En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Myskoxar vid Dovre

Vi har just kommit hem efter en vecka i Norge med både dykning och andra naturupplevelser. Första dygnet på vår resa övernattade vi på Malmplassen Gjestegård i Tolga. När vi kom ut på parkeringen vid sjutiden på morgonen var det frost på bilen och det låg dimma över vattnet.....

Vi körde mot Dovre och vädret var vackert men enligt bilens termometer var det bara strax över 0 grader och vi passerade en digital skylt som upplyste oss om att det blåste 11 m/s.....Det såg dock helt OK ut när man satt inne i bilen, riktigt vackert.

Vid 10-tiden gav vi oss ut på vandring för att få se myskoxarna på Dovre. Vi gick med guide för att vara säkra på att få se dem. Det blåste kallt men eftersom det var uppförsbacke blev man ändå varm. När vi sedan tog en kort paus tog vyerna nästan andan ur oss...Vindarna var isande men vi såg en grupp myskoxar på håll och vandrade vidare... 

Vi hittade en flock med honor, kalvar och en tjur. Det rådde sen frukostvila när vi kom. Ganska snabbt såg vi att djuren noterat att vi var där..., att vi inte kom så nära att vi störde  dem.... 

....och de kunde lugnt kunde fortsätta idissla frukosten i morgonsolen.

Vi satte oss ner på mossen och iakttog flocken....det blåste isande vindar men lite kan man väl stå ut med när man har så vackra djur framför sej....

Oj, här händer det något....

Nja, inte så mycket egentligen...

Vi kollar in flocken och allt verkar lugnt......Jag känner hur vinden bearbetar sej igenom lager av kläder och att kylan blir allt mer påfrestande....ungefär som när man dyker i kallt vatten... Jag vet rätt väl hur mycket mer jag tål och biter ihop.

Kalven reser sej och kollar in läget. Jag förstår att några av de andra deltagarna på turen börjar tycka att det är väldigt kallt...

Tjuren rör plötsligt på sej och jag känner ny glöd sprida sej i kroppen. De som inte hade mer kamera än en mobiltelefon upplevde nog inte samma känsla....

Vi satt ändå kvar och spanade.....det hände inte så mycket men man kunde ändå skönja viss kommunikation mellan djuren...och de visste att vi var där...

Vår guide har gett signal att vi ska lämna flocken och börja gå tillbaka men jag kan inte slita mej från dem.....Just då börjar de röra på sej och jag hade såååå gärna stannat.....men jag är stelfrusen. Min sambo har visat med tydliga tecken att han fryser...sunt förnuft säger att vi borde röra på oss.  Vi följer guiden till en liten sänka med lä där vi äter vår medhavda matsäck....Jag hade så gärna stannat...bara 10 minuter till....

Efter lunchen råkar vi på en ensam hanne....

...han gäspar och tittar lojt på oss....

...som ni kan se på pälsen blåser det ordentligt, isande vindar kan jag intyga.

Vi lämnar myskoxarna och en sista vy över fjällen ger en glimt om hur vädret var....dvs växlande...och ganska dramatiskt.

