En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Udda semesterbilder

När man är ute och reser i två och en halv månad blir det mycket bilder och en del blir kanske lite udda, motiv som fångats i farten, något som man plötsligt får se och tar en bild. Här en måsparkering utanför en mataffär. Se så fint de sitter i sin ruta...de som satt i bilen åt snabbmat. Kolla även in husbilen i bakgrunden.

Så här kan en något rejälare husbil se ut om man vill vara säker på att ta sej fram i hela Australien. Den är med all sannolikhet utrustad med lämplig radioutrustning och annan säkerhetsutrustning som kan behövas om man färdas genom obefolkade områden utan mobiltäckning. Som alltid, mer än ett reservdäck.

Vi hade hyrbil under större delen av vår resa, oftast en ganska stor med lite högre frigång (tyvärr rätt dyrt).  På Tasmanien var det här den billigaste bilen man kunde hyra, t o m billigare än den minsta småbil som vårt bagage inte ens fått plats i. Alltså körde vi fyrhjulsdriven flakbil. Lite opraktiskt att lasta på flaket men i övrigt helt perfekt för oss och en del av de vägar som vi råkade hamna på. 

Vin och spritaffärer i mindre städer hade ofta "drive thru".  Lätt att lasta flak med öl eller lådor med vin. Kunde inte låta bli att reflektera över budskapet på den här skylten, inte direkt i linje med det svenska systembolaget....

Den här macken ser inte "mycket ut för världen" men den har allt. Bränsle, från de äldsta pumpar vi sett, postkontor, bostadsförmedling, is, öl (VB skylten) och "bait" (bete om man ska ut och fiska). Det var en liten ort längs vägen i Western Australia med minst 25 mil till nästa mack. Glass och solskyddskräm +50 fanns också.

När vi reste i ffa Western Australia passerade vi en del skyltar som såg ut så här. Man måste stanna och kolla, gick det att åka dit man hade planerat. Vägen till Cape Le Grand hade precis öppnat denna dag. Branden var släckt. I perioder regnar det så vägarna måste stänga av den anledningen. 

Delar av rymdstationen Skylab trillade ner över Esperance med omnejd 1979. Då stämde staden NASA för nedskräpning och man har fått betalt. "Rymdskräpet" finns förstås att se på det lokala museet. 

I Denham varnade man för emu på gatorna (med kycklingar). Det behövdes för de hade inget trafikvett alls. Pappa med kycklingar höll dock till vid vad som såg ut som en bussdepå med lite blandade uppställda fordon.

Vi fick aldrig se något myrpiggsvin men hittade i alla fall denna skapelse i Hyden.

"Magpie" är som en motsvarighet till våra skator. Intelligenta fåglar som finns överallt och har en mängd olika roliga ljud för sej. Den här ungfågeln höll just på att lära sej en ny melodi.

Vi stannade till på Carnarvon Space Center, för det råkade finnas längs de 80 mil som vi körde den dagen. Här mötte vi Buzz, gissa vem han är uppkallad efter.

Det är inte bara i Sydney som man har anlagt en saltvattenspool. Se specifikt uppmaningen om att inte släppa ut hajar i poolen.

Den välkända saltvattenspoolen i Sydney ligger vid Bondi beach. Där finns en lång mur med målningar som bl a Margareta C visat bilder från. Jag fastnade för den här. 

Texten i högra hörnet av målningen lyder så här. 

 

Ibland är naturen lite charmig. Här en willy wagtail (får mej att tänka på våra sädesärlor) som bestämt sej för att kängururumpan erbjuder utmärkt uppsikt.

