En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Från Runde till Ålesund

I sommar var vi på Runde vilket jag visat tidigare. Sedan kom blixtnedslaget som avbröt den tänkta rapporteringen från resten av sommarens resa i Norge. Vi drog i alla fall vidare till Ålesund. 

Om man klättrar upp för de 418 trappstegen man kan se i bakgrunden kommer man upp till den plats där man kan se vyn från första bilden (som dock är beskuren). Stärkta av allt vandrande på Runde traskade vi glatt upp för dessa steg och bokade bord till kvällens middag. Jag hade läst på i förväg och det här var ett givet ställe att äta "klippfisk" i Ålesund (dessutom den enda kvällen på semestern som jag inte själv lagade middag).

Vi hade flera timmar till nästa klättring upp till restaurangen så vi gjorde ett besök vid Atlanthavsakvariet. Det liknar Havets hus i Lysekil och visar bara arter som finns längs den egna kusten. På bilden är det en dykare som är nere i den stora tanken med bla sej, torsk, havskatt, hälleflundra och knaggrocka. Han har med sej mat och det får fiskarna att flockas, mest sej ser det ut som.

På denna bild matar han en rocka. De har munnen på undersidan och kan inte se maten. Bland glupska sej- och torskfiskar kräver det lite särbehandling. Jag blev mest bara dyksugen av att se detta...

Vi vandrade sedan runt i Ålesund som är känt för sin arkitektur. Det var dessutom något slags båtfestival denna helg och fullt med arrangemang och båtar längs kajerna.

Byggnaderna är jugendstil och de får tala för sej själva.

Detta hotell försökte jag boka rum på men pga festivalen var det fullbokat just den kväll vi valt att stanna i Ålesund. Vi fick istället en svit på ett annat stort hotell, för det var vad som fanns kvar när vi kom fram (naturligtvis till det pris som jag bokat för ett dubbelrum). Vi sov dock bättre i den lilla "svenshyttan" på Runde. Ingenting går upp mot att ha havets brus precis vid knuten.

Från Ålesund drog vi vidare mot "Atlanthavsvägen". På bilden ser man första bron och när vi åkt över den var vi framme på ön Strömsholmen. Där låg vår nästa destination, Strömsholmen Sjösportcenter, som bedrivit dykverksamhet sedan 1981.

Vi packade snabbt upp all dykutrustning och hoppade i vid kajen för ett första kontrolldyk. All utrustning fungerade som den skulle och vi njöt en stund i det kalla vattnet (8 grader). Vi plockade två pilgrimsmusslor trots att man normalt inte brukar ta av de musslor som finns runt ett dykcenter (vi släppte i några nya som vi plockade senare i veckan). Musslorna blev kvällens förrätt med lite smörstekt vitlök. Inga krusiduller eller dekorationer behövs vid servering, de smakar bäst precis så här. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-08-15 22:33 | Läst 3733 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Lena så härligt för mig få följa med dig på denna tur för just där har jag aldrig varit. Däremot hört talas om den trappan som kräver sin kondition. Detta med arkitekturbilder är något jag njuter få se som du vet. Det är skönt för här är det så annorlunda hus som står så de speglar sig i vattnet som ger liv i bilderna. Vågar jag skriva att jag aldrig ätit en sådan där vit sak som du har på tallriken. Jag tycker mycket om sushi så kanske jag gillat denna rätt med.
Jag önskar dig allt gott i fortsättningen på resan och med er dykning.
Var rädda om er.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2018-08-17 08:52
Tack Gun-Inger,
för din trevliga kommentar. Det är inte för sent att prova pilgrimsmusslor än. De finns att köpa I välsorterade fiskdiskar. Snabb tillagning i stekpannan. Eftersom vi varit på Runde veckan innan och gått I backarna varje dag kände inte denna trappa alltför krävande. Man kan dessutom stanna och pusta ut samt titta på utsikten.
Hälsningar Lena
Oj, i den vinkeln som i första bilden ser Ålesund ut som en leksaksstad. Ålesund har jag besökt med Hurtigruten och då hinner man inte klättra upp alla dessa trappsteg, får nöja sig med en promenad i stan. Så den känner jag igen i dina bilder. Fina hus och speglingar.
Härlig plats att dyka på och smaska på en så superb måltid.
Svar från Lena Holm 2018-08-17 08:49
Tack Margareta,
Ålesund var fint men det räckte bra med ett dygn. Vi såg Hurtigruten komma in ett par gånger och den låg inte så länge. Det ska komma mer bilder fårn Strömsholmen men min FS sida fungerar inte som den ska. Jag kan t ex inte se detta inlägg själv för bloggarna uppdateras ej. Trodde det var något allmänt när de servade sidan men jag inser nu efter Jans kommentar att det verkar fungera för andra.
Hälsningar Lena
Margareta Cortés 2018-08-17 08:54
Du är inte ensam om att inte se. Har varit så i två dygn och är inne på det tredje.
Vad härligt! Verkligen vackra hus i den här staden! Förstår att det är fint att dyka vid Strömsholmen! Under min 'aktiva' tid i 'branschen' som dykare kunde jag ha åkt med dit nästan varje år, det var ett gäng 'machodykare' (kollegor) som åkte dit flera gånger per år och rätt många år i rad, men jag hängde aldrig med.. Dom brukade sträckköra dit och förutom dykutrustningar så hade dom alltid tunga hantlar med för att träna med.. sen 'skröt' dom ofta om vem som varit djupast.. 74 meter ner hade en varit.. med luft..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-08-17 08:46
Tack Jan,
det är inte så mycket dykare vid Strömsholmen längre och man har även fått satsa på fisketurer och en del annat. Det är en fantastiskt fint ställe och om det är tämligen vindstilla så man kan dyka på havssidan bland de bästa jag sett I Norge. Jag har bilder som jag tänkte visa men min FS sida fungerar inte som den ska. Jag kan själv inte se detta inlägg, men du kan tydligen. Jag har inte fått någon uppdatering av bloggarna sedan 15/8.
Hälsningar Lena
ehrsa 2018-08-17 11:04
Kanske bloggarna fungerar som de ska nu? Annars så hittade jag de nyaste bloggarna via fliken 'SÖK' istället för fliken 'senaste' som är det normala..
Hälsn!
Trots att jag varit många gånger på Runde, har jag aldrig tagit mig tid att utforska Ålesund. Så det var bra att du gjorde det åt mig :-) Den där trappan verkar trevlig ;-)
Svar från Lena Holm 2018-08-17 15:35
Tack Mikael,
Ålesund har sin tjusning med det räcker med en övernattning. Vi handlade mycket prisvärda friluftskläder (Bergans) på jätterea, antagligen för att det var båtfestival. Arkitekturen har också sin charm.
Hälsningar Lena