En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustnas övriga djurliv

En morgon då vi lastar båten för dykning upptäcker vi en mink mellan kajens stenblock. Den kommer fram och tittar åt vårt håll...Jag springer in och hämtar "landkameran" som jag inte hunnit packa ännu.

Jag måste passera över kajen där minken håller till för att komma in i huset och sedan för att komma ut på bryggan igen. Minken gömmer sej tillf'älligt men är snart ute igen. Det är mulet och mörkt men avståndet är inte särskilt långt och jag har 100-400 mm på kameran.

Minkar är ett problem som jag är fullt medveten om, men det är ändå lite kul att få se den så här nära. Den här lever nog ganska gott på fiskrens och allehanda rester från fisket som pågår vid denna kaj.

Vi ger oss av och ganska snart lyfter en örn från trädtopparna. Det här är med stor sannolikhet en av de havsörnar som man kan fotografera på Smola, eftersom ön ligger nära och färjan dit passerar bakom oss när vi kör ut.

Det visar sej vara två örnar och den andra lättar från en liten ö när vi passerar med båten.

Vädret är inte det bästa. Det både blåser och småregnar. Eftersom vi dyker i en fjord blir det inte några större problem med vågor eller dyningar. Men det är svårt för båtföraren att plocka upp dykare eftersom båten driver i den hårda vinden och riskerar att gå på grund. Vi får i alla fall en genomgång vid dykplatsen "Avgrunden" och är snart i vattnet.

Fredrik hittar en stor hummer och ställer ifrån sej sin kamera (som tyvärr syns i bild). Han försöker få hummern att komma ut och kolla in honom lite närmare. Ibland går det med stora exemplar som kan vara rätt kaxiga. Den här törs inte riktigt komma ut men pejlar av med antennerna.

En stor vacker anemon kan man ju inte motstå och jag signalerar till Fredrik att stanna upp i bakgrunden. Blåstrålen som plötsligt vill vara med på bild blir en överraskning.

Jag möter en praktfull långa och den ställer upp på några bilder innan den vänder stjärten till. Eftersom bilden är tagen med fisheye gäller det att komma riktigt nära.

Vi hittar också en vackert mönstrad marulk som jag lyckas få några bilder på trots att dyktiden på det här djupet är på väg att ta slut. Vi måste bege oss upp mot grundare vatten...

När vi närmar oss säkerhetsstoppet (dvs 6 m) stöter vi på Stefan som kör undervattensscoter. Om man vill förflytta sej längre sträckor under vatten och inte göra av med luft på att simma själv kan man ha med sej ett sådant hjälpmedel. Inget för fotografer men på ett stort vrak kan det vara praktiskt eller i ett grottsystem (om man har utbildning att dyka där). 

Det är tillfälligt uppehåll i regnet och på väg till vårt lunchställe får vi syn på den här tvåhövdade fågeln. På håll var det svårt att se att det faktiskt var två individer. 

De lättar när vi passerar med båten.

Tyvärr ger de sej av åt två olika håll. Det var meningen att vi skulle avsluta veckan på Tustna med en fotosafari på Smola och fota havsörnar, men vädret satte stopp för det. Det blåste kuling och öste ner regn den morgonen vi skulle åka ut. Det här var de örnmöten vi fick hålla till godo med på denna resa.

På väg tillbaka till kajen efter veckans sista dyk lättar några småskrakar. Vinden har tillfälligt mojnat något.

