En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Gävles forsärlor eller?

Under lördagen var jag på en underbart rolig fest i Gävle då min bästa vän från gymnasieåren firade sin 50-års dag. Det blev förstås mängder med bilder, för det var en del av min present till henne, och de passar inte riktigt här. Jag hade dock sett via Artportalen att det finns forsärlor i Boulongerskogen, så på söndag förmiddag gav jag mej ut. Jag var dock inte den enda i den fina parken denna morgon...

Jag spanade efter ärlorna men såg till en början inte en enda pippi utom gräsänder. Den här labradoren verkade dock njuta till fullo av att få nedsänka sej i vattnet. Det var en hel del löpare och barnvagnsekipage ute så hundägaren gjorde rätt i att låta sin kompis vara kopplad. 

Jag fick plötsligt syn på några små fåglar som flög kors och tvär över vattnet. Den här landade i ett träd och jag lyckades få några skott innan den drog vidare. Inte en forsärla men kanske en grå flugsnappare...eller finns det andra förslag?

Jag hade min 600 mm kombo och med bländare 8 blir det lite rörigt i bakgrunden.

Forsärlorna fanns där, det hade jag redan listat ut. Mest sågs de som gula streck över vattnet...en och annan landade på promenadvägen, men jag fick bara suddisar för det promenerade för mycket folk på samma stigar. Vädret var strålande och hela Gävle verkade vara på söndagsutflykt.

Plötsligt fick jag syn på en lite bullig fågel på en sten. Kan det vara....jag gissar forsärla, ungfågel.

Jag lyckades smyga förbi den gröna växtligheten och där sitter den och spanar. Lite gult på stjärten och en antydan på bröstet. Vad skulle det annars vara om inte en forsärla ? Avståndet var dock fortfarande ganska stor och bilden är rejält beskuren.

En kort stund senare får jag denna chans. Bilden är endast obetydligt beskuren och den lilla fågeln poserade minst en halv minut. Jag tror att det är samma som på bilderna ovan men kan förstås inte vara säker. Vad tror ni?

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-09-06 15:57 | Läst 2876 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Grå flugsnappare är rätt Lena!

