En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Turkisk hassel med matgäster

I ett bostadsområde i Enköping finns en triangelformad liten park med turkisk hassel. De har stora borstiga frökapslar som är mycket attraktiva för olika djur. Jag åkte dit för att leta efter nötkråkor. Det rörde sej uppe bland grenar och blad. När jag riktade kameran hittade jag först ett annat djur som också gillar nötter.

Hasselträden har fortfarande gott om blad i olika nyanser och det blir lite av en kurragömmalek med de luriga fåglarna. Det finns en del skator och kajor men till slut skymtade jag också en nötkråka bland bladen.

Det är de stora rufsiga bollarna som nötkråkorna är ute efter. Det finns fyra eller fem individer som hoppar runt i träden men det är knepigt att hitta öppningar i blandverket och de sätter sej ju förstås väldigt sällan där solen når in. 

Det är fortfarande gott om mat kvar i träden och det rasar en och annan boll ner på marken där jag står.

Fåglarna studsar runt i bladverket, plockar åt sej en rufsboll och börjar jobba med den mot en lämplig trädstam eller klyka.

Det är ganska stora nötter som den plockar fram. Skator och kajor plockar på marken och tar bl a bitar från bollar som bilar kört över. Det passerar bara ett fåtal bilar så det finns tid för dem att plocka på gatan. 

Nötkråkorna sväljer en del nötter hela och jobbar vidare med andra. Det är kanske någon sorts skal de vill ta av? Här sitter det en till individ ovanför, i bakgrunden.

 

De jobbar verkligen med nötterna och håller fast dem med klorna.

När jag står där och fotar kommer en ung kille förbi och frågar vad det är i träden som är så intressant. Han bor på gatan och jag är ju inte den första fotografen som varit där. Han har inte lagt märke till att just dessa fåglar ser annorlunda ut, men tycker det är kul när jag visar honom och han berättar om rådjuren som han själv brukar fotografera utanför sovrumsfönstret. Lugna villakvarter med gräsmattor och frukträd, jag förstår att det finns rådjur. 

Hoppsan! En och annan nöt hamnar på marken. En skata eller kaja kommer väl att hitta den. Det är mörkt uppe i träden och många bilder sorteras bort för ljuset är för dåligt. 

Här strålar dock solen men jag var inte beredd på att en nötkråka skulle ge sej ut på en flygtur längre än bara från ett träd till ett annat och lyckas bara sätta en bild. Men det får räcka för denna gång.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-14 17:57 | Läst 608 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad kul med nötkråka, den har jag inte sett. Men noterade platsen, kanske kan vara användbar någon gång. Fin bilder fick du iaf i trädet
Svar från Lena Holm 2021-10-14 20:28
Tack Peter,
adressen är Långgatan, Enköping. Om man går längs gatan kommer man till triangeln. Nötkråkor passerar genom Uppsala då och då men jag har bara fotat den en gång förut och då var det en på campus i flera dagar.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Fint fångat nötkråka bland lövverken. En intressant plats att besöka, inte så långt från Västerås. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2021-10-14 21:13
Tack Mats,
sök på LÅnggatan på Google maps. Om du följer den hittar du triangeln. Ju längre man går runt desto större chans att få både flygbilder och gluggar med bättre ljus. När jag var där var solen redan på väg ner.
Hälsningar Lena
Mats Andersson 2021-10-15 11:07
Tack för beskrivningen :) // Mats
Du fick ju lite fina kikhålsbilder där. Länge sedan jag såg en nötkråka nu. Mina tankar går ju alltid till "min" Ivan då, som höll till här i flera veckor . Men dessa nötter hade nog inte han klarat men sin konstiga näbb. Du minns honom säkert.
( Kollade i min blogg nu och såg att det var i oktober 2016, uj vad tiden går )
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-10-14 21:17
Tack Ing-Marie,
visst minns jag Ivan men det känns inte som så länge sedan, tiden går verkligen fort. Vi hade en nötkråka på campus några dagar (för några år sedan) som ju var väldigt oblyg och lät sej fotograferas på nära håll bara den fick ta för sej av de jättestora kottarna som den hittat i Kunskapsträdgården.
Hälsningar Lena
Fin serie du fick. Blev spännande och bra bilder när de jobbar med nötterna.
Kul att de är där i år också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-10-15 21:09
Tack Johnny,
jag har förstått att detta är lite av ett favoritställe för nötkråkor.
Hälsningar Lena
Många fina bilder av nötkråkan med sina vackert guldbruna ögon. Har aldrig sett nötkråka nere hos mig, men rimligtvis borde de finnas här, då det ett par mil bort finns stora bestånd med hassel. Ekorren är väldigt söt!
Svar från Lena Holm 2021-10-15 21:12
Tack Stefan,
det rapporteras om nötkråkor runt omkring där jag bor men jag ser dem väldigt sällan. På det här stället håller de sej på plats i flera veckor och de har varit där även tidigare år. Turkisk hassel var nytt för mej men jag hittade lite information när jag sökte på den "lurviga frökapslarna".
Hälsningar Lena
Visst är det roligt när det kommer fram okända människor och frågar vad man ser. Har hänt mig några gånger. Jättefina bilder som du fångat.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-10-17 16:56
Tack Ulla,
ja ibland blir det trevliga samtal, men det som förvånade mej denna gång var att det var en ung tonårskille.
Hälsningar Lena