En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Charmigaste blötdjuren

Det är dessa charmiga små blötdjur som lockar oss att dyka i mörker och kyla en lördagskväll i november, istället för att mysa i soffan efter en god middag. Vi var helt ensamma på Hamburgsunds badplats när vi bytte om och vadade ut i det becksvarta vattnet. Vi tände våra lampor, gick ner under ytan och började söka av sandbotten samt vattnet precis ovanför sanden. Efter ungefär 15 minuter hittade vi den första. En liten tioarmad bläckfisk, cirka fem centimeter lång, simmade framför oss ungefär en halvmeter ovanför botten. Yes! Det var det här vi kommit för att se!

Det är vanligt att hitta dem så här, delvis nergrävd på botten. Ibland sticker bara ögonen upp och med tanke på storleken är de inte så lätta att hitta trots att de lyser i röda toner och har blanka stora ögon.

De kan blixtsnabbt ändra färg och bli väldigt ljusa, ibland skiftar de också i blått och grönt. Det finns tre eller möjligen fyra olika arter längs svenska västkusten och de har bara latinska namn. Vi hittade sex olika individer och jag kan inte skilja dem åt. De skiljer sej lite i storlek, från ca två centimeter till cirka åtta. Kroppen är nästan helt genomskinlig och man kan se de inre organen om man belyser dem mot en ljus botten.

En spektakulär pose som de visar upp ibland, undrar om det är ett hot eller...De är kaxiga och simmar inte undan i första taget. Det blir inte helt lyckat med den ljusa botten och helst vill man möta dem simmandes lite högre upp i vattnet. Det är i alla fall 10-12 m djupt där vi är så det finns en del vatten ovanför oss.

Efter halva dyktiden möter vi den första som simmar en bit upp och då blir bakgrunden helt svart. Åtta armar med två rader pyttesmå sugkoppar och två längre tentakler som den rullat ihop. Den är nära kameran och det är attans svårt att backa i vattnet utan att orsaka så mycket virvlar i vattnet att man tappar bort sitt motiv helt.

Som sagt, attans nära. Bilden är tagen med 60 mm makro på en Canon 7D mkII med två externa blixtar.

Den lilla bläckfisken dansar framför kameran och det är bara att trycka av och vara glad. Blixtarna laddar på 1,2 s så det blir en och annan bild.

Här har Fredrik placerat sitt fokusljus under bläckfisken och den är både lite för mycket belyst och inte helt skarp. Men lampan är 5 cm bred och det ger lite känsla för ungefär hur små de är.

Efter drygt en timme lämnar vi bläckfiskarna och simmar mot grundare vatten. På den becksvarta stranden kan vi precis skönja konturerna av vår bil, för att vi lämnade en pannlampa under den innan vi gick i. Det duggregnar när vi packar in vår utrustning + all den sand som bara följer med hur man än beter sej. Vilken toppenkväll!

