En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Den listiga skatan

Jag la ut lite bröd (med smör) för att se vilka fåglar som kunde tänkas vara intresserade av det till lunch på en lördag.

Det tog en stund men så kraxade det till bland träden och en skata landade inom räckhåll för brödbitarna. Den tittade på mej där jag satt med kameran och den lyssnade till ljuden. Fåglarna i vår trädgård borde vara vana vid ljudet från en Canon 7D vid det här laget och den lät sej inte störas.

Skatan kollade in brödbitarna ordentligt. Ibland är de väldigt petiga, men oftast tar de så mycket de kan få in i näbben och sedan drar de.

Det kom en till skata och när det uppstod konkurrens var det bara att grabba åt sej som gällde. Mer än så här kunde den inte få med sej.

Brödet var nog lite torrt för den ena skatan bestämde sej för att doppa några bitar i vatten innan den åt upp dem.

Släckte törsten gjorde båda fåglarna.

Eftersom det var lördag tyckte jag de kunde få lite lördagsgodis också. Ostbågar är mycket poppis och får de välja mellan bröd och ostbågar är det utan tvivel ostbågarna som går åt först.

Vi har sett att skatorna gärna gömmer godsaker och här är det just det som pågår. Den traskade iväg till ett avskilt ställe (där ljusförhållandena var riktigt knepiga) och la ifrån sej ostbågen.

Nästa steg var att hacka en grop i gräsmattan och stoppa ner ostbågen i gropen.

Därefter täckte den gropen med gräs och annat växtmaterial.

 

När denvar klar tittade den åt mitt håll och det fanns något frågande i blicken. "- Jag vet att du såg men du tänker väl inte ta den...?". Jag gick dit och kollade när skatan gett sej av men jag kunde faktiskt inte hitta den kamouflerade gömman. Snyggt jobbat alltså!

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-06-16 12:47 | Läst 4852 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Thithi kul läsning å fina bilder Lena

Mvh Roger
Svar från Lena Holm 2013-06-16 13:00
Tack Roger, skator kan vara mycket underhållande.
Hälsniingar Lena
Roliga bilder på en fågel som vi inte alltid ger oss tid att beundra, för det är den värd. Den som dricker vatten gillar jag lite extra. Undra vad som styr skatans val av mat. Jag tror inte ostbågarna smakar bättre för skatan utan den går nog mer på matens utseende.
Sten
Svar från Lena Holm 2013-06-16 19:45
Tack Sten,
jag studerar gärna våra vanligaste fåglar och de i min trädgård blir ofta fotograferade. Skatans val av mat styrs nog en hel del av tillgången och visst kan utseendet på maten ha betydelse. Fåglar har inte så stor uppsättning smaklökar men vissa arter föredrar helt klart salt före sött (och även omvänt). Jag har sett trutar som valde pizzarester före pizzasallad, så de visste åtminstone vad som innehöll mest energi :-) eller så var det vinägern i salladen som inte passade.
Hälsningar Lena
Härliga skator och härliga bilder.
Min mormor var väldigt förtjust i skator. Vintertid brukade hon koka gröt åt dem och slänga utanför sovrumsfönstret, sen satt hon på en stol och tittade på dem flera timmar.
Jag matar fåglarna året runt hemma. Sommartid endast jordnötter. Småfåglar, hackspettar och skator år ofta där och förser sig, men tyvärr är de allra flitigaste besökarna de fåglar jag tycker minst om, kajorna.
Svar från Lena Holm 2013-06-16 19:48
Tack Erik,
i år har det blivit så att vi fortsatt lägga ut lite mat, för vi hade jordnötter och hampfrön kvar. Skatorna och bofinkarna tycks gilla det och en del småfåglar kommer förbi ibland. Kajor har vi inga utan jag måste åka iväg en bit för att få se dem. Jag spanar gärna på våra vanliga fåglar i trädgården och just skator har mycket kul för sej om man tar sej tid att tittta på dem.
Hälsningar Lena
Gillar dina bildberättelser. Kul med skatan.
Vår granne slänger ut allt överblivet och sedan de flyttat hit har vi fått massor av skator. Tog ett tag innan jag förstod varför vi hade bröd i fågelbadet. Tycker de är fina men småfåglarnas mat försvinner så fort då de har stora tar den. Har länge tänkt utnyttja dem som fotoobjekt men inte kommit så långt ännu. Får väl bli nästa sommar.
Fint med vattendroppen under näbben.
Har du sett filmen om skatorna i Vällingby? Pica Pica heter den och gick på TV för något år sedan. Fängslande film i all sin enkelhet.
Svar från Lena Holm 2013-06-16 19:52
Tack Margareta,
ibland kan det kanske bli lite för mycket omnågon slänger ut matreser. Se upp för råttor. Vi har fått anpassa matställena till småfåglarna med nät för att inte skator och hackspettar ska ta allt. De är jätteroliga som fotoobjekt och jag spanar gärna genom fönstret på vintern. Skatorna är dock mycket lättstörda och ser mej genom rutan.
Jag har inte sett filmen men ska prova och söka efter den.
Hälsningar Lena
Ler åt din härliga skatberättelse :o) Du skämmer verkligen bort fåglarna i trädgården din :o) Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-06-17 21:09
Tack Elisabeth,
det var ju bara lite lördagsgodis.
Hälsningar Lena
Fina bilder du fick på dessa skygga rackare, och alltid kul att läsa din berättelse till.
Min förra hund ( som var hungrig jämt ) hittade en hel del konstiga matbitar gömda i vår lilla skogsdunge, så där blev nog skatorna besvikna ibland :-)
ing-marie