En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Varför åker man tillbaka till Svalbard ?

Det är INTE för att det finns en massa billiga "sista minuten resor" dit, även om man definitivt kan få sol dygnet runt just vid denna årstid. Det är en annan typ av upplevelse som jag vet att några FS-bloggare känner igen och antagligen flera andra FS medlemmar.  

Det är en miljö som fullkomligt tar andan ur en.....och det händer inte bara en gång per dag ! Det är ögonblick efter ögonblick som känns som det häftigaste man sett....

...man står där helt ordlös på däck och bara tittar....landskapet är magiskt. Därför kommer man tillbaka till Svalbard, om man dessutom får se isbjörn är det en bonus. Alla bilderna i detta inlägg är tagna från fartyget under några timmar då vi sakta färdades längs Björnfjorden, ända in till den avslutande glaciären.

Flera personer spanade hela tiden med kikare från bryggan.

Men de flesta stod ute och suckade åt det häpnadsväckande landskapet. Det blev mycket bilder från denna fjord.

Det var lite tidigt på året för många fåglar men vi hade i alla fall några runt oss som t ex stormfåglar och tretåig mås.

Vi färdades mycket sakta men naturen ändrades ändå hela tiden.

Man kunde ju också alternera på vilken sida man stod, styrbord eller babord. 

Om man gick akterut fick man motljus.

Experiment med snö och stenar....

...eller bara snöformationer.

Vi får se flera valrossar som ligger och vilar på isflaken. Freya går så sakta att de inte ens bryr sej om att titta upp på oss trots att de borde känna att ett stort fartyg passerar dem.

Det som känns som en extra bonus är när vi plötsligt har en valrosshona med unge rakt framför oss. Kaptenen stannar fartyget helt och vi kan titta på dem på behörigt avstånd. En valrosshona har inte de anatomiska strukturer som gör att hon kan omfamna sin unge men jag tror att det vi får se här är hennes sätt att göra just det. Hon lät ungen glida ner från isen mot hennes kropp och låg så en lång stund, den kanske diade med det såg inte så ut.

Vi tittar länge på dessa två och håller ett rejält avstånd för att inte störa dem. Bilderna är tagna med 420 mm och beskurna. De ligger kvar vid iskanten när vi sakta passerar med Freya.

Vi rör oss sakta in mot glaciären i änden av Björnfjorden.

Vi har kommit till fjordens ände och det ligger is närmast glaciären. Vi vänder här och färdas nästan lika långsamt ut igen. Vi spanar hela tiden, men ingen isbjörn här heller....Fartyget Origo är inte så långt borta och har en grupp fotografer/filmare från National Geographic ombord, de letar också efter isbjörn.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-05-26 16:02 | Läst 2329 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fantastiska bilder, Lena! Precis i min smak! Jag kan knappt vänta, men den 19 juli flyger jag till Longyearbyn för att gå onbord på MS Nordstjernen :-)
Svar från Lena Holm 2017-05-26 16:58
Tack Wolfgang,
just det, jag visste ju att du skulle åka. Vår resa denna gång blev ganska hastigt bestämd (nästan sista-minuten resa) för det vi hade planerat blev inställt. Vi hade en lucka i jobbschemat och pengar sparade för en resa, då gjorde vi Svalbard igen. Vi ångrar det inte. Du kommer att få helt andra vyer i mitten av juli och det ska blir jättekul att få se dina bilder. Nu fick vi Svalbard med mycket is och snö, för dej blir det något helt annat.
Hälsningar Lena
Hej,
Ingen resa är sig lik när man åker till Svalbard. Därför vill man tillbaka.
Viktiga faktorer är båt, kapten, reseledare, spanare, årstid, isförhållandena, vindförhållanden, årstid och tur.
Med alla dessa faktorer blir resan aldrig den samma. Vi kan säga detta efter fyra resor och Ninni med fem resor.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:40
Tack Bob,
du har så rätt att det är många faktorer som spelar in och vi har haft tur nu två gånger. VI får se om det blir någon mer resa då kanske lite senare på säsongen för att få uppleva ett annat ljus.
Hälsningar Lena
En del bilder sagolikt vackra, tack för att du delar med dig!
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:41
Tack Ragnar,
just denna dag och färden genom fjorden kommer jag sent att glömma.
Hälsningar Lena
Supervackert! Det är inte svårt att förstå att man åker tillbaks dit.. säkert ännu fler gånger.. Tycker det är magiskt vackert! Antar att glaciären i sista bilden inte kalvade så jättemycket än.. kanske för kallt, eller?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:42
Tack Jan,
nej glaciären kalvade inte alls för det är fortfarande för kallt. Det ser man mest av i augusti tror jag. Vi har fått uppleva det i Alaska.
Hälsningar Lena
Kan hända att det är ett så fantastiskt landskap, som ständigt är i förvandling, och du har visat oss med din bilder hur vackert det är. Det skapar en längtan att själv få åka dit någon gång.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:43
Tack Stig,
landskapet är verkligen fantastiskt och det ändras. Kan tänka mej att det är lika vackert på sensommaren men ser helt annorlunda ut.
Hälsningar Lena
Såklart man vill tillbaka till ett landskap som är så magiskt vackert!!! Precis samma känner jag inför Island. Man vill upptäcka mer, se mer...fotografera mer... =)
Men kommer precis från en biltur söder om Sthlm i kvällssolen...så himla vackert hos oss också med all ny grönska...ekar i motljus och de lysande gula rapsfälten....

