En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ett nöt med karaktär

" - Öh, kolla där...det kommer någon på vägen....som stannar..."

" - Jag måste kolla lite,..ni kan ligga kvar om ni vill...."

" ....jag tänker i alla fall titta närmare. "

Jag passerar dessa higland cattle varje dag när jag åker till jobbet men det är helt omöjligt att stanna med bilen där de går. Vägen är både smal och krokig. Lördagsmorgon begav jag mej till deras hage till fots. Jag kom inte fram i gryningen direkt men ljuset var ändå rätt läckert. Det är tre ungdjur som går tillsammans men det var bara en av dem som jag lyckades locka till några fina poser framför kameran. 

Jag brukar försöka sortera hårt och inte visa för många bilder med samma motiv men den här gången var det svårt att sortera. Den blev ju bara läckrare ju närmare den kom.

Den har förstås ett gäng flugor och andra flygfän runt sej. Fascinerande att ett djur med sådan päls som går ute dygnet runt kan hålla sej så ren och fin. Men det här är extensiv djuruppfödning med tre ungdjur i en väl tilltagen hage.

Den långa pälsen gör att man knappt ser öronmärkena, men den kan uppenbarligen se genom en glipa i luggen.

Jag hoppades att den skulle slicka sej om nosen men det blev inte någon bra chans på det. 

Inte ens två flugor på nosen kunde få den långa tungan att svepa ut. 

" - Nä.....om du inte tänker göra mer än fota struntar jag i dej nu. "

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-09-20 11:08 | Läst 3475 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja men de är lite speciella i utseendet. Vi har ett gäng sådana i närheten som var svårt att motstå i våras när de hade smått också.
Fina bilder här å ljuset var helt ok
Svar från Lena Holm 2020-09-20 11:53
Tack Nini,
kalvarna är ju helt bedårande. När de är riktigt små är det svårt att se att det faktiskt är nötkreatur, om man inte tittar på nosspegeln.
Hälsningar Lena
Fina bilder på spännande djur, känns som dom oftast är lugna och behärskade dessutom, har aldrig sett annat i alla fall!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:19
Tack Jan,
det här är fridfulla djur och jag har heller inte sett eller hört något annat. Dock är det stora djur med horn så man ska respektera dem i deras egen hage och hålla avstånd (en uttjatad fras känns det som).
Hälsningar Lena
Klart att dom har svårt att se med så mycket hår i ögonen. Fina närgångna bilder har du tagit. Så fint ljus dessutom.
Jag var med om en rolig händelse som handlade om dessa djur. Säkert 25/30 år sedan då dom inte var så vanliga. Var på väg ut i skogen, I bilen lyssnade jag på radion. Det var fortfarande mörkt ut. Dom intervjuade tre jägare som sett tre björnar på Finska föreningens gårdsplan. I lite skum ljus förvisso. Det var tur att vi var tre som såg dom, annars hade det bara blivit en historia som ingen trott på. Min kompis var sedan med och samlade in dessa tre björnar. Dom var så starka att dom gick genom ladugårdsdörren utan större problem.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:17
Tack Sten,
vilken kul historia. Man kan ju förstå att dessa kan uppfattas som något helt annat än fridfulla växtätare, i synnerhet innan de blev mer vanliga i landet. På riktigt unga kalvar är det bara nosspegeln som avslöjar att det är ett nötkreatur, om inte mamma är nära förstås.
Hälsningar Lena
Det är väl typiskt att många motiv skall vara där det inte finns möjlighet att stanna. Tur att man kan ta till fötterna ibland :-)
Men så söt den var, förstår att du blev fast där. Många fina bilder med stor charm.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:15
Tack Ing-Marie,
det finns andra ställen längs denna väg där jag skulle vilka kunna stanna tidigt på morgonen, men det går inte. Jag är ju dessutom oftast på väg till jobbet och kan inte hålla på och trixa hur mycket som helst. Visst är det charmerande djur, helt oemotståndliga.
Hälsningar Lena
:), många fina bilder i fint ljus. Man kan undra om den vill ha en sådan lång lugg, den ser ju inte så mycket kan man tycka, men det kanske skyddar ögonen mot flugor? Tex nästa bilden är ju för skön.
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:11
Tack Peter,
luggen skyddar nog väldigt bra och jag tror att de ser precis så mycket som de behöver. Det var förmiddagsljus och den klev från skuggan ut i motljuset.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är bra att sortera lite i en större samling bilder - håller med. Men här blir det nästan en liten film med en utveckling i situationen - gillas mycket.
Bildkvaliteten är hög som vanligt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:10
Tack Erik,
det var svårt att sortera och det roliga med bloggarna är ju att man kan visa en liten historia med en serie bilder. Jag har tagit bort en hel del men det blev ändå fler än jag brukar lägga ut på ett och samma motiv.
Hälsningar Lena
Highland cattle är riktigt ståtliga lastbilskossor!
Väldigt fin serie med solljuset skimrande på pälsen :)
Undrar hur mycket de ser egentligen.....
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:08
Tack Joakim,
det här är inga "lastbilskossor" direkt, det är ju bara tre unga herrar, knappt "tonåringar" (max ett par hundra kilo). Men det är ju inte så lätt att se storleken om man inte har något att jämföra med. De ser nog precis tillräckligt även om man inte tror det.
Hälsningar Lena
Ja, den här rasen gör sig bra på bild!
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:06
Tack Håkan,
ja de är ju lite speciella i utseende. Som urtidskor.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Gillar solljuset som träffar och poseringen på den 4:e bilden lite extra. Att de ser något alls med den luggen de har är en gåta :)
Snyggt fotat.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-20 19:13
Tack Johnny,
kul att du gillar fjärde för det är min favorit i denna serie. Luggen är nog ett fint flugskydd och de ser nog precis så mycket som de behöver.
Hälsningar Lena
Jättefin serie på den. Passerade också ett gäng såna på väg till jobbet i Malmslätt men någon fotografering blev det aldrig. Gillar särskilt den först billden där den fortfarande ligger, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-09-22 21:40
Tack Björn,
det går Highland cattle i denna hage varje år och jag passerar dem nästan varje dag. Till slut måste jag stanna fast jag gjort det flera gånger förut. Man får ju sina favoriter.
Hälsningar Lena
Väldigt fina bilder på dom ståtliga djuren..finns lite urtidskänsla över dom.
Päls och lugg är säkert ett bra flugskydd.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-22 21:42
Tack Gunte,
ja visst är det urtidkänsla över dessa. I synnerhet om man läst Barna Hedenhös, för kossan Mura var bra lika dessa. Visst måste luggen vara effektiv mot flugor, man sätter ju "extralugg" på hästar för just det syftet.
Hälsningar Lena