En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Öland i blom

En hel del blommor hade slagit ut på Öland även om vi förstod att en del arter var sena. Den här svarthättan satt i alla fall fint i det blommande trädet som jag inte har en aning om vad det är. 

En gråsparvhona på gräset i samma trädgård. Det fanns nog en del goda småkryp där.

På den lite torftigare marken där jag misstänker att det är kalkhaltigt växte den här rosa lilla blomman. På vissa ställe var marken helt täckt av den.

Jag hade inget makro med mej utan la mej på marken med 100-400 zoomen och det fungerade rätt bra tycker jag.

En törnsångare i en annan delvis blommande buske. 

Inne bland träden blommade fortfarande mängder med vitsippor och på några ställe hade de en svag rosa ton. 

Den här tuvan med hukande backsippor kunde jag inte motstå. De såg inte ut som backsippor brukar göra men något annat kan det väl inte vara...

En orkidé som hade börjat blomma var Sanktpersnycklar. På en del ställen blommade hundratals.

Det fanns också mängder med gullvivor. Ibland var marken helt täckt med de gula blommorna och jag kunde inte motstå en fotostund på marken när tillfälle gavs.

Vad gjorde då min sambo då jag låg på marken och fotade gullvivor?...

Han invigde vår tubkikare med att leta efter en citronärla som setts tidigare vid denna plats. Det blev inte lättare av att de fanns en och annan gulärla....Han hittade den i alla fall och när jag tittade i kikaren fick jag se en alldeles perfekt och skarp bild av den vackra fågeln som gick på marken. Gul men absolut inte en gulärla.

Med 400 mm blev bilden så här....Ni ser den väl? På mitten och lite till höger...gult huvud...På den extremt beskurna tumnageln nedan kan den som är intresserad få en mjukt luddig glimt av hur den ser ut.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-23 21:26 | Läst 1369 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan det vara sommargylling..
Fina blommor också
Svar från Lena Holm 2021-05-23 22:01
Tack Nini,
om du menar fågeln på sista bilden så är det inte en sommargylling. Enligt alla skådare på platsen är det en citronärla och den betedde sej precis som en ärla då den rörde sej på marken.
Hälsningar Lena
niniz 2021-05-23 22:08
Aha men det är rätt svårt att se pp bilden men litar dock på många fågelskådare. Vad kul med citronärla
Sommargylling finns i skåne högt i lövträden och hämtar bomaterial på marken..jaja :)
Vill gärna se båda
pdahlen 2021-05-23 22:11
Det verkar vara några par sommargyllingar vid Vomb nu, det är rapporter varje dag men har hittills bara sett en bild resten är rapporter om sång, så tyvärr är nog chansen väldigt liten, men kanske gör jag ett försök
Svar från Lena Holm 2021-05-23 22:22
Det var en sommargylling vid Södra lunden (Ottenby) då vi var där men väldigt få såg den och det var mest rapporter om sång. VI lyckades varken se eller höra den.
Hälsningar Lena
Vackert med ängsblommor, det verkar vara någon senare variant av backsippa eftersom den fortfarande är i blom. Kul med citronärla, den var riktigt vacker. Den var rapporter här också men jag gjorde aldrig något försök, det var liknade att den sprang omkring med andra gulärlor. Du skulle kunna prova med super resolution i CR, för att få upp upplösning fyra gånger, det kan göra nytta vid dessa kraftiga beskärningar

Håller med Nini, den är lika vacker som sommargylling, hade jag vetat det så kanske jag hade gjort ett försök ändå
Svar från Lena Holm 2021-05-23 22:30
Tack Peter,
citronärlan var verkligen vacker och den första arten vi spanade på i tuben. Nytt kryss dessutom. Det dök upp en citronärla vid Ottenby sista morgonen vi var där, men den poserade inte alls så villigt. Dessutom hade vi en blåhake som konkurrerade om uppmärksamheten. Visst kan man testa superresolution men det blir ändå inte en särskilt bra bild.
Hälsningar Lena
Den ärlan var inte lätt att se. Ärligt talat så ser jag den inte alls på stora bilden. Men fint att se alla blommor. Befinner vi oss i samma land tro.
Sten
Svar från Lena Holm 2021-05-23 22:27
Tack Sten,
jag la upp bilden mest för att försöka ge en jämförelse med vad man kan se i en tubkikare. Bilden var otroligt fin i kikaren och visst hade det gått att få en bättre bild med kamera om jag haft ett objektiv med större brännvidd etc. Vi bor i ett långt land med otrolig variation och jag gillar det. Jag åker gärna norrut men det finns också mycket fint att uppleva i de södra delarna.
Hälsningar Lena
Så många vackra blommor, ljuvliga bilder med fantastisk stämning. De rosa vitsipporna är bedårande och ljuvliga bilder på gullvivor. Sådana blommor gör sig finare med tele istället för makro... Det blir fin stämning och fin bakgrund. Mycket fin serie och kul med fåglar.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-05-24 20:20
Tack Halina,
jag tycker inte om att bära för mycket prylar därför blir det lite blandade bilder, ofta tagna med 100-400. Blommor fungerar bra tycker jag.
Hälsningar Lena
Öland är fint. Har snart en tur inplanerad med min fotoklubb. Bra med en sambo som har tålamod, när man fotar tycker jag att man tappar tid och rum, man bara fotar och är i nuet.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-05-24 20:21
Tack Ulla,
han har en ängels tålamod för det mesta. Öland har mycket att bjuda på och ni får säkert en fin resa då vår/försommar kommit lite längre.
Hälsningar Lena
Härlig bildserie med både fåglar och ljuv blom. Hade aldrig hört talas om citronärla innan jag läste din text, så gulärla, forsärla och tidigare nämnd är alltså alla gula ärlor. Där ser man! Använder själv ofta 100-400 mm till macro och tycker det fungerar utmärkt då den har riktigt fin bokeh. Trevligt på Öland! Ha en fin dag!
Svar från Lena Holm 2021-05-24 20:23
Tack Yvonne,
jag kände inte till att det fanns en citronärla förrän vi läste om den i artportalen och fick se en på denna resa. Den har ett helt gult huvud och sticker ut lite mer än de andra gula ärlorna. 100-400 är mycket användbart.
Hälsningar Lena
Jättefin serie med variation, fina bilder på fåglarna i miljön. Gillar extra de två första bilderna på fåglarna. Blev riktigt vårigt :-)
Fina blommor och ett nytt namn också för mig Citronärla :))
Svar från Lena Holm 2021-05-24 20:25
Tack Joakim,
citronärla var ju ny även för oss och det var kul att hitta på den. Jag gillar svarthättan bland blommorna för den ser jag så sällan. Det var rejält vårigt när vi var där men betydligt kallare än hemma.
Hälsningar Lena
Vilken härlig grönska och blomster. Det börjar bli fint i våra trakter nu också. Ni verkar haft det väldigt trevligt på Öland. Blev inget för mig i år på grund av jobb annars hade jag varit där de 2 sista veckorna i maj nu.
Fina bilder!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-05-24 21:47
Tack Johnny,
det var väldigt fint på Öland men för kort tid. Önskar att jag varit där nu, så egentligen ska man åka lite senare än vi gjorde. Men ingen av oss kunde vara lediga längre än över långhelgen.
Hälsningar Lena