Hälsningar

Lena

Inlagt 2019-11-05 21:59 | Läst 3042 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Oj, vilka superbilder! Vackrare än så där blir det ju inte! Fantastiska djur!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-11-06 20:50
Tack Jan,
det har tagit flera år och åtskilliga dyk innan jag tills slut fick möta så många individer och fånga så pass många olika bilder på dem simmande.
Hälsningar Lena
Så vackert och vilka färger de visar. Visste inte ens att vi hade bläckfiskar här uppe. Det är inte så grått som man kan tro i svenska vatten
Svar från Lena Holm 2019-11-06 20:51
Tack Peter,
det kan vara grått och dålig sikt, men ibland är det helt fantastiskt och visst finns det bläckfisk även hos oss.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Jeg bliver lige imponeret, hver gang du viser os disse undervands fotoserier. Tænk at jeg "kender" en, der dykker og fotograferer på 10-12 meters dybde !!
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-11-06 20:53
Tack Erik,
10-12 meter är ett ganska grunt dyk och man kan vara i vattnet länge. Här var det ganska mysigt att simma strax ovanför en ljus sand och snäckskalsbotten med riktigt bra sikt dessutom.
Hälsningar Lena
Oerhört vackra bilder av dessa blötdjur som är helt sanslösa. Akta dig bara så inte någon får för sig att jämföra dem med Greta ... ;)
Svar från Lena Holm 2019-11-06 20:55
Tack Anders,
kul att du tittar in och jag kan bara hålla med om att det är sanslösa små djur, fast kopplingen till Greta är jag inte säker på att jag förstår...
Hälsningar Lena
Helt otroligt vilka vackra bilder Lena! Varje bild är ju ett litet mästerverk! Inte så svårt att förstå att ni vill dyka en helgkväll när ni gör så vackra bilder. Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-11-06 20:56
Tack Björn,
vi har letat efter dessa små vackra varelser många gånger tidigare och äntligen fick vi en fullträff.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder, Lena! Och att den är så liten, 5 cm! Att ni hittade den! Så klokt av Er att ha en tänd pannlampa under bilen för att se i vilken riktning ni ska simma tillbaka! Men menar Du att ni var 1 timme i vattnet? Kallt? Och räcker luften så länge?
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:05
Tack Wolfgang,
vis av erfarenhet och att det kan vara väldigt svart när man kommer upp, i synnerhet om det är mulet. En pannlampa ger perfekt vägledning. Vi var nere drygt en timme vilket inte är något som helst problem om det är så pass grunt som 10-12 m. Det var ca 12 grader på botten och 6-8 i ytan vilket inte heller är särskilt kallt i en torrdräkt. Luften räcker dessutom längre på 10 m än på 20 eller 30m, pga att trycket är lägre.
Hälsningar Lena
Stämmer in i kören: Fantastiska bilder!
/MA
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:06
Tack Mats,
det är fantastiska små djur och inte särskilt skygga heller, när man väl hittat dem.
Hälsningar Lena
Du får en stor applåd av mig också. Så fantastiskt så det är svårt att greppa. Att det finns sådana djur.
Sten
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:07
Tack Sten,
bläckfiskar är oerhört fascinerande djur, även de som är så här små.
Hälsningar Lena
Väldigt vackra bilder, varje bild ett konstverk i sig!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:09
Tack Göran,
de simmar runt i havet och beter sej som små konstverk helt enkelt :-)
Hälsningar Lena
Hej,
En så underbar saga av djur, så vackra. Du kan fånga denna värld så väl.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:11
Tack Bob,
när det gäller dessa små djur är det mest en fråga om att hitta dem och att det inte är någorlunda bra sikt. De är ju inte skygga direkt så det är bara att fota på när de "dansar" i ljuset.
Hälsningar Lena
Grattis till fyndet! De är såååå vackra.
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:13
Tack Stefan,
vi har letat efter dem flera gånger förut och aldrig fått så bra utdelning som denna gång.
Hälsningar Lena
Wow! Vad läckert!
De är ju söta, när man vet att de är små :) Skulle ju platsa som gosedjur om de inte var så blöta. Och i akvarium är det väl inte många som har dem antar jag, de lever visst inte så värst länge har jag läst.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:17
Tack Thomas,
jag kan bara hålla med om att de är bedårande söta. Jag vet inte så mycket om dessa arter men generellt blir inte bläckfiskar så gamla. De stora (50-kilos bjässarna) som vi har mött i Kanada blir bara 3-4 år. Bläckfisk har jag bara sett i riktigt stora akvarier som tex på Havets hus.
Hälsningar Lena
Charmiga och bilderna är ju finfina..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:18
Tack Gunte,
ja de är så charmiga att man kan inte låta bli att le hela tiden då man har dem framför kameran, och det blir mängder med bilder :-)
Hälsnnigar Lena
National Geographic-klass!
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:18
Tack Håkan,
för det toppbetyget.
Hälsningar Lena
Bara att falla in i hyllningskören, supersnyggt.
Mvh Glenn
Svar från Lena Holm 2019-11-06 21:19
Tack Glenn,
för den fina kommentaren. Kul att du tittar in bland mina undervattensbilder.
Hälsningar Lena
Vilka vackra djur,
Förstår att ni åker ut för att fotografera dem!
Väldigt trevlig serie.
/Bengt
Svar från Lena Holm 2019-11-07 20:50
Tack Bengt,
en sån här helg är det faktiskt dykningen som styr alla andra aktiviteter , inklusive middag :-)
Hälsningar Lena
Visste inte att vi har bläckfiskar i Sverige.
Men bevisligen så är det så, så mycket spännande som döljs under ytan.
Känns lite kallt där under, så jag hoppas ni fick en härlig middag sedan.
Svar från Lena Holm 2019-11-07 20:49
Tack Margareta,
det var inte så kallt, ca 12 grader. Vilket är helt OK i torrdräkt. Det blev lite sent men jag hade en fin köttfärslimpa med kantarellsås som gick snabbt att servera då vi kom tillbaka till vår stuga. Det fanns även ett gott rödvin och lite choklad att avsluta med. En toppendag för oss.
Hälsningar Lena
Wow!
Dessa borde finna en väg till en tidning eller en utställning!
Kan man tycka en bläckfisk ser gosig ut? I alla fall dessa.
/mats
Svar från Lena Holm 2019-11-07 20:53
Tack Mats,
jag kan absolut förstå att du tycker de ser gosiga ut. När man möter dem IRL kan man bara le och njuta. Det är otroligt läckra små djur som liksom dansar framför kameran. Hög "måbra faktor" kan man säga.
Hälsningar Lena
Mycket läckert. Toppen bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-11-07 20:54
Tack Johnny,
det var ett toppenhärligt möte. Bara att fota och vara glad :-)
Hälsningar Lena
Ja supercharmiga! Bilderna mot mörk bakgrund är ursnygga, men jag gillar de andra också där man ser miljön de lever i. Jag hade aldrig tänkt tanken att man kan skapa sådana bilder i november!
Ha en fin lördag!
Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-11-09 19:51
Tack Bjarne,
det här är verkligen lite special för du måste känna till att det är just nu du kan hitta dessa djur och du måste veta ungefär var du ska dyka. Dessutom måste du vara bekväm med att dyka i mörker dvs att det är mörkt även på land när du går i och kommer upp. Jag tycker mörkerdyk är mysiga men för en del är det en stressfaktor att det enda ljus som finns kommer från den strålkastare man har med sej. Dykerfarenhet kan därför vara helt avgörande om du ska få uppleva ett möte med dessa djur eller ej.
Hälsningar Lena
Så coola bilder på bläckfisken/arna :)