En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tromsö

Mitt i Tromsö hittade vi den här vackra mosaiken.

Så här ser det ut IRL. Bron, kyrkan och bergen i bakgrunden, minus det flammande solen. Tromsö ligger 300 km norr om norra polcirkeln och ca 2100 km söder om den geografiska nordpolen.

Det låg en hel del båtar i hamnen. Inte bara segelbåtar utan även fiskebåtar i olika storlek. Fiske är fortfarande en viktig inkomstkälla här.

Tromsö har gott om gamla trähus blandat med nyare byggnader. Även om det brunnit här som i många andra städer så finns det en hel del kvar.

Man bygger också nya trähus i gammal stil och underhåller de äldre träbyggnader man har. Vi vandrade gata upp och gata ner och jag skulle förstås kunna visa kyrkan, rådhuset och alla de byggnader som turisterna flockades runt, men det känns lite trist. Ni får se det jag fastnade för istället.

Tromsö kallas också "Porten till Ishavet" för att det har startat många olika expeditioner från denna ort. Det kan man bl a se på Polarmuseet, som förstås också vittnar om den valfångst man ägnat sej åt i dessa områden. Det går fortfarande att köpa valkött i livsmedelsaffärer och i saluhallen. Den är nu märkt Lofotenval.   

Hur många kändisar skulle posera med en död val nu?

I ett välbevarat gammalt trähus hittade vi ett mycket intressant ställe som hette "Perspektivet museum". Det var tre våningar med olika fotoutställningar, gratis inträde och enklare fika på bottenplanet. Dessa bilder kommer från utställningen Red Utopia och visar människor från olika länder som fortfarande håller kommunismens fana högt. 

Den verkliga "guldskatten" hittade vi på plan tre, utställningen Gatelangs. Det var fotografen Knut Stokmo som varit etablerad som familjefotograf mm i Tromsö sedan 1968. Dessa bilder kommer dock från hans ungdom och visar vanligt folk och hur de levde i Tromsö under 50-60 talet.   

Den här bilden hette något i stil med "bra torkväder" och visar tvätt hängandes jäms med isbjörnsskinn. Det fanns mycket bilder samt ett rullande bildspel och vi blev kvar en lång stund på plan tre. Antagligen det mest intressanta vi hittade i Tromsö denna dag. 

Dagens ren stod utanför Burger King på gågatan och var helt blanksliten på mulen. 

Tromsö har världens nordligaste bryggeri, Mack. Det hade min sambo tagit reda på och dit skulle vi. Vi gick en guidad tur som inte var så tokig för den hade en film som beskrev bryggeriets historia, och samtidigt visade en del historia om Tromsö. Ölhallen fanns kvar i de gamla byggnaderna, tack och lova hade de även fyra sorters cider för den som mej och inte gillar öl. 

I de gamla byggnader som bryggeriet startat sin verksamhet i hade man en stor butik samt ett mikrobryggeri. Där fick vi en lektion i öltillverkning. Musik var tydligen en viktig del i processen....

Om jag minns rätt var det här ett av kärlen för mäskning och vörtkokning, då man sätter till humle. Det som speglas i kopparkärlet förutom fotografen är vinylskivor. Man spelade musik under processen och artistvalet noterades på etiketten till varje flaska. Det måste vara en konst det där med öl....

Tacka vetja gott färskvatten och det kunde man hitta i fontänen. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-09-12 18:14 | Läst 3514 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Uppskattar vad du fastnade för i bildväg 😀.
Tycker bild #2 är intressant - minns hur vi gick över bron för att besöka kyrkan. Vi höll på att bokstavligt blåsa av bron, så hård var vinden. Men kyrkan värd att besöka.
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-09-12 21:21
Tack Göran,
bild två tänkte jag inte ta med först, men den vyn är ju nästan obligatorisk så det fick bli en bild på bron och kyrkan. Den blåste en del när vi gick över också men det var OK sommarvind. Vi gick inte in i kyrkan denna gång. Det gjorde vi då vi var i Tromsö första gången för ganska många år sedan.
Hälsningar Lena
Hej,
Tack för reportaget från det Tromsö, som har det nordligaste universitetet i världen. Det finns en filial på Svalbard.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2019-09-12 21:16
Tack Bob,
jag besökte universitetet förra gånger vi var i Tromsö (har även varit på filialen på Svalbard), vi hoppade över det denna gång och passerade bara byggnaderna. Denna gång passade vi på att ta en rejäl titt på staden istället.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder! Verkar vara rätt så trevligt där!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-09-12 21:13
Tack Jan,
helt klart ett trevligt ställe att besöka en dag eller två. Stannar man längre ska man passa på att njuta av naturen runtomkring (eller dyka).
Hälsningar Lena
Kul, det finns mer än landskap i Tromsö! Och Lill-Babs för 51 år sen är en höjdare! Hälsningar/ Björn T
Den mosaiken misssde jag där, men den kanske är ganska ny.
Intressant och trevligt inlägg om Tromsø. Museet verkar vara ett riktigt guldkorn och ölbryggeriet var kul med sin musiksmak.
Fint reportage om Tromsö med fina bilder. Kul med bryggeriet.
Verkar vara ett trevligt ställe.

MvH
Johnny
Hej, mycket intressant. Ni tittade på mycket i Tromsö!
Själv hade jag bara 4 timmar i Tromsö, när jag kom dit med Hurtigruten på väg till Nordkapp. Jag promenerade över bron till den fantastiska ishavskatedralen och så gick jag på Amundsenmuséet.
Hälsningar
Wolfgang