En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Blandade glimtar från Mageröya

För att avrunda vår vecka på Magerøya i nordnorska Finnmark kommer här några blandade bilder. En dag med hyfsat väder åkte vi tillbaka till Gjesvaer och gick en tur som hette Lille tuva på vår turkarta. 

Ca 8 km i mycket fin terräng och lagom kraftig stigning. Precis lagom för några timmars vandring. Här hittade vi vårt första träd på Magerøya (som inte var planterat i en trädgård). Jag tror att det är en sorts björk och den kramade verkligen stenen den växte mot. Det finns en liten knotig stam i en skreva mellan stenarna

Det fanns en del blöta områden så gummistövlar eller kängor med åtminstone halvhöga skaft var bra att ha. Vi fick också stanna och ta av oss kläder på vägen upp. Denna dag hade vi värmerekord med 12 grader när solen kom fram. 

Utsikten var inte dålig minsann och varma efter promenaden upp kunde vi stanna en stund på toppen.

Väldigt lägligt kom också "dagens ren" inspringande i motivet när jag fotade ut mot Gjesvaer. Man kan också se vägen som leder in i samhället.

Vi var förstås i Honningsvåg, det största samhället på Magerøya, vid flera tillfällen. Vi fick långa nyckeln till dykklubbens förråd så vi kunde fylla luft själva. Vi besökte även Nordkappmuseet, mataffären och några småbutiker. Det fanns en markerad tur upp till toppen i bakgrunden men den hann vi aldrig med.

Honningsvåg har en ganska stor hamn. Man lever av fiske och turism. Stora kryssningsfartyg kommer in här flera gånger i veckan under sommaren, samt Hurtigrutten förstås. 

Utanför en pub i Honningsvåg.

Vi gjorde aldrig några turer enbart för att titta på fåglar men det fanns gott om korp på ön och de dök upp när man minst anade det. Här hade jag bara 24-105 på kameran. De satt ofta uppe på hög höjd och tittade på oss när vi skulle dyka. Då hade jag ju heller ingen "fågelkamera" till hands.

Måsar och trutar fanns det förstås gott om. Här ligger de i ett område som var strömt och det måste vara ett fiskstim under ytan för de dök upprepade gånger. Det dök också upp en säl här som nog också fiskade, men den fick jag inga bra bilder på. 

En liten hamn i Kamøyvaer dagen då vi såg de första solstrålarna. 

Sibirisk vallmo som växer i en stenmur. Dessa blommor hittade vi lite överallt, ibland växte de i grus eller som här mellan stenarna i en mur. 

Efter en vecka på Magerøya var det dax att påbörja resan hemåt. Morgonen när vi lämnade ön låg molnen lågt och det hängde regn i luften. 

På smala vägar och genom långa tunnlar styrde vi först mot Alta och sedan tog vi av mot Tromsö. Vi hade inga planer på att åka den kortaste vägen hem.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2019-09-06 17:13 | Läst 4152 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bilderna som speglar den dramatiska naturen (vyerna) får bli mina favoriter
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:47
Tack Peter,
det fanns mycket av den vara där uppe.
Hälsningar Lena
Bilder som ger minnen från Nordnorge, exotiskt vackert och intressant geologi. Där finns mycket att studera. Korparna var kul minns jag, de flög nära över en i en totalt tyst fjällterräng, fjäderpennorna var allt som hördes under tiden de ägnade sig åt lek. Sen brukade de sitta på min fönsterbräda några våningar upp och kika in, helt orädda. Tack för bilderna.
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:49
Tack Stefan,
vi såg korparna, ibland hela familjer, längs vägen och uppe bland klippblocken. Ibland på hustaken bland bebyggelse. Jag lyckades ändå inte få dem på bild ordentligt. Oftast gjorde vi något helt annat än gick med stora kameran i händerna.
Hälsningar Lena
Norge är i sanning et yndigt land. Även ovanför vattnet ;) Och du har fångat det fint, väldigt fina bilder!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:49
Tack Göran,
för din trevliga och positiva kommentar.
Hälsningar Lena
Det var en fin bildberättelse och ett fint avslut på ert Nordkapsbesök Måsbilden är läcker liksom de originella blomlådorna, vackra landskapsvyer med Renar också. Fina bilder som vanligt.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:51
Tack Stig,
det fanns mycket att se och naturen var verkligen häftig. Måsarna blev ju förstås en hel serie men jag nöjer mej med att visa en bild.
Hälsningar Lena
Härliga bilder, speciellt den sista..verkar som dom går hem i strumplästen från puben ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:51
Tack Gunte,
det fanns mycket dramatisk natur även längs vägen.
Hälsningar Lena
Fina bilder! Jag gillar ju det karga landskapet i norr. Sista och nästsista bilden känner jag mycket väl igen som Du förstår! :-) Sista bilden visar nog infarten till den 3 km långa, smala och mörka tunneln vid Porangerfjorden, inte sant?
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:53
Tack Wolfgang,
jag förstår att du känner igen dej och även om jag inte är säker så kan det vara tunneln du nämner. Jag tyckte berget var så häftigt just där.
Hälsningar Lena
Varit på landet med lite begränsad tillgång till nätet, så nu har jag lite att läsa igen.
Ja, varför ta den kortaste vägen hem om man är i ett så vackert land. 😁
Fin fjällvandring här och lydiga renar som traskar rakt in i motivet.
Hånningsvåg hamnade vi i på våra turer med Hurtigruten, men den roliga planteringen i stövlarna såg jag inte eller så fanns den inte då.
Kommer däremot en staty av en hund som hetat Bamsen.
Härlig resa, nu ska jag dyka ner i ditt föregående inlägg och läsa det.
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:55
Tack Margareta,
vi såg statyn av hunden men det fastnade inte på mitt minneskort. Jag tror den puben var ganska ny så det var nog stövelplanteringen också. VI såg fram emot en vacker resväg till Tromsö men det var mulet och molnen låg lågt hela vägen.
Hälsningar Lena
Vackra utsiktsbilder. Gillar den med "dagens ren" som kom med så lämpligt i bilden.
Har alltid gillat vallmoblommor, tänk vad lite "omsorg" vissa blommor kräver.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2019-09-09 17:57
Tack Ing-Marie,
det var aldrig några problem att få till dagens ren, men just dessa kom i precis rätt ögonblick. Just de blommorna fanns överallt och lyste som vackra solar.
Hälsningar Lena