Vi fortsätter vår resa mot Tustna och längs vägen fångar jag denna vy. Den här typen av väder kommer att följa oss under resten av veckan. Dramatiskt växlande.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-09-23 21:11 | Läst 3628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Den ensamma tjuren måste va erfaren. Han har valt de rätta färgerna i bakgrunden.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:32
Tack Bob,
han har nog poserat för åtskilliga fotografer och ställde upp även för oss utan problem.
Hälsningar Lena
Vackert! Det är fint där vid Dovre, har åkt bil där, men det var mer sommar då och det är längesedan.. kanske 40 år sen.. Det är imponerande djur Myskoxarna, verkar tåla hur mycket 'vinter' som helst! Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:31
Tack Jan,
det vore extra kul att fotografera myskoxarna i vinterlandskap med snö, men då är det ännu kallare och besvärligare att både ta sej dit och sedan vandra runt för att hitta dem. Vår guide tyckte dock att höst och vinter var bästa tiden att se dem.
Hälsningar Lena
Detta var verkligen helt underbart få se på många sätt. Det vackra norska landskapet så de där djuren som jag aldrig fått se live därför är jag glad för du visar dessa bilder. Den där ensamma stora med lite
nedböjt huvud är säkert inte någon man vill komma för nära.
Jag hoppas du har värmt upp dig så det kommer fler bilder snart från andra äventyr.
Ha det riktigt bra
hälsar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:29
Tack Gun-Inger,
så kul att du tittar in. Landskapet på Dovre så här års är oerhört vackert med alla färgerna och de stora mysiga myskoxarna passar så bra in i miljön. Den store hannen hade nog sett en hel del turister för han gäspade bara åt oss och strosade vidare.
Hälsningar Lena
Vilken härlig serie ! Vackra djur i vacker omgivning. Ser riktigt skönt ut och har lite svårt att sätta mig in i kylan du beskriver. Men oxarna tyckte det nog var rätt skönt med isande vindar :-)
Vackra bilder hela bunten !
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:27
Tack Ing-Marie,
det växlande ljuset och de fina färgerna gör en hel del och oxarna passar ju så bra in i den miljön. Det var helt öppet och blåste isande vindar. VI satt dessutom stilla vid flocken och då kändes det extra mycket.
Hälsningar Lena
Trevlig bildserie..ser cool ut den gamle...
Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:26
Tack Gunte,
ja den stora tjuren var cool, han gäspade och tittade lite slött på oss. Han har nog sett ganska många turister med kameror.
Hälsningar Lena
Bild 5 från slutet var skön att se med denna färgsprakande omgivning!
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:25
Tack Ragnar,
det var en pampig tjur som stod där och tittade på oss.
Hälsningar Lena
Riktigt häftiga djur det där som du fått så fint på bild! Visst är det så att man glömmer att man fryser, är trött eller hungrig om man har nåt så spännande framför kameran ;-)
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:24
Tack Sirpa,
jag glömmer ofta att jag fryser när jag dyker i kallt vatten och hittar spännande motiv, men när man sedan känner efter brukar det vara attans kallt :-)
Hälsningar Lena
Förstod att du ar ute på äventyr någonstans. I underbara Norge och vilken fantastisk upplevelse att få se dessa myskoxar. Gäller att ha bra utrustning för fina bilder fick du och fjällets höstfärger hjälper dessutom till.
Vilken upplevelse, då kan man stå ut med att frysa också.
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:23
Tack Margareta,
ja vi hade en vecka i Norge men mycket blandad väderlek men även om det är kallt och blött är det oftast väldigt vackert. Myskoxarna var lika spännande att möta denna gång som på vår första tur och guiden lät oss gå närmare än jag förväntat mej, men fortfarande på ett bra avstånd för såväl oss som djuren.
Hälsningar Lena
Strålande fina bilder på myskoxarna! Vet inte vilken brännvidd du har , men det ser ur som ni kom hyfsat nära. Jag gillar också dom inledande och avslutande landskapsbilderna, hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:20
Tack Björn,
guiden lät oss gå närmare denna gång än första gången vi var på Dovre. Bilderna är tagna med 400 mm och vissa är något beskurna. Det var ett avstånd som kändes bra för oss och djuren verkade inte bry sej alls så antagligen var det OK även för dem.
Hälsningar Lena
Mäktiga vyer och mäktiga djur! Det här har du lyckats mycket bra med att skildra.
Dovre står på önskelistan.
Toppen bilder.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-09-25 18:18
Tack Johnny,
de är mäktiga och vackra att få se i denna miljö. Just hösten är en bra period att se dem för det är brunst och de bryr sej mindre om folk än under sommaren. VI har utgått från Furuhaugli två gånger med deras guide och varit mycket nöjda båda gångerna.
Hälsningar Lena
Känner igen det där med att vänta på action. Den uteblir dock oftast :-)
Svar från Lena Holm 2018-09-27 07:30
Tack Mikael,
ja de tar det mest lugnt och det är väl också det mest naturliga. Men just under brunst och parning kan man ju ha tur.
Hälsningar Lena