Daniel
Svar från Lena Holm 2015-09-07 18:52
Tack Daniel,
den kände jag mej rätt säker på. Man lär sej med tiden även om jag inte ser den så ofta hos oss.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder Lena. Grå flugsnappare är jag ganska säker på och tror även att de sista två är forsärla, men 100% är inte jag heller. Statyn var läcker också :)
Ha det fint!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-09-07 18:54
Tack Mikael,
jag tittade en bra stund på statyn och den blev bara bättre ju längre jag stod och beskådade den. Tyvärr ser den ut att ha vandaliserats delvis, men det syns inte på bilden. Du verkar ha rätt om fåglarna, fler andra samtycker.
Hälsningar Lena
Har inte varit till Högbo på några veckor nu men annars brukar det vara bra utdelning där om man vill se forsärlor. Dom där mulliga sakerna är väldigt lik dom små jag fotade tidigt i somras så jag kan nog säga till 99% säkert att det är forsärlor.
Kul att du fick några bilder på dom.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-09-07 18:56
Tack Ing-Marie,
jag tänkte nästan åka till Högbo när jag ändå var i Gävle, men så läste jag att det finns forsärlor även där och jag insåg ju ungefär var så det var bara att åka dit och spana. Det tog dock ett tag innan jag lyckades fånga en på bild.
Hälsningar Lena
Fina bilder, och visst är det en Grå flugsnappare, ser man den längsgående randiga hjässan så är det den 'Grå'! Tänk att ni hade så bra väder, här har det regnat rejält nästan hela dagen. Men jag ser nästan solen nu, i en uppklarning som kommer från NV! Det tackar man för..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-09-07 18:57
Tack Jan,
det var väldigt fint i Gävle men regnade i Knivsta när jag kom hem. Flugsnapparen var det och även forsärla verkar de flesta vara ense om.
Hälsningar Lena
Vilka söta forsärlor Vackra bilder på grå flugsnappare Tror det är svartvit flugsnappare som jag har fotat Statyn år fin Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-09-07 18:59
Tack Gert,
forsärlorna for runt med en väldig fart och landade lite här och där utan att sitta stilla. Till slut fick jag dock en, man känner sej nöjd och den är verkligen fin.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Jag kan inte hjälpa dig med artbestämningen
Men det är väldigt fina bilder du fångade.
Svar från Lena Holm 2015-09-07 19:00
Tack Bengt,
grå flugsnappare och forsärla ungfågel verkar stämma.
Hälsningar Lena
Jag promenerar, och cyklar, ganska ofta genom Boulognerskogen, och den var faktiskt en viktig faktor när jag till slut bestämde mig för att flytta till Gävle. Visst ser man ibland en hel del fågel där, men jag äger inget tillräckligt långt teleobjektiv för att kunna fånga dem på bild. Jag tycker du har lyckats riktigt bra med forsärlorna.
Svar från Lena Holm 2015-09-07 19:02
Tack Torbjörn,
jag stannar nästan alltid till en stund i Boulognerskogen när jag är i Gävle. Jag har ju en grav att se till och sedan känns en promenad längs vattendragen och de små broarna helt rätt. Det finns också en hel del små roliga fåglar där som man kan ria sej med att spana efter. Bara att se dem räcker bra långt tycker jag, även om en bra bild förnöjer ännu mer.
Hälsningar Lena
Härliga forsärlor, eller skall man säga forspärlor? Vad är förresten en 600 mm kombo?
Svar från Lena Holm 2015-09-07 19:06
Tack Wolfgang,
forspärlor var väl passande. Ursäkta min otydlighet om utrustningen. Jag har uppdaterat mjukvaran i min kamera och då fick jag autofokus även med 2 x extender till min fasta 300 f4. jag har nämnt det så många gånger att jag slarvade i detta inlägg. Det fungerar riktigt bra även om fokuseringen blir lite slö och bländare 8 inte är helt optimalt.
Hälsningar Lena
Jag är absolut inte säker på vad du har i bild. Forsärlor 'jagade' jag på cykel i somras. Jag trodde mig veta vart de fanns, och jag hade rätt. Men det vara bara en enda rackare som behagade visa sig, och det ett kort ögonblick, och alldeles för långt bort. Jag får försöka igen. Du kan förmodligen jaga andra fåglar nu :)
Svar från Lena Holm 2015-09-07 19:08
Tack Ingemar,
jag kommer att fortsätta spana efter forsärlorna när tillfälle ges. De är mycket vackra och jag vill gärna fånga även de vuxna "fullfjädrade" fåglarna på bild. Jag var på väg att ge upp denna gång och fågeln på sista bilderna dök upp när jag var på väg tillbaka till bilen.
Hälsningar Lena
Forsärlan har alltid varit en glädje att få njuta av för mig, fina bilder. Det ser ut som en ungfågel du fått korn på.

/ Daniel
Svar från Lena Holm 2015-09-07 19:10
Tack Daniel,
det gläder mej att jag hade rätt i mina antaganden. De var oerhört roliga att stå och titta på och jag hade nog fått bilder även på vuxna fåglar om det inte varit för alla som var ute och promenerade i parken och helt ovetande skrämde dem.
Hälsningar Lena
Trodde första att trägubben hette Forsärla man vet inte i dessa tider.
Mysigt du hade på festen förstår du skall ge fina bilder till kamraten din.
Du kan ge en forsärla också det måste hon bli glad för.
Dessa småfåglar är alltid så ljuvliga titta på.
Gun-Inger
till nästa blogg.
Svar från Lena Holm 2015-09-08 07:45
Tack Gun-Inger,
hon ska få bilder från festen och kanske avslutar jag med en forsärla. De var bedårande att stå och titta på. Synd att ingen annan stannade för de flesta promenerade förbi och skrämde upp de fåglar som landat.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Det var längesedan sist men nu hoppas jag få tid at hänga med lite igen! DU bjuder på fina porträtt på flugsnapparen, som jag just i sommar har lärt mig känna igen! Den finns vanligen inte (tror jag) i mina trakter men det visade sig, att jag har trots det fångat ett flertal på bild och nu har jag nyligen artbestämt dem. Forsärlan är lika aktuell. Såg, vad jag tror är forsärla så sent som i veckan men är fortfarande osäker. 'Mina' är lite slankare och har mer gult på bröstet men trots det bidrar dina bilder till att min uppfattning om arten blir klarare. Det är en del av det, som göra bloggandet och läsandet av andras bloggar extra roligt. Hela tiden lär man sig något nytt och får nya uppslag.
Jag hoppas, att du får en skön ledighet!
Eva
Svar från Lena Holm 2015-09-19 22:50
Hej Eva,
jag är nu åter efter en vecka i Norge och har själv lite att ta igen. Dessa forsärlor är ungfåglar och vuxna individer har mer gult på bröstet. jag såg vuxna fåglar också men lyckades inte fånga dem på bild.
Hälsningar Lena