En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kakor, såna som man äter alltså

I coronatristessen och med regnet skvalande utanför fönstret fick jag för mej att göra något som var så länge sedan jag gjorde att jag inte ens minns när. Ni som läser min blogg har nog inte undgått att jag gillar att laga mat, men baka, det är absolut inte min grej. Trots det fick jag plötsligt för mej att jag skulle baka småkakor. Här ligger min första plåt med ojämna degkluttar. Det ska bli saffransdrömmar. Först fick sambon ta en tur till affären, för vem har hjorthornssalt hemma?

De jäste upp fint och doften var rätt. Precis som jag mindes att det luktade när mamma bakade drömmar. Antar att det är hjorthornssaltet som bidrar till lukten. Jag var tvungen att googla på det där "jäsmedlet" och det är ammoniumvätekarbonat. Jag kan intyga att degen också var god, kanske inte så god som när jag var liten men den smakade rätt. Inser att det också är dax att göra ren ungsluckan (hela ugnen kanske...)

En plåt med färdiga saffransdrömmar. Jag hade hoppats att de skulle bli lite gula men icke. De smakade dock lätt av saffran och förstås, smör. Möra och frasiga var de också. Det blev två plåtar med totalt 40 drömmar, helt enligt receptet. 

När jag väntade på att den andra plåten skulle bli klar plockade jag fram mammas gamla bok , Sju sorters kakor. Upptäckte då att sambon också hade bidragit till hushållet med en betydligt senare upplaga. Min gamla är tryckt 1965 och är den 48:e helt omarbetade upplagan som dessutom heter Nya sju sorters kakor. Tyvärr är den mest ett lösbladssystem numera, men man kan få veta vad man förväntas bjuda på vid t ex ett syföreningskaffe, namnsdagskaffe eller ett fint kafferep. Den nyare boken är från 1994 och är den 82:a upplagan. Saffransdrömmarna finns inte med. Det receptet hittade jag på nätet.

Hittade en vacker gammal kakburk från mitt föräldrahem och plockade ner drömmarna. Det kändes lite nostalgiskt att lägga på locket med de röda rosorna. Vi smakade varsin kaka vilket betyder att det är 38 kakor kvar. Vad vi nu ska ha dem till? Vi brukar ju inte alls äta småkakor.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-11-22 16:22 | Läst 2264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ooo va gott det ser ut. Dom kakorna hade tagit slut innan dom hamnade i kakburken här hemma. Hjorthornssalt, är det inte det man har i kubb?
Sten
Svar från Lena Holm 2020-11-22 16:44
Tack Sten,
jo, kubb och drömmar är det jag känner till att man ska ha hjorthornssalt i. Kubb, det var länge sedan. Fast ska jag testa något mer bakande måste det väl bli lussekatter så här års.
Hälsningar Lena
Inspirerande. Snart dags att fylla på kakförrådet till jul. Hälsar NL
Svar från Lena Holm 2020-11-22 16:50
Tack Nils-Erik,
det var rätt kul och väldigt lätt att baka. Knappt något kladd heller.
Hälsningar Lena
:), kan ju vara bra att bjuda på, men man får ju inte bjuda in någon heller nu. Svårt! Har faktiskt aldrig bakat småkakor, äter det knappt heller. Däremot var jag en mästare på bullar i min ungdom. Dina drömmar ser ju helt rätt ut och fina
Svar från Lena Holm 2020-11-22 16:53
Tack Peter,
man kan ju inte bjuda in någon, nej och ingen lär ju heller bara "titta förbi" och dricka en kopp. Vi äter inte heller småkakor men nu finns det några att ta av. Sambon jobbar ju hemma så de kanske går åt någon. Bullar är så kladdig deg, annars bör man väl ge sej på lussekatter snart.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-11-22 18:24
:), så du gillar inte kladdiga degar, men det är en övergångsfas, det blir bättre. Men jag kan hålla med om att efter ett bak så sitter det det på kranar mm
Svar från Lena Holm 2020-11-22 19:13
Nej,
jag vill inte ha kladd och då blir det bara att jag "mjölar" för mycket och så blir det inte goda bullar. Jag drar mej t o m för att göra pajdeg, fast matpajer kan vara hur gott som helst. Det finns ett kladdmoment innan det har blivit en pajdeg, det fastnar mellan fingrarna och under naglarna, fett kladd. Nej tack! När vi äter paj får sambon göra pajbotten.
Hälsningar Lena
Ser smarrigt ut - fast helt ärligt är jag mer förtjust i din kakburk. :D Den är ju hur snygg som helst. Men kakorna gör sig också väldigt bra på bild. :) Speciellt i kakburken.

Jag vet inte heller riktigt vad man ska med småkakor till i dessa tider. Går ju inte bjuda hem någon som kunde tänkas vilja äta dem. Men som fotomotiv har de förstås en roll...