Nästan framme kommer en röd gummibåt farande. Det är Kent som bytt om till Hawaiikostym inför kvällens obligatoriska hawaiifest. Musiken från den stora högtalaren ljuder över hela fjorden och han bjuder på kalla öl laget runt. Eftersom många skulle åka hem tidigt nästa dag blev det en ganska stillsam fest, men vi tittade på alla inlämnade temabilder från veckan, åt god mat och hade en rolig prisutdelning. Sedan följde veckans sista tärningsspel om disken,  jag klarade mej även denna kväll.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-10-04 19:12 | Läst 1858 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Som vanligt väldigt fina bilder på fågel, fisk och mitt i mellan
Svar från Lena Holm 2018-10-04 21:02
Tack Peter,
vissa dagar kommer man hem med lite av varje på minneskorten.
Hälsningar Lena
Spännande bilder från land och hav. Kan tänka mig att det smakade med öl och stillsam fest efter all upplevelse, Minken är en otäcking, men söt! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2018-10-04 21:00
Tack Yvonne,
ölen satt fint och det gjorde det lite lättare att skölja och hänga upp all utrustning som skulle packas nästa morgon. Vi hade en skön kväll med goda vänner och var utsövda då vi satte oss i bilen för en 12 timmars resa hem nästa dag.
Hälsningar Lena
Verkligen kul bilder att se på. Blev mest överraskad av marulkens skönhet, har bara sett den i fiskdisken och där ser den väldigt annorlunda ut. Marulkens är ju helt fantastisk i vattnet!
Svar från Lena Holm 2018-10-04 20:58
Tack Stefan,
marulken är en speciell och spännande karaktär. Den är oerhört svår att få syn på trots att underlaget den ligger på kan variera från vit snäckskalsbotten till mörka tarebeväxta klippblock. När man hittar den ligger den oftast helt stilla och låter sej fotograferas från alla håll och kanter. Den litar helt på sitt kamouflage.
Hälsningar Lena
Kanonfint. Bilderna i din berättelse skulle kunna vara insamlade under lååång tid. Det verkar som du tog dem på kort tid. Jag skall titta till dig i fortsättningen.
Gillis
Svar från Lena Holm 2018-10-04 20:50
Tack Gillis,
välkommen att titta in när du vill. Bilderna jag visar i detta inlägg är tagna under en och samma dag. Trots att vi varit på samma plats hela veckan hade vi inte sett minken mellan stenarna på kajen förrän näst sista morgonen. Örnarna hade vi sett under veckan, men det var inte förrän denna dag jag fick bilder på dem som var värda att visa. Undervattensbilderna kommer från två dyk, alltså inte bara från "Avgrunden", men båda dyken är från samma dag och platserna är nära varandra.
Hälsningar Lena
zahiren 2018-10-05 14:38
Hej.
Tack för bakgrunds info. Jag kommer att titta mera!
Gillis
Marulksbilden - den var fin den, så den tilldelas en glad gubbe! 😀
Svar från Lena Holm 2018-10-04 20:52
Tack Ragnar,
marulkar är fina och dessutom tacksamma att fotografera för de rör sej sällan. De tror stenhårt på sitt kamouflage och det fungerar bra för de är svåra att få syn på när de ligger stilla.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sikke nogle billeder og nogle fantastiske nogen som en slags "sidegevinst" til dine super undervandsfotos.
Jeg synes, at det er lidt morsomt, at du anvender et fiskeøje objektiv til at fotografere fisk med :- ) :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-10-04 21:04
Tack Erik,
du är inte den första att påpeka det där med fisheye men jag vill ha så lite vatten som möjligt mellan objektivet och motivet, då är det extrem vidvinkel som gäller.
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2018-10-04 21:11
PS: Jeg mente ikke, at det var forkert at anvende et fisheye objketiv - jeg så det morsomme i ordene FISKEøje og FISK. Men det er ikke altid let at være morsom i skrift - og så om nogle sproglige ting.
Jeg bliver f.eks. drillet af svenskerne, når jeg siger, at hundene skal holdes i snor :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS PS: Jeg ved godt hvad snor betyder på svensk.
Vilka fina bilder på minken o örnarna det var häftigt fina bilder på det under vattnet Själv hade jag turen att fotografera mink som hade fångar en kräfta till sina tre ungar Jättefina bilder du fotograferat Hälsningar // Gert
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:02
