En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ölands södra udde

Klockan är halv sex på morgonen och så här ser det ut vid Ölands södra udde. Fyren Långe Jan är bakom ryggen på detta gäng som står och spanar ut över havet. Det är "långhelg" och fågelskådarna har samlats. 

Många av er tycker kanske att de här djuren har en mycket sundare inställning till vad man ska göra vid den tiden på morgonen en ledig dag. 

Det är lite moln och gryningsljuset ändras hela tiden även om solen har gått upp med råge vid den här tiden

Några ejdrar dra förbi men det här är det nog inte så många av skådarna som "registrerar". Med 400 mm på kameran är det dock ett rimligt motiv även om det inte är direkt ovanliga fåglar ute vid havet. 

Möjligen är det några som tittar i sina tubkikare och noterar dessa. Jag tror att det kan vara svärta. Det är inte lönt att beskära bilden mer för det blir inte bättre. Med en bra tubkikare ser man dock fåglar längre ut än dessa och jag hör småpratet i bakgrunden om lommarna som ligger där ute. Var tänker jag förstås? Jag kan inte ens se en prick på horisonten och att sätta på en 1,4 extender är ju skrattretande i det här fallet. 

Några har redan varit ute ett par timmar och beger sej av till en annan plats, kanske är det småfåglarna i Södra lunden som lockar.

Andra laddar med lite extra frukost. Rågmackor med räkost i tub, enkelt och smidigt även med vantarna på. Det var inte så varmt vid den här tiden på morgonen och jag hade faktiskt vinterjackan på mej.

Den här hunden har definitivt fått nog och plockat upp sin trofépinne för att dra från stället. En curly coated retriver som bara är drygt ett år gammal (fick jag veta vid ett senare tillfälle). För att vara så ung har den ändå uppvisat ett stort mått av tålamod vid det här laget. 

Den här hunden har varit med längre och tar det med ro. Här står husse och matte och stirrar in i en trädgård på väldigt små fåglar som hoppar runt i träden. En av dem är en mindre flugsnappare, som jag aldrig lyckades hitta. 

Väldigt många av bilderna visade sej vara ärtsångare istället och den här har t o m en fästing vid ögat (det klarar man av med 400 mm).

Här står skådarna och alla håller väl inte 2 m avstånd, men viss spridning är det dock. En del är också helt klart vaccinerade om man gissar deras ålder, andra är sällskap som kommit tillsammans i samma bil.

"Ottenbyharen" kikar fram och funderar över hur gott det daggvåta gräset är utanför trädgården, där jag sett den tidigare. Haren visade sej senare vara minst två och det finns alltså potential för att det ska blir fler.

Här pågår också något intressant och för en gångs skull är det fåglar inom rimligt fotoavstånd. Gråsparvar visserligen men jag är inte så kräsen. 

Solen har kommit fram bakom molnen och värmer i ryggen. Det ger också en slutartid på 1/2000 s men det räcker inte för att frysa vingarna på sparven. 

Här är det uppvaktning på gång och de här två jobbar på att hålla gråsparvbeståndet uppe vid Ottenby. Eftersom de bor vid en fågelstation har det förstås fått en ring runt benet. Annars är nog inte ringmärkta gråsparvar en så vanlig syn vid t ex caféborden i stora staden. 

Här ser det ju ut att lyckas men hannen är envis och vill ha fler försök.

Här verkar det dock bli bra och kanske dessutom lite extra mysigt, mer privat i alla fall.

Jag lämnar Ottenby fågelstation för att åka och äta frukost (och väcka F). En sista titt ut mot vattnet och jag kan inte motstå knölsvanarna som kommer flygande. Två hägrar och en fisktärna kommer med på köpet. Eller är det möjligen en silvertärna? Eller en Kentsk tärna ?.....Eller småtärna?  

