En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Kungsfiskare när man minst anar det

Jag brukar inte ha sån tur med kungsfiskaren i Fyrisån och trots många spaningar har jag bara fått se den flygande som en liten blå pil åt höger eller vänster. Idag hade jag kollat av om det fanns några tornfalksungar i lådan på ladan (vilket det gjorde) och eftersom jag var så nära stannade jag till vid åkanten. Där satt den plötsligt, helst stilla.

Visserligen tvärs över ån och rätt mörkt var det också men tusan så fint med en kungsfiskare tänkte jag.

SPLAFF!!! Plötsligt så dök den rakt ner från sin låga utkiksplats. Jag var inte med alls och slutartiden var dessutom 1/400 s, vilket inte räckte till, men det blev faktiskt en bild. Det stod en familj bredvid mej från Västerås som  blev helt lyriska över detta tilltag. 

Den fick dock ingen fisk...

...vilket ledde till fler dyk. Nu är slutartiden 1/2000 s och ISO uppe på 6400. Gissa om jag önskade mej dubbel brännvidd vid detta tillfälle, men nu var det 400 mm som gällde och bilderna är som ni redan listat ut väldigt hårt beskurna.

Jag fick flera chanser men det var svårt att träffa rätt med fokuspunkten. 

Fiskelyckan var dålig så ganska snart flög den iväg en bit.

Men inte så långt, bara in bakom ett "bladfilter".

Den flyttade runt lite inne bland bladen och sedan kom det fram inte bara en fågel utan två. 

Vips var de inne i växtligheten igen. Jag såg hur det rörde sej inne bland bladen så jag satte fokuspunkten där och tryckte. Titta så de håller på, ska de ha fler kungsfiskare i år eller ? De har enligt de som ofta besöker platsen redan fått ut en kull med ungar för ett par veckor sedan.

Kort därefter kom hannen farande över ån mot mej innan den vek av och försvann. Ofta står man länge och väntar på en kungsfiskare, eller vad som helst som rör på sej när man börjar tröttna. Här fick jag mer action än jag hann med. Från första till sista bild tog bara 12 minuter

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-06-22 22:05 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
En bra serie! Härlig art!
- hawk
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:41
Tack Håkan,
de bjöd på mer uppvisning idag.
Hälsningar Lena
Väl använda minuter, snyggt!
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:41
Tack Mats,
ibland har man tur och är på rätt plats vid rätt tid.
Hälsningar Lena
Plötsligt händer det !
Vilken härlig serie, snyggt när det är nästan svart bakgrund på några av bilderna.
Nu var det länge sedan jag var in och spanade på dom i Strömsbro, kanske kan bli en sväng i sommar.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:42
Tack Ing-Marie,
det här är inte ett idealiskt ställe men de var ju synnerligen aktiva. De bjöd på mer uppvisning idag, båda två.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Tillykke med "fangsten".
Det må være meget sjældent at få 2 isfugle i samme foto.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:43
Tack Erik,
idag bjöd de på show båda två samtidigt.
Hälsningar Lena
Så fint och du fick en bra serie! Härlig fågel! Du kommer kanske ihåg att jag plåtade också en i våras, min första. Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:44
Tack Wolfgang,
ja det minns jag. Jag var också ute i iskylan och väntade på att få syn på en.
Hälsningar Lena
Wao..kanonsnyggt..speciellt fastnade jag för när den hänger fint i luften med ren bakgrund, femte nerifrån men sista blev också snygg ..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:44
Tack Gunte,
en del har bättre bakgrund än andra och där den hänger i luften gillar ju jag också.
Hälsningar Lena
Enastående. Sjunde bilden är fågeln perfekt placerad. Helt otroligt att få vara med och fotografera en fågel där det händer så mycket. Blev nyfiken och måste slå på kungsfiskaren. Den kan lägga upp till tre kullar per år. Det var lite överraskande.
sten
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:46
Tack Sten,
jag var helt överväldigad efter denna stund men de bjöd på ännu mer show idag. Jag kollade också upp att de kan få mer än en kull. De jobbar på sin andra nu.
Hälsningar Lena
Plötsligt händer det...Grattis
Oavsett brännvidd avstånd mm så är bilderna fina i en serie och dessutom med bonus
Vilka härliga actionminutrar
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:47
Tack Nini,
det var en fröjd att stå där och idag visade de upp sej igen.
Hälsningar Lena
Ja plötsligt händer det. Fantastiska bilder, och detta bara på 12 minuter. Imponerade att du har lyckats få fokus på fågeln, brukar vara att en punkt har man inte en chans att hänga med kungsfiskaren och med flera punkter så hamnar fokus i bakgrunden istället. Var detta i närheten av bron?
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:49
Tack Peter,
en fokuspunkt är nog det enda som fungerar här. Visst är det vid bron, ganska nära kolonilotterna. Jag var dit igen idag och gick även till kolonilotterna för en kollega har en. Då fick jag syn på bänken/förvaringslådan som du byggt och där fanns t o m en skylt som det stod Dahlén på.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-06-24 06:35
Som sagt imponerande att du lyckats få fokus på flygande med en punkt, du fick några riktigt bra flygande, snyggt mot den mörka bakgrunden. Vi ska upp till dottern i slutet av juli, då får jag prova min lycka med kungsfiskaren, men det verkar du har hittat ett bra ställe där de fiskar ifrån. Man behöver hitta deras favoritplatser för får man dem bara susande förbi så blir det max någon bild om någon.

