En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En blixtvisit i Gävle med tillbakablickar

Jag växte upp i Gävle och åker dit några gånger per år. Oftast blir det bara en kort visit på kyrkogården sedan ut på E4 igen, men denna gång fick jag en ingivelse och svängde åt ett annat håll. Jag hamnade vid Tolvfors bruk dvs det som finns kvar av Tolvfors järnbruk vars verksamhet startade i mitten av 1600-talet. 

Först passerade jag Gavleån på Tolvforsbron. Det finns ingenting kvar av smedjor eller kvarnar i anslutning till ån. Men det finns ett stort stall byggt av slaggsten och en herrgård med tillbyggnader. Det skippade jag vid detta besök.  

Precis efter ån ligger de gamla smedjehusen och några andra byggnader som renoverats och nu är bostadsrätter. Vädret var växlande och regnet låg på lut en bit bort.

En kort bit från dessa hus ligger stallet och mitt emot detta stall fanns på förut ytterligare stallbyggnader som inhyste Gävle Ryttarsällskap och ca 40 hästar. Det fanns ridbana och ett mycket litet ridhus precis bredvid järnvägen. När jag slutade gymnasiet jobbade jag där i två år som djurskötare. Mina föräldrar hade nog tänkt sej något annat eftersom jag läst naturvetenskap, det blev det ju mer studier så småningom, men just då jag hade inte så bråttom och trivdes med att skotta hästskit. Jag har också ridit förbi dessa hus många gånger. 

Det finns ingenting kvar av vare sej stall eller ridhus och Gävle Ryttarsällskap har numera en anläggning utanför stan. Redan när jag jobbade där på 80-talet ansågs hästverksamheten vara lite väl nära stadsbebyggelsen och sjukhuset. Från Tolvfors skulle jag egentligen tråckla mej ut på E4 men fick för mej att kolla om jag kunde hitta till Brynäs på intuition. Det har byggts en hel del nya vägar men Gavlerinken fanns ju kvar och en hel del andra "gamla landmärken". 

Jag hittade till Brynäs utan problem och stannade till vid Brynäs första kedjehus som byggdes 1952-53. De har också kallats "gökur" eller "holkarna". Mina föräldrar köpte det gröna huset när det var nytt, en bostadsrätt på 80 kvm plus källare och en trädgård på baksidan. Priset var 6000 kr.  I en artikel i Arbetarbladet från 1980 berättar min mamma om hur stort de tyckte huset var när de köpte det. Huset har alltid varit grönt men fönsterluckorna har nuvarande ägare satt dit. Jag växte upp här och vi hade huset kvar till 1996. 

Vädret var spännande under hela turen till Gävle och jag spanade mot molnen hela tiden när jag körde. Det blev också ett par stopp och då passade jag på att ta några bilder. Regnet öste ner flera gånger men bara kortvarigt.

