En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Året som gått

JANUARI. Det blev snö och kallt. Då lärde sej koltrasthonorna att äta ur småfåglarnas automat. Det såg lite jobbigt ut men fungerade. När vi satte dit en extra lång sittpinne lärde sej även hannarna hur de kunde komma åt fröna. Men det tog en vecka ungefär...

FEBRUARI. Mitt första ugglemöte och en fullträff när den plötsligt lättade från en gren högt upp och dök rakt mot oss. Jag fick en serie med bilder som var så suddiga att man knappt såg vad det var och så en skarp bild. Även om det var Upplands mest fotograferade hökuggla var jag mycket nöjd.

MARS. Jag satt en hel dag i gömslet utanför Sala och örnarna gäckade mej på flera hundra meters håll. Ungefär en vecka senare ringde Daniel Green och erbjöd mej en ny dag, men jag fick klara mej själv ute vid gömslet. Då var örnarna minsann på plats och det snöade. Vilken dag det blev ! Men Daniel fick komma med sin fyrhjulsdrivna bil och köra upp ett spår för att jag skulle ta mej därifrån... 

APRIL. En familjehögtid gjorde att vi hamnade i Valencia och under en tur ute i våtmarkerna fick vi se våra första vilda flamingos. Vi fick också lära oss att ungfåglarna är vita.

MAJ. Möte med isbjörn under en båtresa på Svalbard. Mycket svårslaget och det var nog den största naturupplevelsen under 2016. Inte bara isbjörnarna utan hela miljön med dess fåglar och djur var en stor upplevelse att få se. Det som nu händer med miljön för dessa fantastiska djur känns ännu mer påtagligt när man fått chansen att se dem.

JUNI. Dyksäsongen kom igång lite sent för oss i år men i juni var vi på västkusten vid ett par tillfällen. Den här vackra nakensnäckan, som kallas större tuppkamsnuding på svenska, är fotograferad utanför Väderöarna.

JULI. Vi gjorde en bilresa genom Finland och besökte bl a Wild Brown Bear i Vartius. Brutus kom till oss när vi satt i gömslet och han kom väldigt nära. Brun björn och vit björn på ett och samma år. Inte illa alls.

AUGUSTI. Vi åkte naturligtvis till den fina lilla sjön Storaxen utanför Rättvik även denna sommar. Minst en tur dit måste man ju få till varje år. Gäddorna var på plats och poserade lika villigt som vanligt. Här kan man "smyga" sej fram i vattnet nästan hur länge som helst. Det är grunt och luften i flaskorna räcker länge, vattnet är varmt och behagligt, inga båtar, INGA vattenskotrar....mysfaktorn är hög.

SEPTEMBER. Under en veckas dykning vid ön Tustna på den Norska kusten stötte vi på ett för oss helt nytt djur. Ingen i sällskapet hade sett detta förut och det krävdes hjälp av en marinbiolog för att reda ut att detta är Marsiansalp. Vilken grej !

OKTOBER. Under en söndagsutflykt till Fysingens fågeltorn blev det i stort sett inga bilder alls. Alla fåglar låg så långt ute på sjön att det var helt meningslöst att fotografera dem och ca 5000 gäss hade dragit natten innan (inklusive den rödhalsade gåsen som jag hoppats få se). På väg tillbaka till bilen flaxade en lite fågel till i vassen. Jag slängde upp kameran och tänk,..... den bilden blev skarp. Lite tur ska man ha ibland. 

NOVEMBER. Jag kollade förstås in hägrarna vid Råstasjön några gånger, men det blev kanske inte så många turer som tidigare år. Ing-Marie och Lena var med en gång och då träffade jag även Svetlana Podznoeva, en annan duktig natur/fågelfotograf. Den här vinkeln har jag försökt få till tidigare men inte lyckats. Denna gång satt det dock en häger helt perfekt rakt ovanför mej. Kolla in ögonens placering.

DECEMBER. Rådjuren kommer in på vår tomt och slickar i sej frön från fågelautomaterna. Denna gång var det en get med sina två små bockar. Det föll snö och det var fin julstämning. Den unga bocken är oemotståndlig även om den kommer att hugga in på mina tulpaner till våren. 