Tack Gert,
jag tror att jag sett minken med kräftan. Kul att få ta del av något sådant.
Hälsningar Lena
Den är så rar o gullig så jag kan knappt släppa blicken från den där lilla minken.
Jag har aldrig sett någon så här i frihet.
Du dyker på ...går det år mindre syre högre ni är..eller går det fort komma upp om det tar slut.
Marulk har jag för mig många tycker är gott men den ser grym ut.
Ni fick se örnar så ni måste vara nöjda med dessa. Det måste kännas oerhört spännande
för det är fåglar som inger respekt.
Ha det bra nu på land ett tag snart far du väl ut o dyker igen.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:07
Tack Gun-Inger,
vi andas inte syre utan komprimerad luft och det går åt mer ju djupare man dyker. Vi dyker på ett sådant sätt att vi kan gå direkt till ytan om något skulle hända och då kan man göra det relativt snabbt. Marulk är en fast fisk som anses vara mycket god, vi fångar inte marulk längre för de är så fina att fota och möta i levande livet istället. Örnarna är en bonus som man får på köpet vid Norges kust. Det gäller bara att ha kameran framme när man är ute med båten.
Hälsningar Lena
Fantastiska utflykter som bjuder på så mkt! Och du har ju kunskap som sätter allt i sammanhang, måste göra det väldigt roligt, det är åtminstone vad bilderna berättar mig. Jag har faktiskt aldrig sett mink trots att den är vanlig också där jag är. Och dykbilder ser jag gärna, vackert och extra intressant, läs- och sevärt i hög grad!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:09
Tack Björn,
jag har bara sett mink vid ett fåtal tillfällen och det här är första gången jag lyckas fånga den på bild någorlunda bra. Jag är nog rätt mycke "lärare" i grund och botten och vill gärna berätta om det jag visar på bilderna. I synnerhet de motiv som inte är lätta för all att se, som de under ytan.
Hälsningar Lena
Härliga äventyrs/jobb foton :) Alltid kul att få se en mink tycker jag.
Ha de gott!
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:13
Tack Joakim,
det här är bra äventyr för mej och handlar inte alls om jobb. Min doktorand som jobbat en del med mink kan dock få en bild till sin avhandling utan att behöva köpa den från någon av mina fotokompisar :-)
Hälsningar Lena
Toppen bilder! Hur det än är om minken så är den väldigt söt :)
Kul bilder på havsörnarna, lika som bär. Synd på vädret men många fina bilder på dem ändå.
Marulken var häftig. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:15
Tack Johnny,
minken är fin men den är också ett elände på vissa ställen. Havsörnarna är kul men det grämer mej att vi inte kunde åka ut och fota bara örnar när vi var så nära en känd arrangör. Det är en bit att åka till Smola, eller Flatanger om man hellre väljer det. Marulken är enkel, det gäller bara att hitta en...:-)
Hälsningar Lena
Även om många avskyr minken för vad den ställer till med, så måste man även säga att den är väldigt söt.
Kul attgå träffa en så nära.
Inte bara mink, utan en hel del häftiga örnar på bild har du också. Till och med den tvåhövdade.
Dykbilder gillar jag att se och mannen i sin häftiga kostym bör ha orsakat några höjda ögonbryn om han mött någon oinsatt.
Svar från Lena Holm 2018-10-08 21:18
Tack Margareta,
ja det var lite kul med minken och nu kan min doktorand få en bild på mink till sin avhandling utan att behöva köpa den. Örnarna var härliga och det grämer mej att vi inte kunde komma ut på örnsafarin pga vädret när vi var så nära. Kents kostym var underbar och det var en fullständig överraskning att han skulle komma farande i gummibåten.
Hälsningar Lena
Fina bilder, kul med minken, har själv aldrig fått chansen att fota mink.
Trevlig att få se lite örn på vägen ut till dyket :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2018-10-09 16:45
Tack Fredrik,
det var ju synd att vi inte fick stifta närmare bekantskap med örnarna men ibland är inte vädrets makter på ens sida. Mink är lurigare än man kan tro :-)
Hälsningar Lena
Vilket härligt djurliv du bjuder på, både över och under ytan. Mest överraskande är dock - hawaiikostymen! Örnarnas akrobatik är härlig också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-10-14 18:33
Tack Bjarne.
Kenth skulle jubla om han läste din kommentar (dvs han som bär kostymen).
Hälsningar Lena