Så här såg det ut när jag kom till Uppsala och körde en omväg för att uträtta ett ärende. Nu räcker det med ostadigt för ett tag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-10 16:47 | Läst 1820 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Härlig reportage - fantastiska foton och en intressant och välskriven text.
Jag gillar särskilt bilden av husene och din berättelse om din mors time-lapse minnet av hur stor hon mindes huset var. Man vet detta själv väl även när man besöker t.ex. sin skola och se hur litet gymmet är jämfördes med som man kom ihåg det.
Vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2020-07-10 20:31
Tack Erik,
för din fina kommentar. När jag plockade fram klippet från tidningen där man intervjuat min mamma innehöll det många fina godbitar som jag inte tyckte jag kunde ta med. Men det väckte många minnen till liv hos mej bl a hur långt och spännande det varit att gå till lekplatsen genom den spännande skogen som egentligen bara var tio träd med lite buskar. Jag kan i alla fall glädjas åt att husen ännu står kvar.
Hälsningar Lena
Jag trodde faktiskt att jag varit i Gävle, men jag var tvungen att dubbelkolla och det visade sig att jag hade varit i Söderfors, men det är ju inte illa det :). Vädret är ju inte på bästa humör just nu, i morse stack jag ut tidigt, då det var soligt på morgonen, med det var alltså 8-9grader! Nästa söndag åker vi upp till Uppsala för att hälsa på dottern och hjälper henne med hennes nya odlingslott, man kan ju alltid hoppas på bättre väder. De dramatiska molnen gör ju sig iaf fint på bild, alltid något. Fina hus där dina föräldrar bodde.
Svar från Lena Holm 2020-07-10 20:35
Tack Peter,
Söderfors är ju Tierp och söder om Dalälven, därmed långt från Gävle som trots allt är södra Norrlands kustland :-) Vädret är ju synnerligen växlande just nu men det kanske blir lite bättre nästa vecka. Var ligger lotten?
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-07-10 20:48
Ulleråker, så det är inte så långt från ditt jobb. Det blir några vandringar längs Fyrisån. Ska försöka hinna med en bit på fjärilsstigen också.
Vilken trevlig utfärd. Många minnen som bubblar upp kan jag tänka mig.
Det var ett fint hus du växte upp i och de var väldigt likt ett gökur på formen.
Fina bilder från landsbygden.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-10 20:39
Tack Johnny,
det var många minnen som plötsligt bubblade upp under denna tur och jag var kanske inte helt förberedd heller. Jag har åkt förbi mitt "gökur" några gånger men aldrig stannat till och fotat. Gatan är smal och det känns inte helt bekvämt att fota där men jag tror att jag måste åka tillbaka och ta några fler bilder från baksidan och omgivningarna.
Hälsningar Lena
Roligt att få följa med! Tolvfors ser väldigt vackert ut, precis som gamla brukssamhällen brukar göra. Och den gröna villani Brynäs var fin, den ser ut att vara välunderhållen. Och dom röda fönsterluckorna gjorde sig bra.Måste vara roligt att se sitt gammla hem så väl underhållet! Och växlande väder tycks det vara över större den av Sverige just nu. Dina moln var fö säkert lika mörka fast det ser mörkare ut när solen fortfarande lyser....Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-07-10 21:58
Tack Björn,
Tolvfors överraskade mej för det var finare än jag mindes, men när jag läste på förstår jag varför husen och området bevarats.
För mej kändes kedjehuset som en villa när jag växte upp men det är ju bara en bostadsrätt på 80 kvadrat. Det känns ändå bra att husen fortfarande är i fint skick och attraktiva. Hela gatan är välskött och ser ut att frodas.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder från din lilla 'minnes' resa! De små husen såg också väldigt trevliga ut! Själv har jag mest lite små 'lumpen minnen' därifrån, inte för att jag/vi gjorde lumpen där utan för att vi åkte dit från Älvkarleö där vi ibland bodde och utgick ifrån, och gjorde diverse dykningar i Dalälven där, sen åkte vi ibland till brandkåren i Gävle och fyllde luft.. Vi hade egentligen egen kompressor, men det var väl nått som strulade.. minns inte riktigt..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:45
Tack Jan,
just det I14 tror jag det hette. Det låg inte så långt från stallet och det hände att vi red i anslutning till det området. Brandkåren låg i det coola huset med torn ganska nära ån (innan man kommer till Brynäs). Jag blev överraskad av att det numera är bostadsrätter i de må husen från 1600--talet och det bodde helt klart familjer där. Jag ville inte fota framsidan för det kändes lite väl privat.
Hälsningar Lena
En kille som jag jobbade med hade festat lite för mycket en kväll. Han tog en häst i hagen vid Kleveståls ? ridskola och red hem till Sätra där han band fast hästen i cykelstället. Han fick för alltid heta Rid i natt .
Sten
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:41
Tack Sten,
jag vet att det hände ett par gånger att hästar försvann på natten och att vi fick hämta dem i Sätra dagen därpå. Gamle Klevestål var där ibland när jag jobbade för han hade höns i ett litet skjul med en inhägnad runt. Han var väl inte den muntraste typen direkt och vi trodde han skulle dränka stallkatten i vattentunnan när den norpade en av hans små kycklingar. Katten blev blöt och slutade plocka dunbollarna.
Hälsningar Lena
Vackra bilder av en trakt jag inte känner till, jag jobbade under 80-talet men det var inne i centrum så det blev inte några utflykter utanför stan. De gamla timmerhusen har man vårdat fint. Mycket dramatik i molnen som gjorde sig fint på bild.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:36
Tack Stig,
jag tycker att det är häftigt att de gamla trähusen från mitten av 1600-talet numera är bostadsrätter. Jag ville inte fota från framsidan för det är helt klart familjer som bor där och det kändes privat. De ligger bakom sjukhuset och man måste nog känna till dem för att hitta dit.
Hälsningar Lena
Kul när man kan göra en resa och sparka liv i avsomnade minnesbilder..gillar det själv och delar med mig till dom närmast sörjande som dock är måttligt intresserade ;)
Fint att underhållet hålls efter på dina smultronställen..
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:34
Tack Gunte,
jag blev lite överraskad när jag kom till brukslängorna för jag visste inte att det bodde folk i dem. Jag har dock passerat mitt gamla hem förut och vet att husen på den gatan fortfarande är populära.
Hälsningar Lena
Kul att se !
Ställen som jag inte minns att jag sett, trots att jag bott där i 6 år.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:33
Tack Ing-Marie,
de gamla bruket ligger bakom sjukhuset och man måste nog känna till det för att hitta dit. Ridskolan flyttade för länge sedan, i slutet av 80-talet om jag minns rätt.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder från den trakten :)
Röda hus med vita knutar, svensk idyll. (fönstrena får vara de vita knutarna hehe)

Så du är ifrån Gävle du :)
Svar från Lena Holm 2020-07-12 19:31
Tack Joakim,
idyll från mitten av 1600-talet. Jag tycker det är häftigt att husen finns kvar och att det bor familjer i dem. Jag är född i Gävle och uppvuxen på Brynäs, vilket också är det enda hockeylag som räknas :-)
Hälsningar Lena
Joakim88 2020-07-12 22:29
Ah okej haha Brynäs nej nej. Färjestad skall det vara ;)