En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En riktig svampskog

Så här ska det se ut i en riktig svampskog. Vi avslutade en helgtripp med fyra timmars svampplockning på söndagen och tack var en mycket generös bloggare här på FS fick vi vägbeskrivning till den här skogen. Här har min sambo precis hittar några kantareller. 

Det fanns otroliga mängder svamp i skogen och det hade varit kul att gå där med en expert som vet vad som är gott och värt att ta tillvara. Fårticka brukar jag inte plocka men det fanns massor. Vi ville helst ha gula kantareller för det har inte regnat tillräckligt på mina ställen hemma. Nu var det så att andra hade redan gått här och plockat en del...plus att vildsvinen också verkar gilla dem.

Det räckte dock att vi gick lite längre bort från vägen och in i ett område med mer svårpromenerad terräng så hittade vi betydligt mer av de guldgula svamparna. En och annan liten fin karljohan fick också plats i korgen.

Vi hittade riktigt stora kantareller och när det var dax för fikapaus hade vi fått ihop en och en halv korg.

Svampen föstes varsamt över i en papperskasse för vi ville gå en runda till. Då hamnade vi i ett väldigt blött och knöligt område där det definitivt inte hade varit någon svampplockare eller gris förut. På kort tid fylldes våra korgar igen med riktigt stora kantareller, men jag hade ingen kamera med på denna andra runda.

Så här såg det ut när vi kom hem och tömde upp svampen på köksbordet. Vinterns behov av kantareller är säkrad och vi är så nöjda.

Trots att vi grovrensar svampen när vi plockar den tog det tre timmar att putsa och skära ner den. När vattnet kokat bort blev det 2,9 kg kantareller och 1 kg karljohansvamp. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-09-01 17:48 | Läst 1365 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härligt ! Nu för tiden blir det dåligt med svampplockning för vår del. Är ju så tråkigt när alla svampställen försvinner vid avverkningarna. Fårticka plockade vi en gång i tiden och sålde till Sohlbergs. Det svarta i leverpastejen är fårticka, eller var. Vad som används idag vet jag inte.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:26
Tack Sten,
jag tror att du hade gillat den här skogen även om vi passerade partier där de avverkat så var det inte så illa. Hoppas bara att dessa träd får stå kvar. Jag plockade också fårticka då jag var tonåring och bodde i Gävle. Jag gav dem till en äldre dam som sålde till Solbergs. Vet inte vad det är i leverpastejen nu....om det ens är svarta bitar i den?
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Sikke en høst. Og sikke en fotoreportage der også kom ud af turen. Det lyder også til, at I er eksperter i svampe - jeg har ikke forstand på dem overhovedet.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:28
Tack Erik,
vi är absolut inga svampexperter och plockar bara fyra-fem olika sorter som vi är helt säkra på och som vi tycker är goda att äta. Det är också mysigt att plocka svamp för man går mest sakta runt i skogen.
Hälsningar Lena
Det ser riktigt fint ut, har gjort några mindre svampturer men det har bara gett några smörgåsar för stunden. Just nu njuter vi av sommaren igen i Danmark, det är nu precis som man vill ha det sol och precis lagom varmt, får se om man kan hitta lite mer svamp. Annars så får det bli trattkantareller senarer på året, det brukar det iaf finnas gott om
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:30
Tack Peter,
det börjar bli kallt hos oss på nätterna och det är ofta bara några grader på morgonen även om det kan bli sol och varmt på dagen. Vi hittar inga gula kantareller hemma därav denna tur (då vi också gjorde en del annat). Trattkantareller behöver jag inte plocka i år men någon sväng blir det säkert för det verkar alltid finnas.
Hälsningar Lena
Härligt! Ser ut att ha blivit några rejäla svampsmörgåsar. Och så vacker skog, perfekt för foto även utan svamp. (Jag försöker hitta precis sådan skog - platt terräng, mossa på marken, "rena stammar" och ingen sly eller annat som stör - någonstans nära hemma. Blir många hundpromenader i olika skogar under mitt letande, och det är ju också härligt.)
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:32
Tack Susan,
om det här inte vore två timmars bilresa hemifrån skulle jag gå i den här skogen oftare. Det var verkligen fint. De skogar jag har närmast är delvis avverkade och i övrigt för torra för att ha några gula kantareller mer än "smakprov". Jag hade kunnat lägga mer tid på att fota här men det var inte huvudsyftet med besöket. Det var svamp som gällde.
Hälsningar Lena
Tur man inte har den "lasten" ;))
men du ligger lite efter dom som figurerat i pressen med 109 kg/ liter ? eller nåt sånt..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:35
Tack Gunte,
jag har sett monsterskörden som de bar hem och avundas dem inte att rensa allt, eller vad de nu gör. Svamp hör ändå till en av de "goda" lasterna för de är trivsamma att plocka och det ger ju dessutom lite rekreation.
Hälsningar Lena
Wow vilken svampskörd. Nästan 3 kg av skogens guld! Det var inte dåligt.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:36
Tack Johnny,
vi var verkligen nöjda och nu är vinterförråden fyllda med de godaste svamparna.
Hälsningar Lena
Härligt att ni hittat så mycket svamp! Bra år för det i år. I söndags hittade jag så mycket att det blev tungt att bära hem:) Tog tid att rensa och koka här med.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-09-02 21:38
Tack Bjarne,
det här stället hade vi inte hittat utan hjälp och vi är evigt tacksamma då våra egna kantarellställen inte gett särskilt mycket i år pga för lite regn. Det är lite långtråkigt att rensa men det känns fint att lägga de färdiga paketen i frysen.
Hälsningar Lena
Härligt ! Ser ju jättefint ut. När dom växer som på första bilden är det ju perfekt, då ser man dom rätt bra. Jag är ju lite hamster på det där med svamp, men äter kantarellerna helst färska. Men det går ju inte att stoppa i sig för mycket så en hel del hamnar i frysen och blir tyvärr ofta liggandes där, ( men jag ger gärna bort också ) Jag föredrar torkad Karljohan, använder hellre det. Men tyvärr så har jag inte hittat så väldigt mycket hittills, massor av dom är redan förstörda, men jag hoppas dom kommer igen.
ing-marie