/Kirsi
Svar från Lena Holm 2020-11-22 18:08
Tack Kirsi,
kakburken är så fin och det var ren nostalgi att ta fram den och lägga kakor i den. Kakorna håller ju ett tag annars får jag väl ta dem till jobbet. Där brukar allt gå åt.
Hälsningar Lena
Aah ser verkligen goda ut. Det var länge sedan nu som jag åt några men smaken minns man helt klart.
Otroligt fin och passande kakburk. Synd på Corona tiderna och årstiden, annars finns det nog ett gäng fotografer som gärna smakar av på en sån där fotofika träff som brukade vara tidigare.
Snygga bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-11-22 18:10
Tack Johnny,
det här var ju en kul grej och jag tog lite bilder medans jag höll på. Spännande var det också för jag kan absolut inget om bakning. Måste följa receptet till punkt och pricka. Fotofika var länge sedan man fick uppleva.
Hälsningar Lena
Oj! Var bor du! ;) Läckert!
Bengt H.
Svar från Lena Holm 2020-11-22 18:10
Tack Bengt,
det var mest en kul grej men de blev goda.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Underbar berättelse - skriven med humor, vilket gör den till en intressant läsning - även om man/jag inte alls har någon känsla av att baka. Jag har en till för detta i huset och hon är väldigt bra på det. Jag har precis fått hemlagade bullar.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-11-22 18:12
Tack Erik,
det var ju en kul grej att testa dessa små bakverk. Inget som jag kommer att göra alltför ofta. Bullar är got ibland med degen är så kladdig så det tar emot att göra.
Hälsningar Lena
Saffransdrömmar låter gott, här blev det saffrans croissanter till eftermiddagsfikat. Inköpta på ett av de lokala bagerierna, mycket goda.
Jag tror inte det blir så mycket bakat här hemma, vi får gynna de lokala förmågorna och så har vi en bakande dotter :-)
Svar från Lena Holm 2020-11-22 18:13
Tack Bengt,
det här var ju mest en kul grej. Jag kommer inte att baka i någon större utsträckning. Ska det bli något mer före jul måste jag väl testa lussebullar, men det är så kladdig deg så jag är inte så sugen.
Hälsningar Lena
Mysigt! Längesedan jag också bakade.. årtionden sedan! Men för några årtionden sedan så bakade jag en del matbröd, det fungerade bra! Men jag bakade nog aldrig kakor vad jag minns nu.. doften brukar bli väldigt trevlig även med bara matbröd!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-11-22 19:17
Tack Jan,
egentligen så föredrar jag nog doften av nybakat matbröd men nu ville jag göra något annorlunda och dofterna från drömmarna var rena nostalgitrippen. Precis som att bläddra bland de lösa bladen i mammas bok. Jag har ju även hennes handskrivna receptsamling så jag kanske väljer något ur den nästa gång.
Hälsningar Lena
Ååååå nu får jag nog sätta på kaffe och gräva lite i frysen.... =)
Vilken fin bild det blev på kakburken, verkligen vacker!
Kanske drömmar är gott till adventskaffe?
Svar från Lena Holm 2020-11-22 20:34
Tack Lena,
det här är ju saffransdrömmar så jag tror de fungerar alldeles utmärkt till adventskaffe. Nästa helg får vi väl ta fram den fina kakburken igen.
Hälsningar Lena
En fröjd att se för ett kakmonster (jag ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-11-23 19:33
Tack Gunte,
de blev faktiskt väldigt goda :-)
Hälsningar Lena
Ahh - trevligt. Det är lite lustigt det där med småkakor, man ser det inte så ofta serveras, och man bakar inte längre kakor själv längre, och vi köper nästan aldrig, men finns de hemma så går de åt. Och de kan vara behändiga om man tar en kopp kaffe, eller ska bjuda på en fika så där lite oförhappandes. Lite nostalgikänsla, faktiskt.
Snyggt presenterade!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2020-11-23 19:36
Tack Göran,
vi har aldrig småkakor hemma men när svärföräldrarna var på besök för några veckor sedan köpte jag några på ett konditori, just för att det är behändiga små godsaker när man dricker kaffe. Men med rådande coronaelände, som dessutom bara ökar, lär det inte komma några och dricka kaffe inom den närmsta tiden.
Hälsningar Lena
Oj vad jag känner igen mig i din text.
Skillnaden är att jag avstår baket.
Tyvärr så äter jag för mycket OM det skulle råka finnas kakor hemma. Men finns inga saknar varken jag eller maken kakor.
Numera får man ju inte fikagäster heller.
Men den sista bilden gör att jag blir lite sugen och nostalgisk.

/Lena 🙂🐾
Svar från Lena Holm 2020-11-23 19:37
Tack Lena,
jag har inga problem att låta bli dem. Den typen av sötsaker klarar jag mej utan. Men det var kul att baka dem och att de blev så goda. Jag tror att sambon kommer att förbarma sej över de flesta i den burken. De står ju sej också ett tag i skafferiet.
Hälsningar Lena