En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kultingvarning

Jag har varit tillbaka och mött vildsvinen igen, denna gång verkade de acceptera min närvaro något bättre och vågade sej fram med kultingarna. Först var de förstås ganska blyga och stod länge och tryckte i den mörka skogen. Jag hörde dem gruffa och ljudligt blåsa ut luft som en fnysning.  Mörka skepnader rörde sej under de stora granarna.... tills plötsligt en gris tittade fram. 

Den är avaktande och fundersam....

....men snart är det två framme och kollar in mej. Jag står ungefär 20 m bort och spanar tillbaka genom kameran. Än så länge är min 100-400 zoom inställd på 400 mm, men det kommer jag att få ändra efter ett tag.

En sugga smyger in på vänster sida...Hon är lätt att känna igen pga ett skadat öga och har fått smeknamnet Gudrun. Hon tittar på mej hela tiden och när jag höjer kameran försvinner hon tillbaka in i skogen. Men hon är snart tillbaka igen...

Efter suggan skymtar jag en randig filur och snart kikar en liten kulting fram...i bakgrunden kan jag ana två till randiga små djur.

Den här kultingen vet precis vad som vankas och travar snart fram mot maten som ligger på marken. Jag håller andan och ser till att ha fokuspunkten på rätt ställe.

Jag spanar genom kameran och försöker röra mej så lite som möjligt. Ganska snart inser jag att det är flera grisar på plats och de äter försiktigt av kornen på marken. De har full koll på mej, åtminstone suggan Gudrun.

Förvånansvärt snabbt är hela klanen på plats. Att döma av storleken är det fjolårsungar och några mindre suggor samt Gudrun som troligtvis är mamma till kultingarna. Det finns också en till större sugga men hon är inte med i gänget ännu. Nu börjar de känna sej mer säkra på att jag är ofarlig och mumsar på av hjärtans lust.

Ingen av de större grisarna motar bort småttingarna så det måste råda en ordning i flocken som gör att alla ser efter kultingarna på något sätt. Det är en del träd och grenar mellan mej och djuren men jag kan stå kvar där jag är vilket nu är ca 10 m från matplatsen.

Jag är medvetent om att det råder mycket blandade känslor om dessa djur och jag har sett vad de kan ställa till med. Men just i det här ögonblicket kan jag faktiskt bara njuta och se på.

Kultingarna förflyttar sej snabbt mellan olika foderplatser. Det gäller att vara där från början för att få ta del av det bästa. Kanske något mamma Gudrun förmedlat till dem...

Jag står stilla och myser...Grisarna är helt tillfreds med ljuden från min kamera och att jag rör mej sakta i periferin.

Mamman med sina tre små telningar. De får i alla fall inte 12-14 kultingar som är vanligt hos våra domesticerade grisar.

Glad påsk allihopa!