Hoppsan, det blev bara djurbilder i min årskavalkad...är jag verkligen så snäv? Jag måste nog gå tillbaka och kolla lite mer.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-12-17 17:11 | Läst 3451 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gratulerar till ett fint fotoår Om jag skall utse någon favorit så är det inte lätt men efter att tittat igenom ett par gånger så väger det mellan januari och November det är svårt att välja. Men det får nog bli Hägern i november med sina fantastiska ögon. Alla bilder är givetvis kanonbra.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:46
Tack Stig,
för dina fina ord om mina bilder. Det är inte så lätt att välja när man sitter där med alla mapparna men det kändes som en fullträff när hägern tittade ner på mej den dagen.
Hälsningar Lena
Hej,
Du har verkligen levt nära naturen det här året. Så varierat, mycket imponerande. Man kan se fyra olika stora björnar samma år.
Ha en fin söndag
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:49
Tack Bob och Ninni,
jag har sett svartbjörn och grizzly vid andra tillfällen (andra år) och att jag skulle få till alla fyra arterna under ett år tror jag inte på. Jag fungerar inte på det sättet. Dykningen är fortfarande viktig och styr ganska mycket hur vi reser. Ibland är det inte längre än till Rättvik :-)
Hälsningar Lena
Ingen dålig bildkavalkad, grattis! Kanske konstigt, men gäddan är min favorit.
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:52
Tack Stefan,
det är nog inte alls så konstigt. Jag har fått otroligt mycket respons på bilder från den sjön. Motiven är oftast gädda, abborre eller näckrosor. Jag tror att det är en miljö som många känner sej hemma med fast de inte fått se den från mitt perspektiv. Därför har jag alltid bilder med från svensk insjö när jag håller föredrag och visar undervattensbilder.
Hälsningar Lena
Många fina djur och grattis till vackra bilder Gillar havsörnen Ha en trevlig kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:53
Tack Gert,
det var en helt otrolig dag i gömslet när jag fick den bilden. Jag var euforisk när jag till slut lyckades få ut bilen på en större farbar väg och åka hem.
Hälsningar Lena
Vilket år! Jag fastnade för gäddan faktiskt. Det är ett så annorlunda perspektiv av något jag aldrig sett i sin miljö. Det krävs ju snorkel för det. Mvh Johan
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:55
Tack Johan,
jag får ofta mycket respons på bilder från en vanlig svensk insjö. Kanske för att många kan relatera till den miljön men aldrig fått se den från mitt perspektiv.
Hälsningar Lena
Fantastiskt fint fotoår och jag måste säga att som hobbyfiskare och amatörfotograf få se dina bilder på gäddan (kanonbild) och ugglan och örnen, så blir man helt klart ännu mer sugen på att försöka få mer tid för fotografering och försöka få lika bra bilder.
Svar från Lena Holm 2016-12-18 13:59
Tack Mikael,
det är ett mycket gott betyg du ger för jag har ju sett dina bilder. För att fånga gäddan krävs ju dock lite mer utrustning men det är inte frågan om någon avancerad dykning direkt. Att jag satte bilderna på ugglan och örnen kan jag nog bara tacka idogt övande och tusentals bilder på flygande änder, trutar och andra vanliga fåglar för. Man ska ju också ha lite tur...
Hälsningar Lena
Otroligt hög klass på din årskavalkad Lena. Havsörn, höguggla, isbjörn, brunbjörn och så dykbilder! Du är värd många gratulationer för den serien!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-12-18 14:01
Stort tack Björn,
det har varit ett otroligt fint fotoår och det finns många fina minnen där som inte är alls så spektakulära. Jag tycker själv att turen till Ulva var ett sådant tillfälle.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder du presenterat under året. Inte bara dom här utan det kommer en jämn ström av fina bilder från dig. Jag gillar dina undervattensbilder och är jag tvungen att välja någon så hamnar gäddan längst upp. Även om skillnaden är hårfin mellan örnen och ugglan. Snön i örnbilden gör ju den så bra.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-12-18 14:06
Tack Sten,
du är inte den enda som gillar gäddan och jag tror att det är för att dessa fiskar kan alla relatera till på något sätt. Gäddor har de flesta stött på i någon form, inte alltid positiv. Livet i en svensk insjö är också något som många gett mej positiv feedback på och jag tror att det kan slå de tropiska vattnens spektakulära vyer för det är något som vi har nära och tycker om, men inte fått se från undersidan.
Hälsningar Lena
Wow!!

