En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Närkontakt med valross

Tredje dagen ombord och vi vaknade till strålande sol och blank vatten. Efter frukost gav vi oss ut i gummibåtarna för att köra runt Virgohamna och närliggande fjordar. Vyerna var spektakulära.

Fantastiska isskulpturer avlöste varandra. Bitvis var det dessutom väldigt grunt och vi kunde lätt se botten i det klara vattnet.

Den blå isen kommer från glaciärer och vi hittade några riktigt blå formationer denna dag. Isen rör sej hela tiden i vattnet därför finns det istappar som ser ut att ha bildats åt fel håll.

Efter en stund stötte vi på några knubbsälar som låg och tycktes njuta i solen.

Jag vet inte hur man tyder sälar men dessa uttryck borde handla om att livet är ganska skönt, eller vad tror ni? 

Den här posen ser inte helt bekväm ut men sälen ligger lugnt kvar och ser även den ut att njuta.

Vi fortsätter att smyga runt med zodiakerna bland isformationer och snö. Plötsligt bryter några mörka djurkroppar ytan en bit bort. Unga valrossar...

Vi håller ett lämpligt avstånd och spanar på dem en stund. De spanar tillbaka och dyker, kommer upp igen osv. Vi lämnar dem efter en stund och börjar sakta åka tillbaka mot fartyget. Vi har varit ute flera timmar.

Plötsligt hittar vi två valrossar till. De ligger och sover. Vi smyger mycket sakta med gummibåten...

....och valrossarna snusar vidare i godan ro....

....tills plötsligt båda vaknar och spritter upp med förvånansvärd snabbhet. Det blev en del suddiga bilder med mest bara betar, andra deltagares kläder mm, medan vår guide backar undan en bit och vi får ordning  i båten.   

Den större av de två valrossarna tittar lite slött på oss. På det här avståndet kan man se att djuren har kort päls trots att de ser nakna ut på håll. Bilderna är tagna med 420 mm på en "fullformat" så vi sitter inte fullt så nära som det kan se ut.

Den där gummibåten med rödklädda figurer var nog inte så mycket att bry sej om, tycks den tänka. Jag har också samlat mej så mycket att jag kom på att ta några bilder i stående format, för att få med betarna.

Den andra valrossen, som kan vara yngre om man ser på betarna, tycks fortfarande vara lite misstänksam och verkar inte alls glad över att ha bli väckt ur sin sköna slummer.

Vi passerar runt dem i krypfart...

....och med ett stort plask bestämmer den sej för att gå i vattnet. Där blir valrossar mycket snabba och rörliga och vår guide backar genast undan båten. Vi lämnar valrossarna och går tillbaka mot Freya där det är dax för lunch.

Innan vi går ombord passerar vi minnesmärket för Andrés expedition. Allt som finns att se på denna plats ligger under snön så det blir ingen landstigning, och ombord på Freya har de fått tips om var det kan finnas isbjörn....vi skyndar ombord.

