En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Isbjörn på säljakt

Efter fem dygn ombord på Freya fick vi äntligen se isbjörn. Vi fick veta av Origo att de siktat en hona med två ungar i Ekmanfjorden och vi begav oss av dit. Vi "parkerade" mot iskanten en bra bit från Origo och björnarna var som små prickar på isen.  

Men de kom närmare.... Alla var förstås ute på däck och kamerorna smattrade trots att avståndet var väldigt långt.

De små årsungarna rörde sej lite hit och dit runt mamma, men de kom närmare vårt fartyg och passerade då Origo.

Vi väntade andäktigt på hur de skulle röra sej. Mamman såg inte ut att ha något egentligt mål och inte hade hon särskilt bråttom heller. De fortsatta att komma snett mot oss.

De kom inte så nära.... men jag fick möjlighet att låna ett Canon 600 mm med en x2 konverter. Det största objektivet ombord. Men nu hade ungarna spridit ut sej och det var minsann inte så lätt att hitta dem i sökaren med de tunga pjäs jag nu hade i händerna.

Med stöd mot relingen inväntade jag att hela familjen skulle komma med på några bilder innan jag lämnade tillbaka det stora objektivet. Det var fler som hade Canon och som ivrigt ville få några minuter med den största brännvidd som gick att uppbringa. Kolla in ungen som har tagit täten. Den har så härligt kaxig uppsyn.

Plötsligt har mamma tagit täten och här verkar det som att något behöver kommuniceras inom familjen. Hon väntar in dem...Vi har alla sett det som mamman tagit sikte på strax innan, de grå klumparna i övre högra hörnet på bilden. Nu ska mamma fixa middag...

Vi tittar andäktigt på när isbjörnshonan smyger mot de sovande sälarna. Vi och flera andra i gruppen har sett isbjörn smyga på säl förut och hur snabbt sälen bara försvinner ner i det hål den ligger bredvid. I 19 fall av 20 blir det ingen fångst....

Ungarna ser ut att sakta av.....och plötsligt drar mamman iväg i full fart mot sälarna. De kastar sej ner i hålet....

Här lyckas min sambo mycket bättre med sina bilder (jag blev väl för exalterad) så denna bild och nästa är tagna av Fredrik Gihl med en Canon 7d mk II, Canon 100-400 med x 1,4 konverter.

Den sista sälen verkar inte hinna undan.... Ingen säger något och kamerorna smattrar tills vi alla är helt säkra. BANNE MEJ HON TOG DEN !!! Vi har just fått se en isbjörnshona ta en säl och med två småttingar i bakgrunden !

Hon dödar sälen omedelbart och ungarna är snabbt framme för att få en smakbit. Vi står där och bara tittar....Avståndet är drygt 700m, dvs på tok för långt och alla bilder i detta inlägg är rejält beskurna. Men vi fick alla uppleva det och bilderna visar åtminstone vad som hände. Jösses, hon tog sälen!

Vi stod länge och tittade på isbjörnsfamiljen men kunde så småningom gå in och äta lunch. Vi visste ju att de skulle stanna ett bra tag och antagligen också sova när de ätit. Man kunde dessutom hålla utkik på dem med kikare genom salongsfönstret, för säkerhets skull.

Vilken upplevelse!

Hej så länge, Lena

Inlagt 2017-05-30 20:52 | Läst 6761 ggr. | Permalink

"Wow vilka bilder! Måste ha varit värt väntan att få se en isbjörnshona med ungar, samt ett jakttillfälle och få det på bild! Verkligen en upplevelse utöver det vanliga! Tack för att du delar med dig! MVH Yvonne"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt Lena! Ibland är 'makterna' på gott humör när man är ute med en kamera.. Grattis till den upplevelsen! Värt hela resan egentligen.. kanske? Sett och fotat i den 'vildaste av vildmarker'.. Superbilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:17
Tack Jan,
det var en oförglömlig upplevelse även om avståndet var långt. Det är trots allt inte så många som har fått se detta IRL.
Hälsningar Lena
Hej,
Det är mycket ovanligt att se en isbjörn fånga en säl. Mig veterligen är det bara BBC som har det på film.
Var det ingen som filmade?
Hade inte Canon-ambasadören Brutes en 800 mm på sin kamera?

Grattis!

Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:22
Tack Bob och Ninni,
nej, det var inte någon i vårt sällskap som filmade och Brutus hade inte något 800 mm objektiv med sej, Hans 600 var det största på resan törs jag nog säga. Det var hur som helst helt oförglömligt att få se detta.
Hälsningar Lena
Jösses, vilken upplevelse - alltid lika roligt att läsa dina inlägg och se bilderna!
Ha det gott!
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:23
Tack Ewa,
det här hör nog till de mer spektakulära upplevelser vi fått se.
Hälsningar Lena
Underbara vita bilder =) Så kul att få uppleva, absolut...och så härligt att få se bilder från...
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:32
Tack Lena,
det här var en oförglömlig upplevelse.
Hälsningar Lena
Vilken härlig upplevelse. Intressant reportage, du lyckas förmedla den spännande atmosfären. // Mats
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:34
Tack Mats,
det var en andäktig skara som stod och tittade på denna jakt.
Hälsningar Lena
Vilken upplevelse och vilka bilder! Trots avståndet är det ju inget problem att följa händelserna och så berättar du så man förstår upphetsningen, spännande. Tänker också att är det nånstans det funkar med en brännvidd på 1200 mm är det väl däruppe i norr med kall, torr luft. Här hemma kan det ibland vara svårt att få 200 mm att ge bra bilder eftersom luften är fuktig eller dallrar värme. Jättefina bilder!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:37
Tack Björn,
det blev som sagt mer typen dokumentära bilder och det går att se vad som händer. Vi kommer i alla fall inte att glömma det. Jag har ingen erfarenhet av 1200 mm men här fungerade det utmärkt. Det svåraste var att hitta ett bra stöd och sedan hitta björnarna i sökaren.
Hälsningar Lena
Det går inte känna den känsla det måste vara se detta som ni har fått göra..
då är det härliga minnen ni tar med er genom bilderna...jag är så glad
få se dina bilder för isbjörnar är det något visst med.
Vilken dag ni hade.
Ha det bra
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:39
Tack Gun-Inger,
den här dagen kommer vi inte att glömma och det är kul att dessutom få visa det för andra. Isbjörnar är speciella, även för oss.
Hälsningar Lena
WOW vad häftigt, gott att mamma och ungar fick mat men lite synd om sälen men det är ju naturens gång... hade isbjörnshonan halsband på sig?
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:45
Tack Sirpa,
ja det gick åt en säl men det kändes ändå fint att familjen fick mat denna dag. Hellre isbjörnsmat än pälsjakt och det är ju naturens gång. Nitton gånger av tjugo kommer sälen undan. Honan hade halsband men vi kunde inte se tillräckligt av märkningen för att få veta några data om henne.
Hälsningar Lena
Vilken dramatik och grattis till dig och Fredrik som tog bilderna. Fint bildreportage som du bjuder på.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:45
Tack Stig,
det här kommer vi inte att glömma och tur att vi båda fotograferade denna gång.
Hälsningar Lena
Häftig upplevelse ni fick vara med om!!

Grattis får man allt säga. Att få bevittna en lyckad jakt ute i naturen är inte så lätt och ffa inte när det gäller isbjörnar.

Daniel
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:51
Tack Daniel,
det var en häftig upplevelse och vi inser att det inte är så många som har fått se detta IRL.
Hälsningar Lena
Det måste vara en upplevelse att se isbjörn med ungar Bra bilder även om avståndet är ganska långt Snyggt fotograferat Ha en bra dag Gert
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:52
Tack Gert,
vi hade spanat så många dygn efter isbjörn så när en hona med små ungar blev synlig för oss var det fullt tillräckligt. Att hon sedan lyckades med jakten blev en stor extra bonus.
Hälsningar Lena
Wow vilka bilder! Måste ha varit värt väntan att få se en isbjörnshona med ungar, samt ett jakttillfälle och få det på bild! Verkligen en upplevelse utöver det vanliga! Tack för att du delar med dig! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2017-06-01 17:54
Tack Yvonne,
bara honan med de små ungarna gjorde oss glada och att sedan få se en lyckad jakt var helt otroligt. Vi inser också att det är inte så många som har fått se detta IRL.
Hälsningar Lena
Förstår spänningen då isbjörnarna siktats och då dessutom fick se en jakt. HÄRLIGT!
Kul med den lilla ungen som håller nosen upp och tydligen fått vittring på något spännande.
Svalbard i all ära och valross, men det är isbjörnen som är den stora upplevelsen som alla vill ha.
Vi har haft tur alla resor, men mest på den första då vi såg 15 st på olika ställen och dessutom lite för nära på land. Tycker dina bilder beskriver bra både spänningen och de härliga vidderna, för visst är de finast på is.
Dessa bilder gjorde att jag nästan gick in och bokade en resa, men ska fixa min knäresa först.
Svar från Lena Holm 2017-06-01 18:26
Tack Margareta,
jag tycker mycket om bilden med den lilla ungen i täten och den har jag också lagt ut i poolerna här på FS. De andra är ju mer av dokumentär karaktär men ändå otroligt kul att ha allt på bild. Isbjörn är den stora upplevelsen och att få se en lyckad jakt är ju en jättebonus. Jag kan nog hålla med om att isbjörn är finast på is och vi fick ett till möte innan resan var slut. Lycka till med knäresan, jag förstår att du vill bli någorlunda bra innan ni ger er ut på en båtresa.
Hälsningar Lena
Wow, vilken upplevelse !
Tycker du fick riktigt bra bilder på dessa !
Och även om du inte skulle ha fått det så är nog själva synen nog en sån här gång.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-06-02 14:49
Tack Ing-Marie,
ja det här kommer vi inte att glömma.
Hälsningar Lena
Härlig berättelse och fina bilder. Måste ha varit en mäktig känsla. Hälsningar Nilla
Svar från Lena Holm 2017-06-06 22:27
Tack Gunilla,
det var en dag som vi aldrig kommer att glömma.
Hälsningar Lena
Härlig bildserie, trots det långa avståndet så är det ju en fantastisk situation att få se :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-06-06 22:28
Tack Fredrik,
ja, och vi kommer alltid att minnas hur hon tog sälen, trots att oddsen var rätt dåliga lyckades hon den här gången.
Hälsningar Lena
Har äntligen fått tid att läsa dina bloggar från svalbard och det är en mycket trevlig läsning med bra bilder. Ske ge mig i kast med dina dykbloggar och jag förutsätter att de håller samma höga nivå :-)
Svar från Lena Holm 2017-07-05 07:34
Tack Mikael,
kul att du tar dig tid att läsa och dina kommentarer är mycket uppskattade.
Hälsningar Lena