Må gott!
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:45
Tack Lena,
jag skulle gärna åka till Island för jag har sett en del bilder därifrån och det råder ingen tvekan om att det ser vackert och häftigt ut. Men Sverige kan vara bra fint också, bara man tar sej ut och ser sej omkring.
Hälsningar Lena
Vilka vackra bilder från ett is landskap Det måste vara trevligt att se ett så sagolikt landskap Snyggt fotograferat Ha en skön kväll // Gert
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:46
Tack Gert,
just den här fjorden och med det väder vi hade den dagen gjorde landskapet bedårande vackert.
Hälsningar Lena
Säger bara: underbart, fantastiskt vackra bilder på storslagna vyer !
Ing- Marie
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:47
Tack Ing-Marie,
just denna fjord var verkligen storslagen denna dag.
Hälsningar Lena
Det skulle jag tyckt om få göra denna resa jag som
Alltid längtat se detta live.
Jag är så lycklig fånse dina bilder tack för det.
Helt fantastiska är de.
Ha fin helg
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:48
Tack Gun-Inger,
du får sätta en resa till Svalbard på önskelistan. Det var flera pensionärer med på den här resan. Annars kommer det nog några fler bilder från min resa så länge.
Hälsningar Lena
Inte utan att dina bilder får mig att tappa andan! Vilka fantastiska vyer! Sött med den omfamnade Valrossmodern med barn! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:48
Tack Yvonne,
det var en andlöst vacker fjord och en minnesvärd dag.
Hälsningar Lena
Är nog mer så att jag undrar varför man inte åker tillbaka. ;). Polarbacillen biter sig fast och nu när jag ser dina bilder så vaknar den till liv igen. Tittade och läste från surplattan i går, men ville se bilderna förstorade i datorn och nu har jag njutit här en stund. Så vackert och tystnaden och stillheten syns och känns verkligen.
Underbart.
Svar från Lena Holm 2017-05-28 14:50
Tack Margareta,
det finns något där som drar i en och man vill tillbaka. Jag känner igen bacillen. Det var en mycket vacker dag i Björnfjorden som jag inte kommer att glömma.
Hälsningar Lena
Mycket fina miljöbilder, gillar bilderna med speglingarna :)
Men det ser lite kallt ut :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-05-28 15:26
Tack Fredrik,
ja det var ingen sommarvärme direkt och när man bara står stilla eller sitter i en gummibåt blir det kallt efter en timme eller två. Men det finns bra kläder och dräkterna vi fick låna var toppen.
Hälsningar Lena