En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hornborgasjön, men inte som Ni tror....

I går morse, efter tre timmar i olika gömslen vid Hornborgasjön, kände jag för att röra på mej. Jag hittade en skylt vid Naturum där det stod tog Vässtorpsåsen 2 km och bestämde mej för att det verkade som en lagom promenad. Först följer man sjön en bit men efter ca 700 m blir det mer kuperat och landskapet ändrar karaktär.

Jag hade som tur var ett 24-105 i ryggsäcken och fick byta ut min 100-400. Jag var ju trots allt där för att spana på fåglar och brukar inte tynga ner packningen med alltför många gluggar, men just 24-105 brukar vara användbar till lite blandat.

Jag blev fullkomligt överrumplad av det böljande landskapet och tänkte både en och två gånger på vad en landskapsfotograf hade kunnat åstadkomma på denna plats. Jag kände mej som en riktig amatör....Jag störs dock av de orangefärgade märkena, men det var stigens markering.

Jag fortsatta min promenad och de täta molnen började spricka upp...solen kom fram och småfåglarna sjön ikapp.

Hornborgasjön fanns där hela tiden i bakgrunden och jag hörde en del större fåglar. En och annan kvardröjande trana passerade över mitt huvud.

Träden blommade ikapp...

...och bland ännu kala grenar skymtade jag flera gulärlor (här är det 100-400 igen men bara kortvarigt).

Jag kom upp på det som måste vara Vässtorpsåsen och följde den med sjön på höger sida.

Det var bedårande vackert och jag tog en paus i solen. En mulen och kylig gryning hade nu övergått i solig och varm förmiddag. Jag fick trycka ner två klädlager i ryggsäcken.

Jag kom ner på andra sidan åsen men valde att vända efter ca 2,5 km. Ibland blir en promenad inte alls det man väntat sej och jag kan varmt rekommendera denna tur till de av er som åker till Hornborgasjön.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-05-01 15:37 | Läst 2079 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Visst är Skaraborg vackert! Och dina bilder gör bôgda rättvisa!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2019-05-01 20:05
Tack Göran,
jag fick en fin överraskning när jag tog denna tur och njöt verkligen av naturen. Det fanns dessutom en del djurliv som t ex harar, korpar och småfåglar men med 24-105 fick de bli minnen blott.
Hälsningar Lena
Ett alldeles underbart landskap som får själen att flyga högt och fritt.
Svar från Lena Holm 2019-05-01 20:03
Tack Stefan,
precis så kändes det :-) Jag hade varit vaken sedan 04.10 och behövde röra på mej för det var kallt och mulet. Promenaden blev en stor överraskning och solen som kom fram värmde fint (samt backarna som jag travade upp och ner).
Hälsningar Lena
Hej Lena - nej det var ikke, som man skulle tro.
Selv en dansker ventede jo at se nogle Traner :-) Men det blev en meget smuk tur med dejlige billeder og en fin beretning. Nummer 6 og 7 er mine favoritter her.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2019-05-01 20:01
Tack Erik,
jag var ju där för att titta på fåglar och det gjorde jag givetvis (bilder kommer), men denna promenad blev bara så mycket mer än jag trodde. Jag behövde mest röra på mej för det var kallt och jag hade varit uppe sedan 4 på morgonen.
Hälsningar Lena
Fint. Jag noterade i fjol det småbrutna och kuperade landskapet öster om sjön, tänkte att hit måste jag komma på nytt. Specifikt för landskapsfotografering. Mycket attraktivt.
- hawk
Svar från Lena Holm 2019-05-01 19:58
Tack Håkan,
det tycker jag absolut att du ska göra. Jag kommer att gå denna väg fler gånger.
Hälsningar Lena
Vackert landskap. Kul att få se lite av miljön runt Hornborgasjön än bara tranorna.
Proffs eller inte, mycket fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-05-01 19:57
Tack Johnny,
jag visste inte alls vad jag skulle få se på promenaden och blev mest överraskad att det var så vackert. Jag satte mej ner flera gånger och bara njöt. Småfåglarna drillade och hararna sprang kors och tvärs. Jag valde att njuta och orkade inte byta objektiv mer än en gång.
Hälsningar Lena
Vad fint! Förstår att du valde att ta den promenaden, det skulle jag också ha gjort.. Det är ett par årtionden sedan jag var där, men jag minns tydligt att det fanns mycket Gulärlor där vid sjön..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-05-01 19:54
Tack Jan,
det fanns många gulärlor och en hel del annat smått också. Bofinkarna sjöng ikapp och sånglärkorna drillade, men jag hade ju bytt till 24-105. Lyckades få några bilder på buskskvätta men det var mest för att jag var nyfiken på vad det var och bytte objektiv en kort stund.
Hälsningar Lena
Väldigt vackra bilder, jag var också där igår fast vid naturum, satt i ett gömsle och fotograferade. Var det du som kom in till gömslet en kort stund?? :)
Svar från Lena Holm 2019-05-01 19:52
Tack Joakim,
var det du som satt och tittade på skrattmåsarna??? Jag kom från denna promenad när jag stannade till i gömslet. Jag har fotat så mycket bobyggande och parande skrattmåsar genom åren så ett kort besök räckte denna gång. Jag satt där kvällen innan men fick inga höjdarbilder. Hade jag bara förstått vem du var hade det varit kul att snacka lite :-) Jag hade fått ett par fina upplevelser men väldigt tidigt i gryningen, typ 04:30 - 05:30 och ISO 5000. Jag "sov" i bilen på parkeringen den natten, åt frukost strax efter 4 och tänkte börja dra hemåt vid 10-tiden.
Hälsningar Lena
Joakim88 2019-05-01 20:16
Hej Lena, jajamän det var jag det :)
Du hade ju långt hår där och inte kort som på din profil bild hehe ;)
Vad synd, det hade vart super roligt att prata i verkligheten :)
Okej ja då förstår jag. Själv så kom jag dit runt 9 tiden och gick till detta gömslet.
Fick några bilder på ett andpar som parade sig och en skäggdopping som simmade under vattenytan. Annars så var det ju bara skrattmåsar. Men vilket äventyr du har gjort, det lät riktigt kul. Måste jag testa sen till sommaren med Maja :). (Hon var inte med igår)
Ah det var synd detta, men vi kanske möts runt skaraborg framöver :)
Svar från Lena Holm 2019-05-01 20:42
Om Maja varit med hade vi nog börjat samtala av någon anledning. Jag hade inte kunnat motstå hunden och hade hon bara så mycket som tittat åt mitt håll hade jag sagt något :-) Det bli säkert fler tillfällen.
Hälsningar Lena
Joakim88 2019-05-01 20:49
Haha låter bra :)
Det gör vi säkert :)
Bild 6 - den var fin den!
Svar från Lena Holm 2019-05-01 20:44
Tack Ragnar,
det råkar vara en bild tagen med telezoomen 100-400. Det fungerar tydligen till lite av varje :-)
Hälsningar Lena
Trevlig utflykt. Jag har varit vid sjön massor med gånger men aldrig gått denna stig. Tycker att du fick fram det böljande landskapet väldigt bra.
//Mikael
Svar från Lena Holm 2019-05-01 21:07
Tack Mikael,
jag kan rekommendera stigen vid lämpligt tillfälle. Ibland kan man ta paus från fåglarna en stund :-)
Hälsningar Lena
Härlig omgivning som kan vara intressant under alla årstider. Bra du tog en paus från fåglarna, kan bli lite mycket ibland även av dom.
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-05-03 16:45
Tack Gunte,
jag skulle gärna se denna plats både i annat ljus och vid annan årstid. Det är dock lite väl långt att åka (4 timmar enkel resa).
Hälsningar Lena
Fantastiskt böljande landskap som du fångat så väl! Så fint!

