B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fåglarnas Big Bang kartlagd

Ett internationellt mastodontprojekt där man analyserat hela arvsmassan hos 48 fågelarter (och tre krokodilarter) har nyligen publicerats i åtta artiklar i tidskriften Science. Projektet visar att en explosionsartad utveckling i fåglarnas släktträd tog fart för 66 miljoner år sedan. Släktträdet bekräftar många släktskapsteorier som tidigare har ifrågasatts, och bjuder även på nya överraskningar. Forskare från både Sveriges Lantbruksuniversitet och Uppsala Universitet har deltagit i projektet.


På vår institution bjöd en av forskarna som varit med, Olle Håstad, på tårta idag med anledning av den stora händelsen. De har jobbat i fyra år med projektet och de arter som analyserats representerar de stora utvecklingslinjerna inom fåglarnas släktträd.

För att nämna bara något enstaka resultat har projektet t ex visat att ormvråken är närmare släkt...

...med blåmes än med havsörn och...

...havsörnen är närmare släkt med gamar än med andra rovfåglar.

Länken nedan har mer information och även uppgifter om hur man hittar artiklar etc.

Hälsningar Lena


http://www.slu.se/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/12/faglarnas-big-bang-kartlagd-i-internationellt-mastodontprojekt-med-svensk-medverkan/



Postat 2014-12-17 19:54 | Läst 3082 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Årets bildjulklapp

Varje år gör vi ett bildspel i Power Point med bild och text från årets resor, äventyr och träffar med familjen etc. Det blir också en perfekt julklapp både till min familj i USA och min sambos familj som bor i Sverige. Idag blev årets bildkavalkad äntligen färdig och skivorna inslagna, det får också bli dagens bild 350. Nästa år firar årskavalkaden 10 år....

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-16 21:24 | Läst 2722 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Det vita regnade bort...

Dagens bild 349: måndag, blött och mörkt...

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-15 17:59 | Läst 1908 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

På promenad genom Jans "jaktmarker"

Eftersom SMHI utlovat sol tog vi pendeln till Stockholm södra för att promenera genom Jan Ehrssons fotojaktmarker. Han har minsann visat steglits, sidensvans, stjärtmes och havsörn (!) som är fotograferade i Tantolunden, så nu skulle vi kolla in det stället med kikare och kamera.

För vår del blev det snarast en liten hyllning till björktrasten, men jag inser att stället har potential. Det tar många promenader innan man "lär känna" en ny plats och var de olika fåglarna gillar att hålla till. Tålamod krävs.

Vi fick en jättefin promenad och man behövde inte ens ha broddar, som man definitivt behöver i Knivsta om man ska promenera på gångvägarna. Vi träffade också Jan när vi var på väg tillbaka till tåget. Verkligen kul att träffas IRL och jag väntar med spänning på vad du såg idag (som vi  missade...).

Den här björktrasten får blir dagens bild 348 för jag gillar ljuset.

Vid fågelbaren hängde de vanliga småfåglarna och det var hög aktivitet. En blåmes poserade villigt i en närliggande buske.

Plötsligt flög det skärrade småfåglar åt alla håll och kanter...oj, vem är du?

Avslutar med en kråka som hade bestämt sej för att pryda toppen på den stora julgranen. Det gick inte så bra....toppen var på tok för vek för en kråka.

Hälsningar Lena

Postat 2014-12-14 19:31 | Läst 2513 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Snö !

Det var med stor förtjusning som jag konstaterade att det var vitt på marken när jag steg upp i morse och det såg dessutom ut som att det skulle bli en dag med solsken. Småfåglarna var kanske inte lika förtjusta och den här talgoxen var rent ut sagt frustrerad för att den inte kunde komma åt ekorrens nötter. Det finns väldigt mycket annat gott för små talgoxar i vår trädgård men de vill gärna åt den här skatten också....

Det var min sambos födelsedag och efter att han öppnat sitt paket (en vegetariskt kokbok som ni säkert kommer att få se rätter ur) åkte vi till Uppsala.

Musikhjälpen drog stora skaror på torget men vi gick ner till de mer traditionella julmarknadsborden vid ån. Här var det inte alls trångt och det fanns mänger med trevligt syltat och saftat... 

...vackra julkransar, saffransbröd, torkad svamp....

...och en man som sålde mistel. Han hade en del kommers vid sitt bord.

Vi avslutade med att gå på vernissage på Galleri Stefan Larsson och se möta den konstnär som vi båda verkligen gillar, Karl Mårtens. Tyvärr ställde spotbelysningen till det så hans fina konstverk inte alls kommer till sin rätt. Det var också många som ville prata med konstnären så jag nöjde mej med några snabba bilder vid en av de tavlor som vi gillade bäst. Den får bli dagens bild 347.

Hälsningar Lena

PS. För den som vill se Mårtens konst på ett mer rättvist sätt titta här:  http://www.karlmartens.se/

Postat 2014-12-13 17:58 | Läst 2421 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 274 275 276 ... 398 Nästa