En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Grillrecept för hungriga

Jag erkänner direkt att detta är en modifikation av ett recept jag läst på nätet, men nu har jag ändrat så mycket att jag kanske kan hävda att det är en egen rätt. Ursprungligen skulle man forma köttfärs runt en ölburk och sedan fylla tomrummet med grönsaker och hälla på barbequesås (som förstör alla smaker) samt lägga på ost. Resultatet blir för stora portioner, så vi började experimentera med att forma färsen runt en större form än en ölburk ( en oval plastlåda) och fylla den med helt andra godsaker.

Så här ser kvällens skapelse ut. Vi har använt 500 g älgfärs smaksatt med en msk viltfond, en msk smör och rapsolja (älgfärsen är väldigt mager) , viltkrydda, salt och grovmalen svartpeppar. Jag formade färsen runt en rektangulär form så det blev som en "båt". Innan jag tog bort formen lindade jag bacon runt färsen. Jag använder ekologisk bacon  för jag hoppas de grisarna har haft det lite bättre...

Här ligger skapelsen på grillen. Indirekt värme mellan 170-200 grader i 50 minuter. Fyllningen i denna skapelse är 200 g kantareller (vätska bortkokad), en halv gul lök, en  finhackad vitlöksklyfta, några skivor squash i små tärningar och 80 g färsk bladspenat. På toppen några skivor lagrad ost.

Så här såg slutresultatet ut med lite färska bönor och sallad som vi skördat ikväll.

Jag kan intyga att det blir mer än tillräcklig för fyra personer. Vi hade färska bönor, tomater, en halv majskolv samt coleslaw till denna måltid. Ugnsbakad eller stek potatis hade också fungerat utmärkt om man vill ha mer energirika tillbehör.

Det här blir väldigt gott ! Jag lovar !

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-09-09 20:50 | Läst 2024 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Förra helgen blev lyxig med oxfilè och kantarellsås. Svamp, grönpeppar, vitlök, grädde, m.m. Har länge tänkt sluta med kött men det är väldigt svårt. Är ju så gott. Men den här veckan har varit köttfri. I stället blev det soppa på rotfrukter som gick hem tror jag, i alla fall tog den slut. Nu frestar du med kött så planerna spricker. Ser väldigt gott ut.
Sten
Svar från Lena Holm 2017-09-10 19:42
Tack Sten,
vi har kommit fram till att vi ska äta mindre kött men inte sluta helt, för det är gott. Vi äter nästan bara älg och vid enstaka tillfällen ekologisk kyckling eller fläsk. Fisk och vegetariskt tre till fyra gånger i veckan. Men inget slår en god kötträtt till helgen...
Hälsningar Lena
Åh vad gott det ser ut - riktigt smarrigt. Och smakfullt fotat och presenterat!
Har för mig att jag gjort något liknande, men då mer åt "originalrecepthållet" - det här verkar väldigt mycket bättre ur många synpunkter.
Och igen - finessen med grillat, och det här med att laga mat över huvud taget för den delen, är ju att det finns så många varianter, bara man har fantasi. Och jag tycker det är jätteroligt att få nya impulser så här.
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:04
Tack Göran,
jag vet ju att du är en riktig grillmästare och du har nog provat detta i någon form. Vi tyckte att portionsformen runt en ölburk blev för stor, för det krävs ca 200 g färs för att få ihop den. Med fyllning och ost blev den väldigt mäktig. Den här avlånga varianten som man skär bitar av passar oss bättre. Med 500 g färs blir det en rätt lagom för fyra personer eller två fina matlådor om man är två. Fyllningen och kryddningen kan man variera i det oändliga.
Hälsningar Lena
Mmmmmmmmums ....
- hawk
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:04
Tack Håkan,
ja det blev verkligen mums.
Hälsningar Lena
Ser makalöst gott ut! Dina matbilder får mig alltid sugen, oavsett jag redan ätit!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:05
Tack Björn,
jag funderar ibland på att samla mina matbilder och recept till något...men jag har inte kommit dit ännu.
Hälsningar Lena
Jag blev hungrig när jag såg bilderna, 23.30 är helt fel tid att titta på matbilder märker jag. / Peter
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:07
Tack Peter,
det var kul läsa, då har jag lyckats med mitt budskap :-)
Hälsningar Lena
Det vattnas i munnen när du visar upp med så snygga bilder, jag skall spara ditt recept och prova.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:08
Tack Stig,
det är lite kladdigt men väl värt besväret.
Hälsningar Lena
Loggboken har blivit kokboken?
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:08
Tack JO,
nej det är bara ett snedsteg, strax tillbaka. Dykare måste ju äta.
Hälsningar Lena
Tur jag nyss ätit frukost...med så lockande bilder =)
Norrköpingshälsningar!
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:09
Tack Lena,
kul att det lockar.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på festlig mat. Och extra njutbart när så mycket är egenodlat och övrigt ekologiskt ! Fick jag bara peta bort osten så skulle jag njuta av detta :-)
Du är duktig som kan berätta mängder du använt.
Jag gör aldrig mat efter recept ( på jobbet är det ett ständigt experimenterande ) och när någon vill ha receptet så står jag där som en dumstrut :-)
På förskolan så är broccolisoppa nr 1 just nu, tätt följd av morotssoppan. Har försökt skriva ner recept till föräldrarna men barnen säger att det inte smakar lika :-) Men många gånger är det roligare att äta med kompisar.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-09-10 20:14
Tack Ing-Marie,
jag njuter när jag kan använda våra egna grönsaker och bladkryddor. Älgen hade en fint liv tills det small och det gillar jag också. Jag minns att du inte gillar ost men det behövs ju inte här. Man kan fylla köttfärsformen med det man vill. Anledningen till att jag kan ange vad jag använde var för jag ändrade ursprungsreceptet rejält denna gång. Annars fungerar jag nog som du gör, höftar och blandar lite ...det brukar bli gott och sambon äter utan att klaga.
Hälsningar Lena
Ser godare ut än den andra varianten (som jag också provade). Den här ska definitivt grillas :)