En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Pungmesutmaningen

Två mornar i rad har jag stigit upp extra tidigt för att försöka få syn på en lurig liten pungmes. Det är en bobyggande hanne som rapporterats vid Hjälstaviken under flera dagar. Undrar om jag kan hitta den tänkte jag ? Men när jag kom fram till Hjälstaviken på torsdagmorgon var det bara att vandra på spången tills jag stötte på skådare och fotografer som stod och stirrade mot ett videbuskage. Dessa personer hade full koll på var den hade sitt bo. Det här kanske inte skulle bli så svårt...

" - Där är det ! " Sa en hjälpsam skådare och pekade mot videbuskarna. " - Boet ser ut som en liten vassfäragad pung och hänger på en gren mitt i den där busken till höger....Jaha, tack...men var...?

Det var inte förrän jag fick titta i en annan hjälpsam skådares tubkikare som jag fick syn på det. Sedan tog det ca 10 minuter att hitta boet i sökaren och det var nog mest för att pungmesen kom hem på en kort visit som jag upptäckte det. Mitt i bilden, går inte att missa, eller....? För att förvilla ytterligare blåste det så allting svajade, inklusive boet. Om ni som tittar förstorar bilden och sedan gungar fram och tillbaka på stolen lite så får ni precis rätt känsla.

Skam den som ger sej. I morse var det vindstilla och jag åkte dit igen. Här är den! Med 600 mm och kraftig efterförstoring kan jag presentera en stolt liten pungmes vid sin aningen spretiga enrummare med sjöutsikt. Nu är det bara honan som fattas.

Jag visar mest detta för situationen var ganska dråplig och alla som kom dit fick uppleva samma sak. Dvs hur lätt det var att hitta rätt plats och hur förvillande svårt det var att få syn på boet.

Ha en fin fredagkväll allihopa,
hälsningar Lena

Inlagt 2017-05-05 16:32 | Läst 1533 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Skam den som ger sig. En annan gång får man drömbilden. Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:35
Tack Mikael,
ja, när man minst anar det.
Hälsningar Lena
Det kan vara väldigt svårt, det har du rätt i. Men visst syns det rätt tydligt mellan grenarna och hannen är lätt att känna igen, f.ö. är pungmesen ganska stor fågel för att kallas mes tycker jag. Det bo jag sett hemma över en stig, det var borta nästa gång jag kom. Pungmesen bygger ju på en färsk gren hängande rakt ned, men boet och grenen var väck, inte ett spår, det gjorde mig mycket fundersam.
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:36
Tack Stefan,
visst blir man fundersam om ett bo bara försvinner så där. Det var i alla fall en kul upplevese att få syn på den och nästa gång kanske den poserar lite närmare.
Hälsningar Lena
Har tänkt tanken att bege mig dit också men hejdat mig. Säkert lång kö av fotografer på spången. Har sett många fina bilder på FB. Nä, får nog åka ut och se om det dyker upp någon hackspett eller uggla istället.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:37
Tack Sten,
det var inte så farligt många men jag kan tänka mej att det kommer fler i helgen. Tur för mej att det var någon där för annars hade det varit helt omöjligt att hitta den.
Hälsningar Lena
Trevligt! Pungmes har jag bara sett på Öland, men dom såg jag väldigt bra, även boet! Lätt att höra dom, som en busvissling på något sätt.. Men det var på den analoga tiden..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:38
Tack Jan,
det var kul att få se den och i den fina tubkikaren fick jag se den ordentligt.
Hälsningar Lena
ehrsa 2017-05-06 10:55
Det är lite roligt också att få se 'alla' våra Svenska 'mesarter' tycker jag, men den enda som jag inte har sett än är Lappmes.. kanske det aldrig blir av heller, jag rör mig väldigt sällan norrut där chansen finns.. För mig blir det oftast Öland som drar mest när jag tänker på fåglar och natur, alla årstider egentligen.. där finns så mycket!
Hälsn!
Det är med risk att bli idiotförklarad när man sitter här och vaggande på stolen stenglor in i en risbuske hehehe.
Men det var ju kul att du hittade den till slut..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:39
Tack Gunte,
jag ville ju bara ge betraktaren en chans att uppleva precis det jag såg, och då gungade allt :-)
Hälsningar Lena
Bra gjort! Jag ser fortfarande inte boet i första bilden!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:40
Tack BJörn,
nej jag inser att det är svårt men det var lite av meningen med just den bilden :-)
Hälsningar Lena
Haha, känner igen det där. När jag såg min första var jag med min kusin (erfaren skådare) i ett fågeltorn på Öland och han såg och försökte fötvivlat föklara för mig, "men du ser den där grenen som gpr snett upp till höger...osv".

Till slut såg jag. Men det var en perceptionsövning i den högre skolan!
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:41
Tack Anders,
ja det var precis så det gick till. Tills jag fick se den i tubkikaren.
Hälsningar Lena
Intressant!
- hawk
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:41
Tack Håkan,
Hälsningar Lena
Kul att du fick syn på den och även en bild där även jag får se den ovanliga fågeln.
Svar från Lena Holm 2017-05-06 10:42
Tack Margareta,
ja den är inte så vanlig och det var mest det som gjorde att jag åkte dit för att få en titt.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Roligt att du lyckades att ta nån bild på den fina rariteten. Hoppas att det finns en hona också och paret stannar där för hela sommaren.
Med vänliga hälsningar. Svetlana.
Svar från Lena Holm 2017-05-06 20:07
Tack Svetlana,
bilderna är inte något att ha men det var kul att få se den. Visst vore det extra roligt om den fick en fru och stannade. Man vet aldrig vad som kan hända :-)
Hälsningar Lena
Kul att du fick bilder på Pungmesen vid sitt bo, jag ar varit där 2 gånger nu men har inte provat att fota boet då jag hellre ville få bilder på den när den hämtade bomaterial vid bron som den har gjort i början av veckan men den verkar ha bytt plats där den hämta material då den inte har visat sig vid bron, i alla fall inte när jag är där :)
Men idag fick jag som plåster på såret se en Blåhake hane nära bron där jag satt och väntade så det var trevligt det med :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-05-06 20:06
Jösses Fredrik,
jag skulle gärna byta en blåhake mot pungmesen :-)
Jag tillbringande också mycket tid vid bron för att få en bättre bild på fågeln men det var helt klart att den slutat flyga åt det hållet. Tålamooooood, är vad som krävs, ....och en del tur.
Hälsningar Lena