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-04-18 20:37 | Läst 3630 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra bilder!
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-04-18 22:40
Tack Håkan,
det var ett tillfälle att möta dessa djur som jag bara måste ta tillvara.
Hälsningar Lena
Hej Lena - utrolig serie. I mine øjne er du noget modig med at gå så tæt på.
Med venlig hilsen også God Påske til dig.
Fra Erik i Roskilde/DK.
Svar från Lena Holm 2019-04-18 22:44
Tack Erik,
det fanns inget som helst hot i denna situation. Vildsvinen var mer rädda för mej än jag var för dem (och jag har mycket erfarenhet av djur, domesticerade och vilda). God Påske och ta det försiktigt med den där "katten som finns i tunnan" eller vad det nu är ni gör i Danmark :-)
Hälsningar Lena
Erik Madsen 2019-04-19 14:35
Hej igen.
Der er jo kommet vildsvin ind over den tyske grænse med stor opstandelse til følge. Og et "vildsvinehegn" er nu opført !!! Der har jo ikke været vildsvin i DK i over 100 år, så derfor opfattes det sikkert som værende et meget farligt dyr.Især for fåreavlerne, der har gjort stor modstand og vil have lov til at skyde dem. Men de er fredet i DK.
Der er ingen fare for katten før til næste år :-) :-) Det er til "fastelavn" 49-50 dage før påskedag.
Mvh. Erik.
PS: Fra Wikipedia: "Det har været en udbredt folketro, at en by kunne slippe for pest, hvis en sort kat blev slået ihjel. Derfor har katte levet livet farligt i hele Europa ved fastelavn".
Svar från Lena Holm 2019-04-19 20:50
Tack Erik,
för att du förklarade det där med katten. Det var något jag hörde om på jobbet men inte förstod riktigt.
Hälsningar Lena
Finaste bilder jag sett på Vildsvin! Kul! Det är något urtidsaktigt med dessa djur.. Lite Asterix och Obelix.. :-) Intressant med ett enögt Vildsvin också.. apropå 'min' Hare som nu verkar vara borta från sin favoritplats här i lunden.. Glad Påsk! Lena.
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-04-18 22:49
Tack Jan,
visst är det något urtidsaktigt hos dem, ungefär som highland cattle (fast de är domesticerade). Jag njöt av att se hur hela gruppen fungerade och hur de små kultingarna skyddades av alla. Den enödga suggan klarar sej uppenbarligen utmärkt. Här finns ju också extra mat som människor förser dem med.
Hälsningar Lena
Fina bilder. Är de inte farliga de fullvuxna?
Svar från Lena Holm 2019-04-20 17:18
Tack Peter,
alla vilda djur ska respekteras och alla möten med vilda djur ska bedömas vid det aktuella tillfället. Det viktigaste är att de har en möjlighet att springa undan dvs att man inte tränger in dem så att de stressas. Vildsvinen har nog fått lite oförtjänt dåligt rykte för de är minst lika skygga för människor som andra djur. Dessa vildsvin har aldrig utsatts för ett hot på denna plats eller från människorna på denna gård, därför fick jag komma nära. Det fanns inte heller det minsta hot vid mötet och grisarna var bara försiktiga.
Hälsningar Lena
Otroligt fina bilder, superbra! Står du i ngn form av gömsle? Jag antar varken du eller vildsvinen vill ha varandra oskyddade så nära som 10 meter? Riktigt roligt att få se dom på sånär håll! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-04-20 17:21
Tack Björn,
nej det finns inte något gömsle men det är eltråd mellan mej och grisarna. Dock är det inte någon ström på för vid matningen kliver man över tråden flera gånger. De har bara ström på under nätterna för att hindra grisarna från att komma in i trädgården. Dessa djur har aldrig upplevt något hotfullt på denna gård och hade ingen anledning att vara hotfulla mot mej. Se gärna mitt svar till Peter ovan.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fina bilder på vildsvinen, de små är ju helt charmerande😍😍📸👌🏻
Svar från Lena Holm 2019-04-19 20:53
Tack Marie,
det var lite spänt i början men när de förstod att de lugnt kunde äta som de var vana att göra fick jag fota på så mycket jag ville. De små brydde sej inte alls utan litade nog på att de större grisarna skulle "larma" om något var farligt.
Hälsningar Lena
Oj, vilken upplevelse att få komma så nära och att dom accepterade dig! Här är dom nog betydligt skyggare och springer iväg så fort man försöker få några bilder och dessutom är det alltid för dåligt fotoljus när man ser dom... hur lyckades du?
Svar från Lena Holm 2019-04-19 21:05
Tack Sirpa,
just dessa grisar matas varje kväll av människor som inte är ute efter att skjuta dem. De har aldrig upplevt något som helst hotfullt på denna plats. Jag var med och la ut foder och kvinnan som känner dem bäst lockade på grisarna. Jag tog det sedan väldigt lugnt när de kom fram och lät dem börja äta utan att störa dem med kameran. Efter ett tag verkade de inte bry sej så mycket och jag kunde fota på så mycket jag ville. Det var mörkt men inte värre än ISO 3200 och det är ju OK för en Canon MKIII :-)
Hälsningar Lena
En väldigt läcker bildserie ur många avseenden. Känns spännande, inte minst att vara så nära så länge. Imponerande. Bild #11, #13 och sista bilden är ju helt oemotståndliga!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-04-19 20:58
Tack Göran,
det var både spännande och fascinerande att få vara med dessa vildsvin så länge som jag själv behagade. När de väl hade förstått att jag inte var ett hot kunde jag fota på som jag ville.
Hälsningar Lena
Var det alltså vilda vildsvin med kultingar i en skog? Du måste vara den modigaste människan!
Svar från Lena Holm 2019-04-20 17:29
Tack Ragnar,
ja det är vilda vildsvin med kultingar som kommer från skogen fram till hörnet på en gård där det får mat på kvällarna. Det handlar inte om att vara modig för att möta dem, för de har ingen anledning att vara hotfulla eller farliga gentemot mej. Vildsvinen har fått oförtjänt dåligt rykte för de är lika skygga för mej som alla andra vilda djur i skogen. Men alla djur kan anfalla om det går helt galet så man måste bedöma varje möte för sej och se till att de alltid kan springa undan (mot skogen de kom från). Det fanns eltråd mellan mej och djuren men det var ingen ström på. Det har de bara på nätterna för att de inte ska ta över trädgården. Se gärna hur jag svarat Björn och Peter ovan.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena.
Svar från Lena Holm 2019-04-19 20:54
Tack Bengt,
det var ett spännande och roligt möte med dessa djur.
Hälsningar Lena
Wow mycket bra bilder här :)
Kultingarna är ju grymt fina :)
Glad Påsk
Svar från Lena Holm 2019-04-19 20:56
Tack Joakim,
det var för att få se kultingarna som jag åkte tillbaka till detta ställe igen och testade om de skulle acceptera att jag var där. Denna kväll gjorde de det och jag fick fota dem så länge jag ville.
Hälsningar Lena
Oj vilket spännande möte du haft igen med vildsvinen.
Lilla griskultingarna är ju för gulliga!
Mycket fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-04-20 17:30
Tack Johnny,
det var en häftig kväll med så mycket vildsvin jag bara ville ha. De accepterade mej helt efter en stund och om jag bara rörde mej försiktigt och höll ett visst avstånd fick jag fota så mycket jag ville.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på vildsvinen med deras ungar.
Kul att du kan komma dom så nära :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2019-05-02 22:05
Tack Fredrik,
ja med lite tålamod accepterade de både mej och ljudet från kameran. Det var en speciell upplevelse.
Hälsningar Lena
WOW!! Jag & maken satt i soffan & kollade igenom dessa bilder på vildsvinen, det lät mest - Men åååååh kolla den här då!! såååå fin....
Grattis till verkligen vackra bilder!!!

Hälsningar

Maria
Svar från Lena Holm 2019-05-02 22:06
Tack Maria,
för din roliga och positiva kommentar. Jag hade rätt svårt att välja vilka bilder jag skulle ta med i bloggen för det blev väldigt många.
Hälsningar Lena