En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

H A V S Ö R N

När man varit tre dagar hos Ole Martin i Flatanger blir det väldigt många möten med havsörn och alldeles väldigt många bilder. Hur många jag hade innan grovsortering och gallring vet jag inte men de senaste dagarna har jag sorterat bort ytterligare ca 1o00 bilder. Mapparna från dessa dagar innehåller ju även en del annat men det är säkert mer än 1500 bilder kvar på just havsörn. Hur ska jag visa dem kanske ni undrar?  

Jag ska förstås inte visa alla men hur ska man välja? Vi bestämde oss för att alla skulle välja ut fem bilder var sista kvällen vi var i Flatanger och titta på tillsammans. Mitt första val var den ovan. Vi hade ofta mulet väder och då kan man få bilder med i stort sett vit bakgrund. Insåg att jag faktiskt gillade det och därför börjar jag med att visa en kollektion med just det. Kolla in vingpennorna!

 

Jag valde ut 20 bilder med läckra poser och sedan tog jag bort tio. Alltså ett inlägg med 10 bilder, rätt sansat tycker jag.

Bilderna är medvetet överexponerade annars skulle man inte se alla detaljer i fjäderdräkten och örnen skulle mest vara svart mot en blygrå himmel. 

Gemensamt för många av de bilder jag fastnade för är att örnarna verkligen visar upp sina vingpennor. Vingarna är enorma och det blev otaliga bilder då en liten snutt av den ena eller ibland båda vingarna var klippta. 

När örnen plötslig vred sej i luften och intog den här posen på väg ner var det ofta kört. Att vrida kameran till stående format var inte en lösning, det gick helt enkelt för fort. Det var dessutom mycket svårare att följa fågeln med kameran på det sättet. 

Lite mera hopdragen pose var det förstås lättare. 

Ibland blev det ju också lite tajt i kanterna. Jag använde 100-400 mm zoom och zoomade ibland ut för jag insåg att örnen skulle komma för nära. Men oftast är det 400 mm och man fick väldigt många chanser. 

Det var inte alltid fisk i klorna då de var på väg upp, men om de bommat maten visste man ju att de skulle komma tillbaka. 

Vingpennorna är magiskt vackra tycker jag. 