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2019-05-03 16:46
Tack Eva,
det var väldigt vackert och som du sett, böljande. Dessutom fick jag "Arn- vibrationer", om du minns den karaktären. Han borde ha hållit till i dessa trakter en del.
Hälsningar Lena
Fina landskapsbilder, Lena! Trevligt att se Hornborgasjön på detta sätt!
Svar från Lena Holm 2019-05-03 16:47
Tack Wolfgang,
det tyckte jag också och jag kommer att göra denna promenad fler gånger nu när jag känner till denna vackra plats.
Hälsningar Lena
Fint där, har missat att du suttit i gömsle så jag får väl bläddra bakåt och läsa.
Men fina landskapsbilder visar du och ganska kuperat ser det ut också.
Var där för länge sedan, på tid utanför säsong för tranor, rehabilitering i Falköping och passade på att åka iväg och kolla in närområdet. Tog en promenad bland slånbärsris och höstblommor. Kom till en äng med gulliga kossor....trodde jag. Fast kossorna såg lite väl stirriga ut och då de kom med nedböjda huvuden tågandes emot mig upptäckte jag att det var tjurar. Jag valde att inte vänta för att se om de bara var keliga eller ilskna utan vände och drog mig snabbt tillbaka.
Bilden med åsen gillade jag nog bäst.
Svar från Lena Holm 2019-05-03 16:50
Tack Margareta,
jag har inte visat några bilder från gömslena förrän idag. Det här kändes roligare att börja med för det var så oväntat. Tjurarna var nog mest nyfikna. De nötkreatur som jag upplevt som mest stökiga har varit kvigor. Men man ska absolut ta det säkra före det osäkra.
Hälsningar Lena
Vilket fantastiskt landskap! Det är som gjort för att vandra i. Jag gillar verkligen den typen av natur!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2019-05-03 16:53
Tack Bjarne,
du var faktiskt en av de fotografer jag tänkte på när jag gick där på åsen och funderade över hur jag skulle komponera bilderna, ovan vid landskap som jag är. Du skulle ha älskat det här stället och det hade varit kul att se hur du valt dina utsnitt.
Hälsningar Lena
Bjarne 2019-05-05 16:30
Oj då, där ser man! Det ser mycket vackert ut och jag ska lägga platsen på minnet om chansen dyker upp.
Hälsningar, Bjarne