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-19 17:34 | Läst 1496 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Härlig morgon, vi hade planer på en Ölandsutflykt i början av juni. Nu blev den tyvärr inställd men det blir väl fler tillfällen.
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:09
Tack Bengt,
synd att det blev inställt för Öland i början på juni borde vara helt fantastiskt. Orkidéerna hade inte riktigt kommit igång att blomma ännu, bara enstaka arter. Om någon vecka till borde det vara perfekt.
Hälsningar Lena
Får ett gott skratt när jag ser bilderna på fågelskådarna man blir liksom i det och glömmer tid och rum ...
Ops störde i helgmyset också.
Bilderna från havsfåglarna är lite mer ungefär så det kan bli. Känns igen. Man hoppas att de ska komma närmare i flygning
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:11
Tack Nini,
man får helt enkelt välja vad man ska fokusera på och välja lokal därefter. Nu har vi också precis införskaffat en tubkikare så det var lite kul att stå vid havet. Men bilder blir det ju inte av de fåglar som är mest spännande.
Hälsningar Lena
Intressant läsning. Kul bilder på skådarna. Har för mig att det fanns platser på Öland som var bättre lämpad för fotograferar, där man kom närmare till.
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:13
Tack Peter,
det finns platser som är bättre för foto och vi har säkert inte hittat alla ännu. Nu har vi dock också skaffat en tubkikare så det fanns ett visst intresse att stå även på de här platserna. Men så mycket bilder på fågel blir det ju inte.
Hälsningar Lena
Ett riktigt härligt reportage med allehanda djur - och så fågelskådarna på rad! Igenkänningsfaktorn är stor. Jag har varit vid Ottenby ett flertal gånger med pappa som var en inbiten ornitolog. Därför väcker dessa bilder mycket minnen. Tack för det!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:15
Tack Bjarne,
det är ett speciellt gäng de där riktigt inbitna skådarna och det är ganska kul att stå i bakgrunden och lyssna på dem ibland.
Hälsningar Lena
Vilken fin morgon du fick! Härliga bilder och serien på gråsparvarnas rolig att ta del av. Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:17
Tack Yvonne,
gråsparvarnas parningsbestyr var inte de enda vi såg. Det pågår mycket sånt i naturen jus nu. Jag fick tre mysiga morgonturer som sedan sträckte sej ut över i princip hela dagen. Efter frukost packade vi matsäck och kom ofta inte hem förrän vid sju- halv åttatiden på kvällen.
Hälsningar Lena
Härlig serie med både fåglar, hav, fågelskådare och fina vovvar :-)
Plus intima stunder :)
Svar från Lena Holm 2021-05-20 20:20
Tack Joakim,
vi fick se ett par till "intima stunder" denna helg. Det pågår mycket sånt i naturen just nu. Jag tyckte den där "curly coated" var väldigt fin och för att vara så ung och glad betedde den sej ändå sansat bland stativbenen.
Hälsningar Lena
Fin berättelse mad vackra bilder och humor :-)
Det var länge sen jag var på vackra Öland, du väckte lust att åka dit.
Hälsningar från kylig Halland
Svar från Lena Holm 2021-05-21 16:53
Tack Halina,
vi hade några fina daga då vi var ute från tidigt gryning till solnedgång och hann se en hel del av naturen. Öland är mycket vackert och det finns mycket att hämta där.
Hälsningar Lena
Strålande fin morgon och trevligt att få se ett reportage med fokus på fågelfotograferna! 11:e bilden med hela raden fotografer är riktigt läcker! Och gråsparvar är inte att förakta, har för mig dom minskar i antal. Fina bilder från Öland! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-05-21 16:55
Tack Björn,
det ser lite roligt ut när alla skådare är uppställda på rad. Det är inte så mycket corona som avgör avstånden tror jag utan snarare stativbenens utbredning och att det finns plats. Gråsparvarna minskar i antal tror jag också, men det finns fortfarande en hel del i städerna. De gillar att bo bland folk.
Hälsningar Lena
Trevlig läsning och fina bilder! Visst är det svärtor som sträcker förbi. Den vita vingspegeln skvallrar om det.
Ibland misstänker jag att allt, oavsett om det är krig eller pest så försvinner ur kryssarnas hjärnor när ett nytt kryss hägrar. Det kan vara ett livskryss, årskryss etc.

Hälsningar Jörgen