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-05-24 21:32 | Läst 4156 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej,
Fina bilder av islandskapet. Vi har inte sett så här mycket is i den här fjorden under våra resor.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2017-05-25 17:14
Tack Bob,
vi fick veta att det var ovanligt mycket is i år och att det såg ut som "det gjorde förr". Vi fastnade också på några ställe där vi tänkt åka vidare men det var för mycket is.
Hälsningar Lena
Härliga upplevelser och fina bilder :) /Frode
Svar från Lena Holm 2017-05-25 17:15
Tack Frode,
kul att du är inne och kollar.
Hälsningar Lena
Vilket äventyr och vilka spännande och vackra bilder! Det blir en mer och mer spännande väntan på att det skall dyka upp en Isbjörn i ett av dina inlägg! MVH Yvonne
Svar från Lena Holm 2017-05-25 17:16
Tack Yvonne,
isbjörnen lurade oss många gånger men vi fick en unik upplevelse till slut, det kommer. Först blev det dock väldigt mycket mer is.
Hälsningar Lena
Känner mig ordfattig när jag ska säga något om bilderna. Valrossbilderna är extraordinära, både vackra, spännande och intressanta. Liksom isbilderna. Det måste vara en upplevelse att göra en sån här resa. Hur var det , valrossen är en stor säl eller är det egen art? / Björn T
Svar från Lena Holm 2017-05-25 17:19
Tack Björn,
ordfattig är ungefär som man känner sej när man ser dessa landskap blida förbi eller plötsligt får en valross väldigt nära. Valrossar är en egen art och ensamma i sin familj "valrossar", den hör dock till samma grupp som sälarna.
Hälsningar Lena
Mycket is ser jag och härligt vacker is också. Ser nästan ut som när i var i Antarktis och deras stora isberg.
De bananböjda sälarna ser ju ut att njuta av tillvaron.
Valrossar är så härliga, vi hade en på senaste resan som förälskade sig i vår Zodiak och kom så nära.
Svar från Lena Holm 2017-05-25 17:21
Tack Margareta,
vi hade mängder med is på denna resa och den ställde till det en del för oss. Jag minns ditt inlägg om den närgångna valrossen och att ni var mycket nära den. Valrossar var det gott om på denna resa. De har ökat i antal vilket jag tror att du också skrev om.
Hälsningar Lena
Vilka djur, och vilka betar...verkar lite obekvämt ... =)
Tycker du fick kanonbilder av både djur och natur.
Svar från Lena Holm 2017-05-25 20:24
Tack Lena,
jag kan hålla med om att betarna ser lite obekväma ut. I synnerhet som de inte använder dessa för att skaffa mat, åtminstone inte primärt. De borstar botten med sina grova morrhår. Betarna är nog mest statussymbol och vapen när hannar försvarar sitt revir av honor.
Hälsningar Lena
Fantastisk miljö, det så vackert och stort.
Sälar ser ofta ut att njuta av livet och tillvaron, jag hoppas även att de gör det.
Tack för bilderna.
Svar från Lena Holm 2017-05-25 20:22
Varsågod Stefan,
det här är en miljö som jag kan bjuda generöst på. Jag är ganska säker på att sälarna njuter på sälars vis och det var ju ingen isbjörn i närheten så det kunde vara helt trygga.
Hälsningar Lena
Jättefint igen! Tröttnar aldrig på isbilder.. Det lustiga är att även våra isar om dom är tillräckligt tjocka får den här blågröna nyansen när dom kommer upp över ytan! Har sett det både på Mälarens sötvattensisar som skärgårdens 'saltisar', det är någon egenskap som vatten har.. har läst om det, men glömt.. Spännande med Valrossar, det är nog svårt att förstå hur stora dom är när man inte har sett någon.. År 2003 var det en Valross på besök här i Sverige, på västkusten.. minns att det var rätt mycket ståhej!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-05-25 20:20
Tack Jan,
jag minns att du har visat otroligt fina bilder på is från lokala platser och att man kan se de blå skiftningarna i färgen. Valrossarna är imponerande i sin storlek men eftersom de ser så klumpiga och tunga ut inser man inte hur fort de faktiskt kan röra sej. Vår guide har råkat ut för blixt-attacker från valrossar då de punkterat delar av gummibåtar. De är mycket snabba i vattnet.
Hälsningar Lena
Fortsatt intressant berättelse och fina bilder här också!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2017-05-25 20:16
Tack Göran,
det kommer mer. Isbjörnen lurade oss många gånger.
Hälsningar Lena
Härligt att se fler bilder från denna resa.
Svar från Lena Holm 2017-05-25 20:15
Tack Bengt,
det kommer mer :-)
Hälsningar Lena
Vackra bilder på informationerna och på Valrossporträtten är fantastiska de också, det blir kul att följa fortsättningen på din Svalbardexpedition.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-05-26 13:17
Tack Stig,
det är några avsnitt kvar.
Hälsningar Lena
Stican 2017-05-26 18:23
Det skall naturligtvis stå isformationerna, det var den fantastiska "grammatikgranskaren" som föreslog "informationerna". Vackra bilder i vilket fall som helst.
Ha det gott/Stig
Sälarna ser verkligen ut att njuta ! Och det gjorde väl ni också när ni hade sån tur med vädret. Härligt !
Valrossarna ser allt respektingivande ut.
Friska bilder !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2017-05-26 13:18
Tack Ing-Marie,
vi hade fantastiskt väder hela veckan även om det bitvis var lite kallt, men vi klarade oss från vinden och det gungande bara under någon nattlig förflyttning.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder.
Vilka mäktiga djur Valrossarna är, kul att få komma dom så nära :)
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2017-05-28 15:24
Tack Fredrik,
ja det var kul men också lit tumultartat när de plötsligt vaknade och det blev full back på motorn.
Hälsningar Lena