. Jag vet man kan hålla på en heldag i en liten trädgård. Det är så kul.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:25
Tack Bob,
jag fick verkligen lägga band på mej för jag hade inte tid att vara ute längre.
Hälsningar Lena
Du behärskar alla miljöer, över och under vatten. Fantastiska bilder igen.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:29
Tack Sten,
makro kan man ju bra gå ut och leka lite med på en plätt någonstans och en hel trädgård har ju mängder med roliga motiv.
Hälsningar Lena
Snyggt, fina bilder. Egentligen borde man vädra makrot mer än vad man gör, fast i år har jag gått ut med mitt mer tycker jag. Det är kul med makrofoto för man ser något som man normalt inte ser i verkligheten, man brukar ju hitta motiv i varje buske också. Kul med fjärilen på taket, alltid spännande med lite udda objekt. Du som jobbar inte så långt från fjärilsstigen borde gå den några gånger per år
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:32
Tack Peter,
du har väl visat en hel del makro på senare tid och det kanske är mer en sommargrej. Fjärilar måste man ju fota minst en gång- Menar du fjärilsstigen i Hågadalen? Det är den jag känner till och jag har varit på väg dit men det har inte blivit så. Det är ju åt fel håll om jag ska åka hem och för långt att bara åka till på lunchen.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-07-09 13:36
Jo precis, här är en bra folder. Det är en bit att gå och man behöver ta sig iaf till station 5/6, vi har faktiskt aldrig kommit längre, så räkna med en halvdag. Kanske skulle man försöka komma åt den bakifrån något år så man inte varje år för 1-5 :)

http://biotopia.nu/wp-content/uploads/2015/11/folder_fjarilar_2014_webb.pdf
Mysiga makrobilder. Insekter och fjärilar kan ju se så olika och ibland lustiga ut när man fångar dom från en speciell vinkel.
Har läst att det finns visst ovanligt gott om sälgskimmelfjärilar i år, så jag har tänkt att jag måste ut och spana efter dom.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:33
Tack Ing-Marie,
jag tycker en del fjärilar ser väldigt coola ut rakt framifrån. Jag hade aldrig hört talas om sälgskimmelfjärilar förrän jag såg denna. Vackra är de i alla fall. Jag såg det skimrande blå vingarna först, då var den på marken. Tyvärr ser man det inte på min bild.
Hälsningar Lena
Mycket fin serie på alla insekter.
Marco är riktigt kul och man kan verkligen hitta motiv nästan precis överallt :)
Fjärilarna var riktigt fina och roligt med ett sådant sällsynt möte.
Trollsländorna var bra :)
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:41
Tack Joakim,
makro är kul och man behöver inte ens ha särskilt dyr utrustning för att kunna ta riktigt bra bilder. Jag gick en kurs för John Hallmén (senare årets naturfotograf) och Stanislav Snäll i makrofoto och de hade mängder med tips och trix för ljussättning, små vindskydd, refektorer etc som man byggde själv.
Hälsningar Lena
Det var många trevliga bilder du fick ihop på en halvtimme.
Bild två är lite extra med de fladdrande vingarna.
Sländor är vackra och fina bilder på dem också.
Bra jobbat med fjärilen där hemma.
Svar från Lena Holm 2021-07-09 11:56
Tack Margareta,
det är en trädgård med mängder med insekter just nu så det fanns vädigt gott om motiv. Fjärilen hemma hade jag "jagat" längre än jag gjorde denna gång, vi skulle ju resa bort och hade bråttom.
Hälsningar Lena