En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Antagligen Uppsalas mest fotograferade duvor

Två turkduvor håller till vid en trädgårdsmatning i Gamla Uppsala och många har varit där för att se dem. På väg till Ulva Kvarn stannade vi till och visst var duvorna på plats.

Lite annorlunda än våra vanligaste duvor.

De poserade fint en kort stund sittandes i ett äppleträd. Sedan flög båda bort över villorna. Det har också funnits en nötkråka vid samma matning men den såg vi inte.

Ha en fortsatt trevlig helg allihopa.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-02-16 14:49 | Läst 2511 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Turkduvan är väldigt fin. Fotade den för ett år sedan. Finns på några platser här i Valbo men upplever den inte som vanlig. Vid det hus där jag är uppvuxen fanns ett par 1964/65. Jag tror det kan vara ett av de första paren i mina trakter. Efter några år stod det i tidningen om ett par i Gävle och det upplevdes nästan som en sensation. Hur min uppfattning stämmer är jag inte helt säker på. Den har ett lite speciellt flyktspel på våren.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-02-16 19:38
Tack Stefan,
detta par har hållit sej i Gamla Uppsala ett tag men det är första gången jag ser turkduva i Sverige. Jag har sett dem i andra länder i Europa och även läst att de finns hos oss men inte lyckats få någon på bild eller ens i kikaren förrän idag.
Hälsningar Lena
Dom är näpna dom, lite smäckrare än dom andra duvorna..brukar få besök av ett par ibland.Fint fotat också..
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-02-16 19:40
Tack Gunte,
mina första turkduvor och de poserade fint i trädet när jag stod på cykelbanan och fotade rakt in i trädgården.
Hälsningar Lena
Trevligt! Tycker också dom är fina! Osäker på om jag sett någon här i Stockholmstrakten men både på Öland och Gotland har jag sett dom, tror senaste gången jag såg och hörde dom var när jag tältade vid Kneippbyn på Gotland för kanske 15 år sen.. Dom har ett fint läte som oftast var det första jag hörde när jag vaknade där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-02-16 19:42
Tack Jan,
det här är mina första turkduvor och de poserade verkligen fint i äppelträdet. Jag stod på cykelbanan och fotade rakt in i trädgården. Jag tror att de som bor i huset har vant sej vid fotograferna för dessa fåglar har varit där länge och med nötkråkan som extra bonus för somliga.
Hälsningar Lena
Hej! De är jättefina. Det är väl maten som håller dem kvar, hos mig försvinner de var vinter, och återkommer på våren, samma par tror jag. De byggde några år i plommonträdet, ett uruselt bo av några korslagda pinnar på duvors vis, men andra året höll det för äggen och det blev 2 ungar.
Svar från Lena Holm 2019-02-16 19:45
Tack Stefan,
duvor är lite klumpiga som föräldrar, både när det gäller bobyggande och vården av ungarna. Jag har både sett det både IRL och läst om det. Om dessa kommer att stanna återstår att se men det är mina första turkduvor i Sverige och det känns lite extra kul. DE är rätt fina också, jag kan bara hålla med.
Hälsningar Lena
Otroligt skarpa vackra porträtt :)
Svar från Lena Holm 2019-02-17 20:17
Tack Joakim,
avståndet var ganska kort och det var ljust. Bra förutsättningar för att få till det skarpt.
Hälsningar Lena
Vilken vacker duva, den ser smäckrare ut och det ljusa huvudet gör att ögonen blir så markerade, fint! Och högklass på bilderna!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-02-17 20:19
Tack Björn,
det var mycket bra förhållanden och dessutom kort avstånd för att vara fåglar.
Hälsningar Lena
Vilka vackra duvor! De har jag aldrig sett på nära håll. Kul att få se dina fina bilder på dem.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-02-17 20:20
Tack Johnny,
kul att du gillar dem. Det förvånar mej att du inte varit där ännu. Det är ett ganska säkert kort i en villaträdgård. Har man tur får man en nötkråka också.
Hälsningar Lena