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-07-30 15:17 | Läst 1688 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jisses vilka fina bilder du visar upp!
Svar från Lena Holm 2022-07-30 21:17
Tack Christer,
örnarna bjöd på showen och Ole Martin på fisken :-)
Hälsningar Lena
Grymt snygga bilder! Passar utmärkt i vita bakgrund! :) hälsar Lasse
Svar från Lena Holm 2022-07-30 21:16
Tack Lasse,
det här är ett sätt att se på de stora fåglarna, jag kommer också att visa bilder på då de gjorde vid ytan eller när flyger mot en mörkare bakgrund som kanske är mer naturlig.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Vingpennorna, klorna, näbben........imponerande!Lätt att förstå att man blir imponerad, har aldrig sett dom på nära håll.Superfint, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-07-30 21:14
Tack Björn,
vi kom verkligen nära dessa imponerande fåglar men när man var för nära var det väldigt svårt att sätta skärpan rätt och få motivet där man ville ha det. På lite håll var det lättare och så är många av dessa bilder fångade.
Hälsningar Lena
Underbara bilder! Ja, vingpennorna i bild nr 2 är jättefina! Mina 3 favoriter är nr 2, 9 och 10. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-07-30 21:12
Tack Wolfgang,
jag förstår dina val av favoriter och jag hade inte insett tjusningen i de stora vingpennorna förrän jag tittade närmare på dessa bilder.
Hälsningar Lena
Wolfgang 2022-07-30 23:41
Vingpennorna som är rörliga hos rovfåglarna är viktiga för lyftkraften och flygeffektiviteten. Det har flygplanskonstruktörer studerat. Därför har moderna flygplan fått vertikala fenor vid sina vingar. Mvh Wolfgang
Vilka fina bilder Lena på den fina rovfågel som havsörnen är fint fotograferat Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2022-07-30 21:11
Tack Gert,
vi fick många fina chanser hos Ole Martin och det blev många bilder.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder på havsörn, tror inte jag sett något liknande..
/Tomas
Svar från Lena Holm 2022-07-30 20:14
Tack Thomas,
Ole Martin i Flatanger är den bästa man kan besöka för att fota havsörn och han vet vad fotograferna vill ha, hur man vill ha ljuset och hur alla ombord på båten ska få bra bilder. Det kommer mer av örnarna i senare inlägg.
Hälsningar Lena
Häftigt å snyggt blev ju extra bra i överexponering eller high key som man så säger.
Vilken cool upplevelse
Hela serien är 👍
Ha en fortsatt fin lör
/N
Svar från Lena Holm 2022-07-30 20:11
Tack Nini,
det här var ett sätt att fota örnarna som jag testade från dag ett och gillade från första stund. Bättre än örn mot blå himmel tycker jag.
Hälsningar Lena
Alldeles fantastiskt fina bilder på havsörnen! Bland det bästa jag sett här. Att ta mängder av bilder och sedan sortera gång på gång, ja det hör till efter en riktigt lyckad fotodag.
Svar från Lena Holm 2022-07-30 20:06
Tack Stefan,
efter tre riktigt lyckade fotodagar blir det en väldigt massa sorterande, och det är bra, för man skapar sej en bild av vad man vill visa och vad som är riktigt bra. Jag kommer att visa fler bilder men med andra utvalskriterier. Örnarna kunde visa upp sej utan tvekan.
Hälsningar Lena
Vackert, många fina porträtt och det blev snyggt mot det vita. Är det fotograferat från båt? Blir väl bilder vid vattnet ojdå gissar jag
Svar från Lena Holm 2022-07-30 20:10
Tack Peter,
alla bilder är tagna från båt och det blev en hel del då örnen var nära ytan och plockade fisken. Kanske de man förväntar sej mest av och jag kommer att visa sådana bilder i ett senare inlägg. När jag tittar på den totala bildskörden ser jag dock olika sätt att presentera örnarna på och det finns även en humoristisk sida som väl också dyker upp vad det lider.
Hälsningar Lena
Kanonbilder..tycker faktiskt näst sista är häftigast, en pose man sällan får se bild på..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:25
Tack Gunte,
du har rätt om den nästa sista, jag tror att jag bara har två bilder i den posen av de 1000-tal bilder jag tog.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra bilder och jag säger som flera andra vingpennorna är otroligt fina på bild två
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:26
Tack Stig,
de blev lite annorlunda på detta sätt men det kommer även bilder då de poserar snyggt mot vatten eller annan natur.
Hälsningar Lena
Det där med många bilder med hem när man varit där i Flatanger känner jag igen.
Hittade faktiskt ett album med bilder därifrån nu under den isolerade tiden med pandemin. De hade legat i 13 år utan att jag gått igenom dem färdigt. ;) Det var vinter då och både kungsörn och havsörn.
Så härliga bilder du har här den fjärde med fisken var väldigt läcker.
Snyggt med den vita bakgrunden.
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:28
Tack Margareta,
så kul att hitta ett album med den sortens bilder från så pass långt tillbaka. Då kan man ju även se hur man har utvecklats som fotograf och kanske även bytt upp sej beträffande utrustning. Kungsörn är ju dessutom lite mer ovanligt men jag vet att han har det på vintern. Visa gärna några ur det albumet mellan era resor.
Hälsningar Lena
Fantastisk fin serie på örnen!
Bild nr 3 på ungfågel gillas mycket med den intensiva blicken. Samt bild nr 6 när hela ovansidan på havsörnen syns. Jättefint redigerat samt intressant läsning. Jag tycker ju att fiskgjusen är riktigt stor när den dyker på nära håll, men den är ju inget i jämförelse med havsörnen. Deras vingpennor är enorma.
Spännande, ser mycket fram emot fler örnbilder/bloggar 🙏🏻💫
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:31
Tack Joakim,
posen i bild sex har jag några riktigt fina versioner av där tyvärr inte vingspetsarna är med. De gick så himla fort när de ibland vände sej så i luften och bara "rasade" ner mot fisken. Det var mycket lättare då de bara kom inflygande horisontellt. Det är fint när man ser hela ovansidan och det kommer nog fler varianter på det och mot en annan bakgrund, norska berg och skog samt vatten förstås.
Hälsningar Lena
Riktigt läckra bilder, här ser man verkligen hur dom är skapta. Snyggt !
Visst är dom vackra, det är inte bara vingarna som imponerar, jag fascineras ju av klorna, inget man vill ha ett nyp av.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:34
Tack Ing-Marie,
jag har inte fokuserat enbart på klor, men det kommer ju mer av dem i andra bilder för de räcker ju ut klorna precis innan de slår ner i fisken. Jag gillar att man ser mycket av detaljerna på fåglarna med den här typen av bilder.
Hälsningar Lena
Vilka bilder du fångade!
Full förståelse för att det blev många.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-31 12:36
Tack Bengt,
ändå tar min kamera bara 7 bilder per sekund. Flera hade kameror ( tex Z9 som tar 20 bilder/s) och de kunde komma tillbaka efter 3 timmar på båten med över 5000 bilder. Svårt att ens hinna grovgallra innan man skulle ut på nästa tur.
Hälsningar Lena
Hej Lena - endnu engang WOW.
Den måde som du vælger at vise os denne imponerende fugl på - fremhæver mange flere detaljer end vi ellers ser - gillas mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-08-01 09:28
Tack Erik,
för din positiva kommentar. De visade upp sej gång på gång och jag njöt hela tiden. Just så här tyckte jag de blev mycket vackra.
Hälsningar Lena
Wow, mäktigt! Här har du verkligen lyckats fånga många intressanta poser. Det blev snyggt mot den ljusa bakgrunden. Jag håller med om att vingpennorna är fina! Toppen allihop!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-08-01 09:29
Tack Bjarne,
för dina positiva ord. Jag tyckte det var snyggt med den vita bakgrunden, bättre än knallblå som det blivit om det varit klart.
Hälsningar Lena
Många verkligt fina örnbilder och intressant att få se den imponerande fjäderdräkten i detalj. Det måste ha varit en fantastisk upplevelse att komma de mäktiga fåglarna så nära. Jag är däremot lite tveksam till den helvita bakgrunden. Ibland får jag en känsla av att örnarna är inklippta. Sammanhanget, miljön, i vilken örnarna lever saknas.
Svar från Lena Holm 2022-08-01 18:18
Tack Torbjörn,
det blev en otrolig mängd bilder på örnarna när de är mer i sitt rätta element dvs med vatten, berg eller skog i bakgrunden och det kommer ett inlägg med den typen av bilder. De här var någorlunda lätta att sortera ut och jag gillade hur detaljerna sticker ut på fåglarna mot den vita bakgrunden, men det kan också se onaturligt ut.
Hälsningar Lena
Blev riktigt snyggt med highkey också! Men jag föredrar nog den första bilden du lade ut där man ser lite av skärgården i bakgrunden.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2022-08-01 18:20
Tack Johnny,
jag har en väldig massa bilder med örnar i mer rätt miljö med berg, vatten eller skog i bakgrunden och det kommer mer av det senare. Jag testa dessa först för jag blev förvånad över hur jag själv såg på dem när jag började sortera bland bilderna.
Hälsningar Lena