En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Under ett par sommardagar...

Det är lördag och vi dukar lunch utomhus i svärföräldrarnas stuga på Vindö. Himlen är blå och solen skiner. Plötsligt får vi höra högljudda skrik från ovan. Två havsörnar passerar cirklande ovanför oss och de för en intensiv konversation. Jag har inte upplevt tidigare att två örnar kommunicerar så, men det kanske har med årstiden att göra även för dem. En glädjande syn var det i alla fall.

Vi sitter och njuter med kaffe efter lunchen. Från verandan ser vi hur flugsnapparparet flyger i skytteltrafik till holken.

Man kan stå på första parkett och titta på dem.

Hannen jobbar minst lika hårt som honan. Efter en stunds avslappnande spaning på flugsnapparna gick vi i till en sjö för ett dopp. Vattnet var 22 grader varmt.

Efter jobbet i måndags åkte jag till Kungsängen för att spana efter tornfalk. Det satt fullt med små fåglar på tråden som alla flög när jag kom utom denna.

Jag tror att det är en ung stare. Den satt där och sträckte på sej innan den också flög iväg till sina kompisar.

De hade flyguppvisning över de blommande ängsmarkerna.

En ganska stor flock flög i böljande formationer över den gröna ängen.

Jag blev alldeles trollbunden av att stå och titta på dem.

När jag gick mot ladan där tornfalkens bo är beläget flög den plöstligt in och landade. Den kom bakifrån och hade inte någon mat med sej. Jag stannade och stod stilla...

....den satt kanske en halv minut sedan gav den sej av ut på jakt igen och jag såg den försvinna bort mot skogen. Det kändes som lagom spaning för dagen. Jag åkte hem och planterade sommarblommor.

Till midsommarhelgen blir det dykning och havskräftor för oss, allt enligt tradition.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-06-21 08:12 | Läst 1538 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bästa fotoläget. Sitta bekvämt med god fika och kunna fota det som händer runt dig. Efter en vecka i Ungern där klockan stod på kvart över tre varje morgon så skulle vara skönt med litet bekväm fotografering. Vi hade tornfalk med ungar vid ett gömsle. Andra dagen där hoppade fyra ungar ut ur boet och satte sig i träden på väg ut i den stora världen :) /Frode
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:48
Tack Frode,
visst kan det vara skönt med lite vilsamt spanande från en altan ibland. Det hander ju att man får överraskningar även där. Förra året kom en liten kungsfågel och satte sej förvånansvärt nära, då hade jag tyvärr inte kameran inom räckhåll. Det finns ungar I denna tornfalksholk har jag fått bekräftat och jag ska åka förbi igen och titta.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder! Har själv hört örnar 'kackla' ljudligt, men då har det varit mera under vårvintern än denna årstid. Såg också en större Starflock ute på Tärnskär i ytterskärgården i måndags, det brukar alltid hålla till en flock Starar där denna årstid. De känns ju inte direkt som skärgårdsfåglar.. Vindö, är det Vindö som ligger norr om Djurö, utanför Värmdö? Djurö, där är jag född och uppväxt, bodde nära det lilla centrumet där. Minns när inte bron fanns.. då var det vägfärja istället, fram till 1962 när bron var klar..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:45
Tack Jan,
jag har hört lockropen från havsörn men det var så tidigt som I mars. VIsst är det Vindö norr o Djurö. Min sambos föräldrar har ärvt en stuga där och det är väldigt mysigt även om den inte har havsutsikt. Man kan gå ner till havet eller till en varmare sjö när man vill bada. I övrigt är den stora altanen en njutning att sitta på.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och att stå på parkett och njuta av skådespelet med Örnar och småfåglar. Fina bilder av den flygande flocken med Starar.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:42
Tack Stig,
det blev extra fin utdelning dessa dagar, bara att njuta av svenska nature.
Hälsningar Lena
Härliga sommarbilder! Havsörn är något extra att ha med sig en fin sommardag. Tornfalksholk ja, jag har försökt sätta upp mer öppna större holkar hemma, men här ligger husen för tätt, blir inget häckande i dem. Var själv ute kl 04 och brände iväg 440 bilder, lär bli en god fångst idag.
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:41
Tack Stefan,
det var en extra kick att få se och höra havsörnarna denna förmiddag. Tornfalkarna har tydligen ungar I holken så jag ska dit och spana igen.
Hälsningar Lena
Fina bilder, Örnar är spännande. Så det är en flugsnappare, undrar om inte vi har ett par sådana häckande i holk. Tycker det är svårt ibland att se vilken art det är. /Jörgen
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:40
Tack Jorgen,
om du bara får till en bild på "dina" fåglar är det oftast någon här bland bloggarna som kan tala om vad det är.
Hälsningar Lena
Havsörnar är ju alltid remarkabla om inte annat för storleken, men jag har som du fascinerats av starflockarna. Dom är som en enda löst sammanhängande organism. Har sett starflockar på tv, undrar om det inte var från Irland, på typ en halv miljon individer som sveper som ett slags norrsken över himlen efter solnedgång. Flugsnappare hade vi ofta i Korsheden för säg 20 år sen, nu är det länge sen jag observerat dom. Kanske finns dom fast jag inte är så uppmärksam!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:39
Tack Bjorn,
de stora starflockarna ser man inte så ofta längre men jag har sett några och även på TV. De rör sej som en levande organism och böljar fram over himlen. Mycket fascinerande.
Hälsningar Lena
Örnar är alltid något speciellt att se. Dom har ju ökat i antal jämfört med på 70 - 80 talet. Då fick man ta sig ner mot Gysinge och nedre Dalälven för att se några. I våras mötte jag en på låg höjd efter cykelvägen som går på vår baksida. Såg en över hustaken i Järbo också. Trotts att den flög så lågt tror jag ingen såg den. Staren var helt borta en period men har kommit tillbaks nu. Tornfalkens ungar har väl lämnat holken nu ? Det är länge sedan jag var dit.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:38
Tack Sten,
havsörnarna har ökat rejält och den största populationen finns visst i Uppland just nu, men man ser dem lite överallt. Tornfalken verkar vara sen I år. Fredrik N har precis sett ungarna sticka upp I holken.
Hälsningar Lena
Vilken härlig sommarberättelse...och midsommarbestyren låter rätt ok de också =)
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:36
Tack Lena,
vi fick en fin midsommar.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder, gillar dom på Flugsnapparna, kul att du fick se Tonfalken.
Jag var där och kollade i torsdags och då kunde man se huvudet på några av dom små ungarna i holken :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-06-27 07:35
Tack Fredrik,
kul att det finns ungar I holken. Jag träffade en äldre man där som inte trodde de hade några ungar I år. Ska åka förbi och spana igen.
Hälsningar Lena
Ursäkta mina sena svar men jag hann inte med innan vi åkte bort.
Hälsningar Lena