B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagens kalkon

En jultradition hos min syster är att äta kalkon den 25:e, men eftersom min sambo (som verkligen sett fram emot detta) landade så sent på juldagen flyttade vi kalkonmiddagen till den 26:e. Kalkonen prepareras här av min svåger. För de som är observanta kan jag intyga att det inte är en hel kalkon utan ett kalkonbröst med ben (dvs hela skrovet är kvar). Vi är i år bara fem vuxna och en hel kalkon blir då på tok för mycket.

Kalkonbröstet torkas någorlunda torrt och kryddas med salt och peppar på utsidan. Vi injicerar också salt och cayennepeppar i smält smör intramuskulärt. Efter denna behandling ska kalkonen confiteras, dvs kokas i olja (Obs! Ej detsamma som fritering).

Kokningen sker av praktiska skäl utomhus och här serverar min syster margeritas utanför garaget till alla som deltar i tillagningen. Supergoda margeritas på färskpressad lime och Cazul reserva (100 % agave) tequila.

Kalkonen nedsänks i den kokande oljan som värms av en gasollåga. Tillagningen tar ca 50 minuter. Confitering är en gammal fransk tillagningsmetod som innebär att man först saltar/kryddar köttet och sedan kokar det i olja med lägre temperatur och längre tid än vid fritering. Köttet blir då mycket smakrikt och saftigt (absolut inte flottigt eller fettdrypande som man kan tro).

Kokningen övervakas av Fredrik och och min svåger Peter.

Dagens bild 360: Fågeln plockas upp ur oljan och ska sedan vila ca 15 minuter innan servering.

Under tiden ska de andra tillbehören göras i ordning. Ångkokt brysselkål får en snabb sväng i stekpannan med lite olivolja, salt och peppar. Hemlagat potatismos och majskorn hör också till.

Traditionell "stuffing", som man stoppar i en kalkon som ungsbakas, kan tillredas i en form i ugnen. Den fina gräddsåsen skapas med buljong från en tidigare kalkonmiddag, där halsar och muskelmagar använts för att åstakomma just buljong (det gäller att planera).

Slutligen skivas det saftiga kalkonbröstet och alla går till bords. En utsökt Pinot noir blir pricken över i denna kväll.

De två hundarna väntar troget tills den sista smulan är avnjuten och får då en möjlighet att slicka i sej lite av det goda innan det staplas i diskmaskinen. Den gamla hunden är mer erfaren i slickandets konst och får därför en extra tallrik, dessutom måste man se till att det är ett lämpligt avstånd. Djungelns hårda lag råder mellan ung och gammal i köket.

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2014-12-27 06:58 | Läst 5044 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Olive och kalkongamen

Olive är min systerdotters corgi och en sprallig liten hund på ca 1,5 år.

mmmm

Olive ville naturligtvis vara med och öppna paket på julafton.

Extra kli på magen blev det också.

Olive jobbade hårt med papper och snören. Snörena var nog det bästa men många pappersbitar blev det också.

Julafton var igår och dagens bild 359 får därför bli denna pampiga kalkongam som kom glidande över våra huvuden på dagens promenad. Kalkongamen är vanlig i stora delar av Amerika. Den har ett vingspann på ca 180 cm och glidflyger ofta förhållandevis lågt. Den söker nämligen efter mat (dvs as) med hjälp av sitt luktsinne.

Postat 2014-12-25 23:24 | Läst 2013 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Merry Christmas !

 

Dagens bild 358, vad kan vara mer passande än en kardinal,

julhälsningar från Lena

 

 

Postat 2014-12-24 20:33 | Läst 1610 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Juldekorationer "unplugged"

Amerikanska juldekorationer ska nog egentligen ses i mörker och med lamporna tända. Jag tycker dock att de är rätt underhållande i dagsljus. Färgade lampor skulle ändå inte kunna lura mej att detta är en ren...

Stora och små tomtar förekommer förstås. Lägg märke till att det sitter en Snoopy i bakgrunden. 

Dagens bild 357: mera Snoopy holidays ! De små figurerna på rad bakom trädet är pingviner som kramas ....pingviner?

Naturen är också vackert julpyntad med mistlar i vart och vartannat träd.

När jag fotograferade misteln fick jag plötsligt syn på ett par blåa "blixtar" som svepte förbi. Det var två Blue Jays som jag inte kunde motstå.

 Brevlådor med lite julstämning.

 Den mest dekorerade trädgården på gatan är denna, komplett med Pongo, rådjursteamet framför släden och en stor uppblåsbar tomte (och en snögubbe).

En rejäl julkrubba pryder trädgården till vänster om huvudattraktionerna. Lägg även märke till "granen" klädd med gamla CD skivor som man kan skymta en del av längst till vänster.

GOD JUL från TEXAS,

önskar Lena

 

Postat 2014-12-24 00:07 | Läst 2122 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Snoopy holidays allihopa!

 

Idag strålade solen och det var nästan 20 grader varmt. Efter frukost gick jag till parken för alla andra var ute eller jobbade (utom min systerdotter som sov). Fler hade lockats ut av det fina vädret.

Den här familjen plockar pecan-nötter.

Jag mötte många hundägare men fastnade för den här grabben som satt och gosade med sin hund på en bänk.

 Det var stor aktivitet bland fåglarna och bland det första jag fick se var en rödstjärtad vråk som visade upp sej i all sin prakt. Då fick jag inga bra bilder men det blev mera vråkar och även kalkongam (på hög höjd) och ett par andra mindre rovfåglar.

 En Mockingbird, inte det minsta skygg. Den satt där och tittade på mej tills jag var nöjd med bilderna.

Kardinalerna lekte kurragömma med mej men jag fick i alla fall en bild på en hona.

 

Hannen är imponerande i sin färgprakt men satte sig förstås alltid i skuggan eller bakom något. Den här ska jag ha fler bilder på innan jag åker hem.

Dagens höjdare blev dock den här. En "tufted titmouse" som satte sej precis vid gångvägen och bjöd på ett fint skådespel.

Den jobbade hårt med fröställningarna på de torkade växterna. Den får också bli dagens bild 356.

En charmerande lite fågel.

Juldekorationer kan se lite annorlunda ut så Snoopy Holidays på er allihopa.

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2014-12-22 23:22 | Läst 1994 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 275 276 277 ... 401 Nästa