Grattis till ett fint fotoår. Bilderna är bara en liten del av ditt år, blir bara liiite avundsjuk:)

Daniel
Svar från Lena Holm 2016-12-18 14:07
Tack Daniel,
det har varit ett mycket givande år även om vi inte har dykt så mycket som vi brukar göra.
Hälsningar Lena
Härliga bilder och svårslagen årskavalkad! Även om det "bara" är djurbilder är det knappast snävt med både isbjörn och underlig marsianalp...
Svar från Lena Holm 2016-12-18 14:08
Tack Sirpa,
jag förstår vad du menar men jag var ju tvungen att gå tillbaka och kolla om jag inte kunde sätta ihop en kavalkad med människor och det kanske kommer en sådan.
Hälsningar Lena
Vilket härligt år ni haft.
Härliga bilder
God Jul och ett Gott Nytt År till er båda
// Marianne
Svar från Lena Holm 2016-12-18 14:09
Tack Marianne,
önskar dej och dina nära en God Jul och ett mycket Bättre Nytt År !
Hälsningar Lena
Vilka kalasfina bilder allihop, hägerblden är väldigt speciell och gäddbilden får ju ett fiskarhjärta att slå lite extra.
Toppklass
Svar från Lena Holm 2016-12-18 21:38
Tack Åke,
det har varit ett fint fotoår och även om jag hälsat på gäddorna i den sjön under många års tid är det alltid en speciell känsla att simma där.
Hälsningar Lena
Ett fantastiskt fotoår känns det som, stor bredd på bilderna. Trots viss exotisk utstrålning på vissa bilder så tycker jag nog bäst om gäddan och marsianen, fullständig onåbar för en landkrabba.
Det räcker med lite mer "vanliga" bilder nästa år hihi..
Mv/G
Svar från Lena Holm 2016-12-19 19:46
Tack Gunte,
det kul att så många tycker att gäddan är en höjdare. Jag behöver sålunda inte åka längre än till Rättvik när jag ska dyka. Marsianen är det osäkert om vi någonsin kommer att få se igen.
Hälsningar Lena
Måste ha varit en svår uppgift att välja ut en enda bild per månad, med ditt digra arkiv av bra bilder.
Har funderat på att någon gång välja ut en enda bild från mina resor, ett från vart land.
Fint fotoår har du haft med många upplevelser både på hemmaplan och utomlands.
Svar från Lena Holm 2016-12-19 19:50
Tack Margareta,
det var svårt vissa månader men jag hade bestämt att det skulle vara bara en bild/månad. Att välja kritiskt bland egna bilder är svårt och något som man ska öva mycket på tycker jag. Kan tänka mej hur svårt det skulle vara att välja som du föreslår, men det borde gå...när man får lite distans till upplevelserna.
Hälsningar Lena
Imponerande Lena!
God jul 🎄
Svar från Lena Holm 2016-12-26 18:18
Tack Tommy och God Jul !
Hälsningar Lena
Det var en kavalkad av bilder som heter duga minsann.
Jag har suttit en lång stund och njutit. Härligt att slippa
hoppa i vattnet och bli blöt när du visar vad där finns
på ett fantastiskt sett och har så gjort i många år..
Mött vita nallen med det var klart en rysare för en
en som du som sett många brunnallar tidigare..
sedan vet du vad jag tycker om hägrar....dessa så tuffa
speciella fåglar ...de önskar jag en gång få se live.
Önskar dig ett härligt naturår 2017 med många bilder
från din väg till arbetet såväl som ute i naturen och
från dina dykningar...vi ses här igen hoppas jag.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-01-01 23:09
Hej Gun-Inger,
kul att du är inne och kollar! Jag har saknat dej. Det blev en hel del olika djurmöten under 2016. Vi får se hur det blir under 2017.
Hälsningar Lena