Jo det är klart dottern lott, allt som är där är delade växter från vår koloni. Vi kommer upp i juli med några till.

Undrar om tornfalksungarna är kvar om en månad?
Svar från Lena Holm 2021-06-24 09:41
Hej Peter,
de här håller till precis vid bohålet vid kanten på motsatta sidan av ån om du är vid kolonilotterna. Du kanske känner till den platsen annars kan jag förklara bättre innan du kommer hit. Tornfalksungarna kommer jag att kolla in fler gånger. De är små nu och tittar precis upp ovanför lådkanten ibland. De är flygfärdiga 25-27 dagar efter kläckning men håller sej då vid bolådan ca 2 veckor till. Om de är ca 1 v gamla nu kanske du hinner se dem. Jag inkommer antagligen med en rapport om hur det går.
Hälsningar Lena
Grattis! :) har ej sett någons kungsfiskare än...
Riktigt bra bilder med både stillastående och action i.
Till och med en parning fick du med hehe.

12minuter ja det var skillnad mot mina tärnor jag fotade, tror jag stor där ute i blåsten över en timme om inte mer.
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:51
Tack Joakim,
jag är inte van vid att det är så här mycket action på så kort tid. Kungsfiskare är jag bara van att se som ett blått streck. De här visade dock upp sej igen idag och jag fick se två parningar.
Hälsningar Lena
Oj vad kul, en vacker fågel som jag gärna skulle fotografera.
Du har fått till en fin serie då den dyker tycker jag.


mvh
Bengt
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:51
Tack Bengt,
mycket tur med dykbilderna och jag fick dessutom flera chanser.
Hälsningar Lena
Wow, vilka bilder! Kungsfiskare sittande, flygande, dykande ochunder parning inte dåligt! Och härligt att hitta såna motiv osökt, det gör det nästan ändå roligare. Jättefina bilder med mkt action. Känns också som miljön är typisk kungsfiskare, utan att veta något om den. Roligt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:53
Tack Björn,
jag vet ju att de finns i ån ungefär i detta område men jag brukar aldrig ha turen att få se dem. Nu fick jag se dem igen idag och de bjöd på mer action båda två.
Hälsningar Lena
Det är alltid något speciellt när man får se kungsfiskaren. Den är helt klart en favorit.
Många bra bilder du fick och parning var ju verkligen speciell! De kan ha upp till 3 kullar från vår till höst.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:54
Tack Johnny,
jag kollade också upp dem och att de kan få så många kullar på en säsong. De jobbar helt klart på sin andra kull just nu och jag fick se dem göra det igen idag.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på kungsfiskarna!
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:55
Tack Johan,
jag hade lite tur denna gång :-)
Hälsningar Lena
Det är inte bara tur utan det krävs en stor portion skicklighet att ta sådana fina bilder och porträttbilderna i all ära men din serie på fiskafänget är ett strå vassare.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:56
Tack Stig,
det går undan när de fiskar och det krävs väl lite övning men också en stor portion tur. Jag fick flera chanser denna gång och lyckades sätta några.
Hälsningar Lena
Grattis till en härlig serie på kungsfiskare med action.
Ibland ser den inte alls eller sitter de för långt bort.
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:58
Tack Hannu,
kul att du tittar in. Jag är van vid att se kungsfiskaren som ett blått streck och nu visade den upp sej på bästa sätt. De hade show även idag, båda två. De jobbar definitivt på en andra kull.
Hälsningar Lena
Oj så härliga bilder på kungsfiskaren! Snyggt sittande, dykande och flygande. Verkligen full pott med bra bilder!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-06-23 22:59
Tack Bjarne,
det här var en höjdarstund med kungsfiskare. Annars brukar det mest vara ett blått streck som man precis hinner se. Tur denna gång :-)
Hälsningar Lena