Vi körde 750 mil i Western Australia, minst 500 på väg 1. Här är vi på väg till Exmouth, bara 22 mil kvar och ingen annan liten ort före som kan avleda oss från vår destination.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-05-12 18:42 | Läst 4412 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Underbara bilder och underhållande text! Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:25
TAck Mats,
det finns ett stort bildarkiv från vår resa att ösa ur.
Hälsningar Lena
Jätteroliga bilder, Lena.. Blir mycket trevligare med lite "udda" detaljbilder bland alla vackra naturbilder från diverse resor. Skön stil på kisen, och roliga fåglar..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:24
Tack Gunte,
det blev ju en del spontana bilder på blandade motiv som vi stötte på. Ibland var det en ren tillfällighet att kameran var med som t ex när vi skulle handla mat och måsarna satt så fint på parkeringen.
Hälsningar Lena
Roliga bilder. Bilden med emu var fint fångad
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:22
Tack Peter,
jag har många bilder på emu i "stadsmiljö" och vi fick faktiskt leta en del för att få bra bilder på dessa fåglar i rätt miljö dvs "bush".
Hälsningar Lena
Det var ett härligt blogginlägg du bjuder på! Bild 1 var ju underbar!
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:21
Tack Ragnar,
vi skulle bara handla lite mat och det var mest tur att jag hade en kamera med mej när jag tog första bilden. Måsarna satt så bra.
Hälsningar Lena
En härlig samling bilder.
Och dina texter ger alltid lite mer.
En sådan resa skulle jag vilja göra, men får nog inte med Maria. För många mil i bil.
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:19
Tack Bengt,
vi körde inte alltid lika långt varje dag och stannade ofta flera dagar på de flesta ställen. Det är trots allt ett land som är fascinerande att åka bil i och dessutom ganska lätt om man håller sej på de stora vägarna som är säkra. I Sydney och Melbourne ska man dock inte ha bil utan nyttja den kommunala trafiken.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg kan kun tilslutte mig - sikke en serie. Både interessant og morsom.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:16
Tack Erik,
det blev en hel del blandade vardagsbilder och ibland rätt roliga motiv.
Hälsningar Lena
Hej Lena, roligt att få se lite "vardagsbilder" också! Man får tänka sig för innan man låter skägget växa för mycket, det är tydligt! Och den blå fyrhjulsdrivna flakbilen ser ju häftig ut, en Mitsubishi ser det ut att vara. Men ni körde långt, då är stora bilar lite bekvämare. Men ända fram tills för något år sen körde jag i snitt 10 mil om dagen, mellan 3500 och 4000 på årsbas. Många bra och roliga bilder som man kan sitta och titta på en bra stund! Hälsningar/Björn
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:15
Tack Björn,
vi brukar alltid ha ganska små bilar när vi hyr, pga kostnaden, och ofta bökigt med bagage i baksätet etc då vi har dykutrustning. Denna gång satsade vi på så pass stora bilar att det gick att lasta allt bagage där det är tänkt, dvs bak och en väsentligt ökad komfort att köra långa sträckor. Det blev oftast en Misubishi typ Outlander eller Pajero sport. Vi fick en uppgradering till en Holden Trailblazer när vi skulle köra från Adelaide till Sydney. Den var väldigt rymlig. Flakbilen på Tasmaninen hade samma komfort och utrustning som en Outlander, men det var högt att lasta bak och inte helt dammfritt på flaket när man körde på grus.
Hälsningar Lena
Jättekul att se !
Du har ju redan visat så många vackra naturbilder så det var kul att se mer av vad ni såg på resan. Du kan säkert få ihop flera bloggar med sådant innehåll :-)
Har ni någon semester kvar nu då, eller hade ni tagit tjänstledigt.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:07
Tack Ing-Marie,
jag har en hel del blandade bilder som jag inte visat än och som skulle kunna bli blogginlägg :-) Jag har 15 dagar semester kvar så det är OK. Hade sparat max antal och det räckte med de 35 jag får i januari varje år. Min sambo har också dagar kvar. Något resande resten av året lär det ju inte bli förrän möjligen till jul.
Hälsningar Lena
Härligt resereportage! Fint att se det vanliga och vardagliga som säger så mycket mer om ett land än tillrättalagda semesterbilder. Flera som jag bli förtjust i, den sovande katten, Emu på vägen, informationen om Macken och så förstås fågeln som lär sig en ny låt med hjälp av noter m.m. Vilken resa, 750 mil! Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:05
Tack Yvonne,
jag har flera roliga bilder på emu inne i små samhällen. Vi fick faktiskt leta en del för att få bilder på de pampiga fåglarna i dess naturliga miljö. Fågeln vid notstället var kul för bilden är tagen med 24-105 mm, alltså inte mitt långa tele. Det var en ungfågel som satt där och hade små roliga ljud för sej.
Hälsningar Lena
Hej,
Fyndiga bilder. Det är ett kul land att bila i.
Ha det väl
Bob
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:01
TAck Bob,
ja vi gillade verkligen att resa där, när vi väl hade vant oss vid att köra på "fel" sida. I Sydney och Melbourne ska man dock inte ha bil men där finns det ju gott om kommunaltrafik istället.
Hälsningar Lena
Hej läste denna bloggen när du lade ut den men hann inte kommentera så gör det nu :) (kom på det nu)

Australien verkar vara ett riktigt trevligt land med riktigt sköna folk :)
Många roliga och intressanta bilder här. Väldigt roligt att få se dessa annorlunda bilder och läsa din intressanta text från när ni var där :)

Det gäller ju att ha full tank i bilen när man far där borta pga väldigt långa sträckor och knappt någon bensin station mellan städerna /samhällerna.

Tufft land 👍
Svar från Lena Holm 2020-05-14 07:00
Tack Joakim,
i Westerna Australia, där vi körde de längsta sträckorna, försökte vi se till att vi aldrig gick under 1/3 tank. Det var långt mellan mackarna ibland och de fanns inte alltid längs huvudvägen utan man kunde behöva göra en avstickare på flera mil till ett litet samhälle om man planerat dåligt. Det är ett otroligt härligt land att resa i när man väl har vant sej vid att köra på fel sida.
Hälsningar Lena
Jätte trevliga och kul bilder! Förstår att man behöver reserv på reserven ute i hettan och långt från bebyggelse. Fastnar för willy på kängurun.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-05-14 19:01
Tack Johnny,
Willy wagtail är oerhört charmiga fåglar som finns överallt och ofta är ganska orädda för människor. De liknar våra sädesärlor och viftar ständigt på stjärten.
Hälsningar Lena
Mycket trevliga bilder från din semester i Australien :)
Gillar bilderna på emuerna som går på vägen helt obekymrat :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2020-05-14 19:03
Tack Fredrik,
jag har en hel del bilder på emu i stadsmiljö och vi fick faktiskt leta en del för att få bilder på den fågeln i mer naturlig buskmiljö. I Denham kunde man möta dem överallt, t ex på parkeringen utanför mataffären.
Hälsningar Lena